Kalbos, kaip ir žmonės, yra susijusios, pareiškė Naujosios Zelandijos Oklando universiteto daktaras Russellas Gray (Raselas Grėjus). Jis žurnale "Nature" pranešė su kolega nusprendęs kalbą tirti kaip DNR ir dėl to palyginęs žodžius iš 87 kalbų bei taip siekęs sukurti evoliucinį indoeuropiečių kalbų medį. Šis tyrimas gali padėti išsiaiškinti, kas pirmieji ėmė kalbėti indoeuropiečių prokalbe, iš kurios vėliau kilusios kalbos išplito visoje Europoje ir Azijoje.

Be kita ko, tyrimas parodė, kad anglų kalboje originalių žodžių tėra 200.

Ilgus dešimtmečius manyta, jog indoeuropiečių prokalbė kilo Centrinėje Azijoje prieš 6 tūkst. metų arba Artimuosiuose Rytuose, regione nuo Izraelio iki Persijos įlankos.

1871-aisiais Charlesas Darwinas (Čarlzas Darvinas) pažymėjo, jog kalba atsirado labai panašiai, kaip gyvūnai ir augalai. R. Gray panašų evoliucinį požiūrį ėmė taikyti prieš trejus metus, kai pradėjo tirti, kaip išplito indoeuropiečių prokalbė.

Jis išsirinko 2 tūkst. 449 žodžius iš 87 kalbų, tarp kurių buvo ir lietuvių, bei ėmė juos lyginti. Anot R. Grėjaus, anglų kalba, pavyzdžiui, pasirodė esanti "kaip vaisių salotos" - joje yra žodyno elementų iš keltų, vikingų, romėnų, jutų, saksų bei kitų kalbų. Ji taip pat panaši į lotynų, italų, graikų, prancūzų ir net arabų, turkų, persų bei kitas kalbas.

"99 procentai žodžių (standartinės britų anglų kalbos žodyne) "Oxford English Dictionary" iš tiesų yra skoliniai iš kitų kalbų", - pabrėžė jis. Pasak R. Gray, anglų kalboje tėra 200 pagrindinių žodžių, kurie, galima teigti, atsirado be kitų kalbų įtakos. Tarp šių žodžių - "žvaigždė" ("star"), "šuo" ("dog"), "žemė" ("earth"), "kraujas" ("blood"), "moteris" ("woman"), "metai" ("year").

R. Gray sudaryto indoeuropiečių kalbų medžio šaknys siekia dabartinę Anatolijos sritį Turkijoje, kur indoeuropiečių prokalbė, anot jo, atsirado 7 tūkst. 500 metų prieš Kristų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją