„E-B4 Advanced Airborne Command Post“ modelio orlaivis tai – skraidantis „branduolinis bunkeris“ ir oro komandų centras, sukurtas Šaltojo karo metu. Jis skirtas vadovauti JAV valstybei katastrofų atvejais ir apsaugoti JAV prezidentą branduolinio karo metu.

Remiantis orlaivių skrydžių stebėjimo programa flightradar24.com, į Vilnių „E-B4 Advanced Airborne Command Post“ (TITAN25) atskrido apie 01:15 UTC (4 val. 15 min. antradienį ryte Lietuvos laiku). Po kelių valandų orlaivis išvyko patruliuoti kitose Europos šalyse.

JAV prezidento branduoliniu bunkeriu vadinamas E-4B antradienio paryčiais atvyko į Vilnių. FlightRadar24 nuotr.

Remiantis Baltųjų rūmų duomenimis, prieš atskrendant „Air Force One“ visuomet atvyksta ir keli krovininiai lėktuvai, kurie atgabena reikalingas transporto priemones ir užtikrina JAV šalies vadovo poreikius. Be to, kitose šalyse viešintį JAV prezidentą taip pat visada lydi vienas iš 4 „Paskutinės dienos“ lėktuvų.

Kaip rašo JAV karinių oro pajėgų svetainė af.mil, esant nepaprastajai padėčiai, branduolinio konflikto metu arba sunaikinus antžeminius vadovavimo ir kontrolės centrus, šis orlaivis užtikrina vadovavimo, kontrolės ir ryšių centro veikimo galimybę, iš kurios galima vykdyti skubius karo įsakymus, koordinuoti civilinių institucijų veiksmus.

E-4B pramintas „Paskutiniosios dienos“ lėktuvu. U.S. Air Force nuotr.

E-B4 atlieka Nacionalinio oro operacijų centro funkcijas ir yra pagrindinė prezidento, gynybos sekretoriaus ir JAV generalinio štabo sistemos sudedamoji dalis.

E-B4 yra modifikuota, militarizuota „Boeing 747-200“ versija. Tai yra keturių variklių, didelio skrydžio nuotolio lėktuvas, galintis skristi dideliame aukštyje ir, esant reikalui, nuolatos išlikti ore bei pasipildyti papildyti degalų atsargas skrydžio metu.

Orlaivyje įrengtos pagrindinės šešios funkcinės zonos: vadovybės darbo zona, konferencijų kambarys, pasitarimų kambarys, operacijų grupės darbo zona, ryšių zona ir poilsio zona. E-4B lėktuve gali būti iki 112 sėdimų vietų.

E-4B pramintas „Paskutiniosios dienos“ lėktuvu. U.S. Air Force nuotr.

E-B4 yra apsaugotas nuo elektromagnetinių impulsų poveikio, jo elektros sistema pritaikyta pažangiai elektronikai ir įvairiai ryšių įrangai. Be to, palydovinio ryšio sistema užtikrina pasaulinį ryšį per oro operacijų centrą.

Orlaivis taip pat turi apsaugą nuo branduolinio ir šiluminio poveikio, akustinę kontrolę, patobulintą techninio valdymo įrangą, modernizuotą oro kondicionavimo sistemą.

Siekiant teikti tiesioginę paramą prezidentui, gynybos sekretoriui ir generalinio štabo nariams, bent vienas „Paskutiniosios dienos“ orlaivis budi 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę vienoje iš daugelio bazių visame pasaulyje.

E-4B pramintas „Paskutiniosios dienos“ lėktuvu. U.S. Air Force nuotr.

Bendrosios E-4B techninės charakteristikos

Orlaivis aprūpintas keturiais „General Electric CF6-50E2“ varikliais. Lėktuvo ilgis – 70,5 metro, aukštis – 19,3 metro, sparnų plotis – 59,7 metro. Lėktuvas gali skristi didesniame nei 9 km aukštyje ir ore be degalų atsargų papildymo išbūti 12 valandų. Didžiausias greitis – 895 km/h, didžiausias nuotolis – 11 500 km (be degalų papildymo), o papildant degalus ore gali išbūti daugiau nei 150 valandų.

Orlaivis pagamintas 1980-aisiais ir nuo to laiko daug kartų modifikuotas ir atnaujintas.

Pagrindinis JAV prezidento lėktuvas – „Air Force One“

Įprastai JAV prezidentasvizitų į užsienį metu skraido „Air Force One“, kuris pramintas „Skraidančia tvirtove“, o vadinamasis „Branduolinis bunkeris“ yra papildoma apsauga ir palyda, kuri būtų reikalinga nepaprastosios situacijos ar branduolinio konflikto metu.

Kaip teigia JAV Baltieji rūmai, trijuose „Air Force One“ lėktuvo aukštuose, kurių bendras plotas siekia beveik 400 kv. m. yra įrengti dideli apartamentai skirti prezidentui ir pirmajai poniai, į kuriuos įeina biuras, sporto salė, vonios kambarys (su dušu) ir konferencijų salė. Taip pat įrengtos patalpos iki 70 pakeleivių: paprastai tai vyresnieji prezidento patarėjai, Slaptosios tarnybos pareigūnai, žurnalistai ir kiti svečiai, kurie gali būti kartu su prezidentu, praneša naujienų agentūra ELTA.

„Air Force One“ esančiose patalpose įrengtos dvi virtuvės, kurios gali ruošti maistą iki 100 asmenų. Taip pat orlaivyje visada yra gydytojas ir medicinos kabinetas, kuris, kritiniais atvejais, gali veikti kaip operacinė. „Air Force One“ įrengti 85 telefonai, kelių dažnių radijo imtuvai, „WiFi“, bei įrengta kitokia pažangi saugaus ryšio įranga.

JAV prezidentas Joe Bidenas

Pasak bendrovės „Boeing“, pilnai užpildžius orlaivį kuru, jis gali be sustojimo nuskristi bent 12 tūkst. kilometrų. Visgi, šis lėktuvas gali likti ore neribotą laiką, kadangi skrydžio metu gali būti papildytas degalais per zondą esantį ant orlaivio nosies, nors manevras paprastai skirtas avarinėms situacijoms.

JAV Baltieji rūmai teigia, kad „Air Force One“ yra pasiruošęs krizės atvejams, kadangi lėktuve yra įrengtas mobilusis komandų centras, kuris leistų prezidentui vadovauti išpuolio prieš JAV atveju. Tuo metu, anot „Euronews“, orlaivio korpusas padengtas šarvais, langai pagaminti iš neperšaunamo stiklo, o lėktuvo elektronika yra apsaugota nuo elektromagnetinio impulso.

Lėktuvas niekada nestovi oro uosto terminale. Jis lieka, kur nusileido, kad prireikus galėtų bet kada pakilti.