Bitės (Apis mellifera) genų sekos juodraštinis variantas paskelbtas internete - tai padarė JAV nacionalinis žmogaus genomo tyrimų institutas, kuriame, vadovaujant dr. Richardui Gibbsui (Ričardui Gibsui) iš Hiūstono medicinos koledžo, ir buvo sudaryta minima seka.

Iš paskelbtos sekos matyti, kad bitės genomas sudaro dešimtadalį žmogaus genomo ir turi apie 300 milijonų DNR bazių porų, kurios išsidėsčiusios į kopėčias panašia dviguba spirale.

Dabar mokslininkams teks nustatyti, kaip toje spiralėje yra išsidėstę genai ir kaip jie veikia. Sudarytąją seką galima rasti keliais interneto adresais, vienas jų - http://www.ncbi.nih.gov/Genbank.

Bitės žmogui naudingos ne tik savo medumi, bet ir gebėjimu apdulkinti augalus. Be to, tirdami bites biologai nagrinėja ir žmogaus sveikatos problemas, pavyzdžiui, alergiją. Taip pat bičių tyrėjams įdomu socialinė bičių elgsena.

Dar genetikams rūpi palyginti bičių ir kitų vabzdžių genomus, - pavyzdžiui, vaisinės muselės ir uodo. Pastarųjų genomų sekos yra jau anksčiau kartografuotos.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją