Pirminės apžiūros metu, nustatyti kokiai gyvūnų rūšiai priklauso radiniai buvo labai sudėtinga. Manyta, kad fosilijos gali būti skiriamos arba ropliams Archozaurams, arba senovinėms žuvims. Tik po labai kruopščių taksonomijos tyrimų Varšuvos universitete, baigtų 2011 m. vasarą, tapo aišku, kad tai yra fitozauro, priklausančio Archozaurų grupei, liekanos.

Šaltiškių karjero radiniai – unikalus atradimas. Triaso periodo fitosaurai iki šiol buvo rasti tik Vidurio Europoje. Ventos krašte rastos gerai išsilaikiusios stuburinių gyvūnų fosilijos yra nepaprastai retas reiškinys, todėl būtini tolesni Šaltiškių karjero tyrinėjimai. Šie vertingi radiniai dabar yra Varšuvoje, juos artimiausiu metu tyrinėtojai ketina atvežti į Lietuvą.

Fitozauro dantys (G. Niedzwiedzki nuotr.)

Fitozaurai – išnykusi stambių, vėlyvojo triaso pusiau vandeninių roplių Archozaurų grupė. Fitozaurai priklauso Phytosauridae šeimai. Jie turėjo ilgą snukį (kaukolės dydis gali siekti daugiau kaip 120 cm), buvo gerai šarvuoti, savo dydžiu (apie 5 m ilgio), išvaizda ir gyvenimo būdu labai panašūs į šiuolaikinius krokodilus, gyveno ežeruose, upėse ir pelkėse.

Pavadinimas „phytozaur“ (augalėdis roplys) yra labai klaidinantis, šių roplių žandikalių ir dantų struktūra aiškiai rodo, kad fitozaurai buvo plėšrūnai. Pirmasis 1928 metais juos aprašė G. Jaegeris, jis tyrinėjo augalėdžius roplius ir fitozaurai buvo klaidingai prie jų priskirti.

Fitozauro dantys (G. Niedzwiedzki nuotr.)

Fitosaurai labiausiai buvo paplitę triaso periode prieš 205–250 mln. metų. Jų fosilijų randama Vidurio Europoje, Šiaurės Amerikoje, Indijoje, Maroke, Tailande ir Madagaskare. Jų randama ir ankstyvosios juros periodo uolienose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją