Žmonės kviečiami uždegti žvakutes

Jau tradicija tapusi akcija ,,Renkuosi gyvybę“, kurią inicijuoja Laisvos visuomenės institutas, vyks spalio 30 dieną, 19 val., Katedros aikštėje.

,,Šiais metais prie organizatorių prisijungė Krizinio nėštumo centras, Kolumbo riteriai, Šv. Tomo Moro klubas ir ateitininkai. Akcijos partnerių gretas papildė beveik dvi dešimtys įvairių nevyriausybinių organizacijų, kurios ne tik palaiko akcijos idėją, bet ir buriasi tęstinei veiklai, apimančiai pagalbos, švietimo ir teisėkūros iniciatyvas“, – pasakojo Laisvos visuomenės instituto direktorė Diana Karvelienė.

Žvakutėmis pasirūpins akcijos organizatoriai, o visi kiti yra kviečiami jas uždegti ir prisiminti negimusius kūdikius. Po renginio žmonės raginami pasiimti žvakutes ir panaudoti jas antrą kartą, rašoma organizatorių pranešime žiniasklaidai.

Abortų skaičius mažėja

,,Krizinio nėštumo atveju mūsų valstybė moteriai tegali pasiūlyti aborto paslaugą. Tačiau abortas moters problemų nesprendžia, bet tik pagilina. Manau, kad mūsų šalies gyventojos nusipelno kur kas daugiau: pagalbos, kuri atlieptų konkrečios moters situaciją ir, kiek įmanoma, eliminuotų krizės priežastis. Tai leistų išgelbėti ir jų kūdikių gyvybes. Svarbu, kad valdžios institucijos parengtų ilgalaikį, nuoseklų veiksmų planą, pagal kurį būtų tobulinami teisės aktai, kuriama kompleksinės pagalbos sistema ir skiriamas reikiamas finansavimas“, – sakė LVI valdybos narė, teisininkė Kristina Zamarytė-Sakavičienė.

Nors Lietuvoje krizinį nėštumą išgyvenančioms moterims pagalbos sistema ir įstatyminė bazė nėra sustyguota, tačiau bendros tendencijos džiuginančios. Oficialiai atliekamų abortų skaičius Lietuvoje kasmet mažėja.

Žmonės sąmoningėja

Mokslinis faktas, kad žmogaus gyvybė prasideda apvaisinimo metu, visuomenėje jau plačiai žinomas. B. Obelenienė, A. Narbekovas, Z.Liubarskienė, V. Daudaravičienė aprašė tyrimą „Žmogaus gyvybės pradžios ir apsaugos problematika Lietuvos studentų požiūriu“.

Apklausoje dalyvavo beveik tūkstantis studentų. Į klausimą, kada prasideda žmogaus gyvybė, 86 procentai apklaustųjų atsakė, kad nuo pat apvaisinimo. Tuo tarpu, moterys, kurios nepaisant suvokimo, jog aborto metu nutraukiama jų kūdikio gyvybė, visgi žengė šį žingsnį, teigia, kad tai buvo vienas iš sunkiausių sprendimų jų gyvenime.

Už kiekvieną atliktą abortą atsakinga ne tik moteris, bet ir kiekvienas, visuomenė, valstybė. Tai patvirtina užsienio šalyse ir Lietuvoje atlikti tyrimai, spaudimas moteriai rinktis abortą patiriamas ne tik tiesiogiai artimoje aplinkoje, bet ir netiesiogiai viešoje erdvėje.

Skaudžios aborto pasekmės

Krizinio nėštumo centro konsultantai teigia, jog moteris, išgyvenusios aborto traumą, pasekmės lydi ilgus metus. Moterys užsisklendžia, negali pabėgti nuo praeities prisiminimų, suserga depresija, sumenkėja jų savivertė, persekioja baimė ir kaltės jausmas.

„Abortas ne tik nutraukia vaiko gyvybę, tačiau sužeidžia ir pačią moterį. Krizinio nėštumo centras nemokamai teikia moterims tuo metu taip reikalingą emocinę, psichologinę, materialinę, socialinę pagalbą, kuri, suteiktų jai stiprybės išnešioti, pagimdyti ir auginti kūdikį“, – sakė Krizinio nėštumo centro konsultantė Rūta Trumpickienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)