Egzistuoja daugybė teorijų, aiškinančių, kas iš tikrųjų buvo Betliejaus žvaigždė. Kai kurie mano, kad ji niekuomet neegzistavo, o kiti įsitikinę, kad tai galėjo būti nova. Dar kiti istorikai ir astronomai tvirtina, kad tai galėjo būti meteoras ar kometa, kuri klaidingai palaikyta ypač ryškia žvaigžde.

Tačiau iš visų teorijų „įtikinamiausios gimsta iš istorikų ir astronomų atliktų tyrimų“, 1992 metais pasirodžiusioje knygoje „Švenčių folkloras, fobijos ir linksmybės“ rašė Donaldas E. Dossey.

„Jie teigia, kad ne 1 metais po Kristaus, bet 6 metų iki Kristaus pavasarį Marsas, Jupiteris ir Saturnas buvo labai arti ir sudarė trikampį, vadinamą Žuvimis, kuris ir galėjo būti Betliejaus žvaigžde“, – tikina jis.

Iš tikrųjų, Venera buvo klaidingai palaikyta pačiais įvairiausiais dalykais, taip pat ir NSO. Dangaus stebėtojams antroji planeta nuo Saulės panaši į ryškią šviesą, spindinčia vakaro žaroje, pamažu plevenančia prieblandoje ir savo ryškumu nustelbiančia visas kitas žvaigždes, išskyrus Saulę.

Kad ir kokie astronominiai įvykiai nulėmė Betliejaus žvaigždės atsiradimą, istorikai ir astronomai be jokios abejonės ir toliau bandys išsiaiškinti, kodėl ji pasirodė, jei tai iš viso nutiko.