Lėktuvnešis „Akagi“ buvo laikomas Japonijos imperatoriškojo karinio jūrų laivyno flagmanu. JAV karinės jūrų ir oro pajėgos, subombardavusios ir nuskandinusios „Akagi“, prisidėjo prie itin reikšmingų karo eigos posūkių Midvėjaus mūšyje netoli Havajų salų. Tai buvo vienas žiauriausių jūrų mūšių žmonijos istorijoje.

Lėktuvnešis Akagi.  Japanese Naval Warship/Wikipedia nuotr.

Dar 2019 metais mokslininkų komanda iš laivo „R/V Petrel“ tyrinėjo vandenyno gelmes prie Midvėjaus atolo pasitelkdami povandeninį autonominį zondą. Tąsyk sonaru buvo aptiktas nuskendęs lėktuvnešis, esantis Papahānaumokuākea nacionalinio jūrų paminklo teritorijoje, 2100 km į šiaurės vakarus nuo Perl Harboro, maždaug 5,5 km gylyje, rašo iflscience.com.

Lėktuvnešio Akagi nuolaužos.

Praėjus beveik ketveriems metams, šių metų rugsėjį, mokslinių tyrimų laivo „E/V Nautilus“ komanda, sudaryta iš JAV ir Japonijos mokslininkų, nuleido povandeninį zondą į vandenyno dugną apžiūrėti nuskendusio lėktuvnešio ir pagerbti čia tragiškai žuvusių abiejų pusių karių. Tai buvo pirmas kartas, kai žmonija galėjo pamatyti „Akagi“ nuolaužas po to, kai lėktuvnešis nuskento 1942-aisiais.

Lėktuvnešio Akagi nuolaužos.

Ši ekspedicija buvo sudėtinga užduotis net ir patyrusiems tyrinėtojams – „Akagi“ nuolaužos yra ne tik labai tamsioje ir gilioje, bet ir itin atokioje vietoje. Tai – vienos giliausių ir labiausiai izoliuotų kapinių pasaulyje.

Įamžintuose lėktuvnešio nuolaužų kadruose matyti denio, korpuso deformacijos, laivo puošybos elementai, kiti skiriamieji ženklai.

Lėktuvnešio Akagi nuolaužos. EVNautilus/NOAA/OECI nuotr.

„Akagi“ buvo vienas iš keturių Japonijos lėktuvnešių, nuskendusių per keturias dienas trukusį Midvėjaus mūšį, prasidėjusį 1942-ųjų birželio 4 dieną. Mūšis įvyko po to, kai JAV žvalgyba perėmė Japonijos pranešimus, jog imperatoriškasis Japonijos laivynas ketina sukurti gynybinį perimetrą tarp Havajų salų, kur yra ir Midvėjaus atolas.

Lėktuvnešio Akagi nuolaužos. EVNautilus/NOAA/OECI nuotr.

Midvėjaus atolas – seklus rifas, esantis tarp Honolulu, Havajuose ir Tokijo, Japonijoje. Šis atolas buvo laikomas strategiškai svarbia vieta tiek japonų, tiek amerikiečių pajėgų įsitvirtinimui Antrojo pasaulinio karo metu. Midvėjaus mūšio metu žuvo apie 3 400 jūreivių ir lakūnų – apie 3000 japonijos karių ir apie 350 JAV karių.

Lėktuvnešis Akagi.  Japanese Naval Warship/Wikipedia nuotr.

Mūšio metu susprogdinti penkti lėktuvnešiai – 4 Japonijos imperatoriškojo laivyno („Akagi“, „Kaga“, „Sōryū“, „Hiryū“) ir vienas JAV karinių jūrų pajėgų (USS Yorktown), taip pat sunkusis kreiseris „Mikuma“ ir eskadrinis minininkas „USS Hammann“ ir beveik 400 lėktuvų, rašo „Ocean Exploration Trust“.

Midvėjaus jūrų mūšio vieta dabar yra saugoma UNESCO ir yra viena didžiausių saugomų jūros teritorijų pasaulyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją