Žuvis su žmogaus dantimis

2021 metų rugpjūčio mėnesiopradžioje ant Šiaurės Karolinos valstijoje esančio tilto „Jannette’s Pier“ žvejojusiems žmonėms Atlanto vandenynas padovanojo netikėtą ir kiek šiurpokai atrodantį laimikį.

Taip, nuotraukoje užfiksuotas padaras ir jo dantys – tikri, rašo livescience.com. Ši žuvis vadinama avingalviu karosu (Archosargus probatocephalus) ir dažnai aptinkama Atlanto vandenyno pakrantėje: nuo Niujorko iki Brazilijos.

Brukline yra netgi jos vardu pavadinta įlanka (angl. „Sheepshead Bay“). Avingalviai karosai užauga iki 91 centimetro ilgio. Jų racioną sudaro austrės, moliuskai, vėžiagyviai ir truputis augalų.
Kaip ir žmonės, avingalviai karosai yra visaėdžiai ir turi bukus dantis maistui kramtyti. Visiškai suaugusio avingalvio karoso viršutiniame žandikaulyje paprastai būna trys krūminių dantų eilės, apatiniame žandikaulyje – dvi.

Bet labiausiai žmonių dantis primena priekiniai dantys. Juos netgi dengia emalio sluoksnis.
Dantų daugėja žuviai augant ir pamažu pereinant nuo minkštesnio prie kietesnio maisto. Šioje nuotraukoje matyti dvi apatiniame žandikaulyje dygstančių krūminių dantų eilės.

Panašu į kiaulės snukį

Čia matote paprastąjį tribriaunį ryklį (lot. Oxynotus centrina). Karinių jūrų pajėgų atstovai iš Viduržemio jūroje esančios Italijai priklausančios Elbos salos internete sukėlė tikrą audrą, kai 2021 metų rugsėjo 3 d. iš vandens ištraukę tokį padarą socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalino šio keistuolio nuotraukomis, rašo livescience.com.

Jei vis dėlto neatrodo, kad plokščios šio ryklio galvos, plačiai įsodintų akių ir buko šviesiai rožinio snukio pakanka šiam padarui pelnytai suteikti kiauliažuvės slapyvardį, tuomet vos pažvelgus į jo nasrus abejonių tikrai nebelieka. „Dažnai jis vadinamas kiauliažuve, nes ištrauktas iš vandens skleidžia savotišką kriuksėjimą“, – pasakojo Yuri Tiberto iš Elbos akvariumo.

Kaip teigiama socialiniame tinkle „Facebook“, karinių jūrų pajėgų atstovai aptikę šį ryklį negyvą plūduriuojantį vandenyje jį ištraukė į krantą. Viduržemio jūroje ryklių netrūksta, o dėl nugaros pelekų ir palyginti nemažo dydžio šie padarai neretai sugaunami žvejų. Dėl šios priežasties paprastųjų tribriaunių ryklių populiacija pastaraisiais dešimtmečiais mažėja ir yra įtraukta į pažeidžiamų rūšių sąrašą.

Vietoje oto – dinozaurą primenantis gyvis

Norvegų jūroje žvejojęs 19 metų Oscaras Lundahlis pagavo savo gyvenimo laimikį. Tik ne tą, kurio tikėjosi. Vaikinas žvejojo otus, o pagavo apie metro ilgio gyvį su didžiule galva ir išsprogusiomis akimis. Šis gyvis vaikinuką išgąsdino taip, kad žvejys vos neiškrito iš valties.



Pasirodo, kad gyvis buvo chimeržuvė – tolima ryklių giminaitė.

Ištraukta iš vandens ji neišgyveno dėl slėgio pokyčio – šios žuvys įprastai gyvena didžiuliame gylyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją