Už kokybę tenka mokėti daugiau

„Užsukau į legendinę „Čeburekinę“ V. Šopeno gatvėje ir likau nustebęs, kokios čeburekų kainos. Tikrai tikėjausi, kad jie gali kainuoti 3,5 ar 4 eurus, tačiau pamatęs, kad pigiausias čeburekas (su varške, daržovėmis, sūriu, vištiena, kiauliena ar grybais) kainuoja 6,5 euro, o su aviena – net 8 eurus, su aviena ir sūriu – 8,5 euro, labai nustebau.

Kadangi jau atėjau, liko tik nusipirkti, tačiau pateikdamas užsakymą sulaukiau klausimo: „O kaip pakuoti – į maišelį ar į dėžutę?“ Paklausiau, koks skirtumas. Paaiškino, kad dėžutėje produktas ilgiau išlieka traškus ir namuose valgysiu skaniau. Aišku, kad sutikau ir pasirinkau dėžutę, tačiau už ją dar priskaičiavo 0,5 euro“, – savo patirtimi dalijasi Arnas.

Išgirdusi apie klientus stebinančias kainas, minėtos čeburekinės vadovė Irena Malyško sakė, kad už kokybę tenka mokėti daugiau ne tik klientui, bet ir jiems patiems.

„Naudojame kokybiškus produktus: avieną perkame iš ūkininko, vištieną – iš paukštyno, o ne iš bet kur, ir perkame šviežią, o ne šaldytą mėsą. Viską gaminame rankomis, nuolat keičiame aliejų – visa tai kainuoja, – sako I.Malyško ir priduria: – Be to, pas mane dirba daug žmonių, o po pandemijos pabrango ir žaliavos, ir elektra, tad ir čeburekų kainą teko pakelti.“


Pašnekovės teigimu, žaliavų kainų kilimą lėmė pandemija, o jos dar labiau išaugo prasidėjus karui Ukrainoje. Dėl to teko branginti ir čeburekus. Tačiau tai, pasak pašnekovės, klientų rato beveik nesumažino, o ir itin didelių užsakymų netrūksta: „Visi renkamės, kur eiti valgyti, o kur neiti. Žmonės, kurie ateina pas mus, irgi renkasi.“

Paklausta, kokio dydžio yra parduodami čeburekai, I.Malyško sako, kad jie tikrai dideli: „Čebureko dydis – per lėkštę ir daugiau, skersmuo – apie 25–26 cm. Dabar neatsimenu, kiek tiksliai, bet mėsos jame tikrai daug.“

Gamina pagal savą receptūrą

Aštuonis eurus kainuojančių čeburekų galima rasti ir Vilniuje, Balsiuose, įsikūrusioje „Dzūkų krautuvėlėje“. Tiesa, tiek kainuoja ne vienetas, o penki čeburekai su kalakutiena, kurie sveria apie 500–600 g (tiksli kaina – 8,10 euro).

Paklausta, kas lemia jų gaminamos produkcijos kainą, krautuvėlės vadovė Greta Sabonienė pasakoja, kad jie gamina savos receptūros čeburekus: „Vežame šviežią ūkininkų mėsą į įmonę, kuri ją perdirba, tai mes tikrai žinome, kas yra čeburekų viduje. Ir gaminame juos pagal savo specialiai kurtą receptūrą, aišku, ne patys namuose, o tai padaro įmonė, su kuria bendradarbiaujame.“

Pašnekovė sako, kad savo krautuvėlę turi jau šešerius metus, o čeburekus teko branginti, kai pakilo mėsos ir perdirbimo kainos.

Rasite ir už 3 eurus, prekybos centre – dar pigiau

Vilniuje tikrai galima rasti ir pigesnių pasirinkimų. Skroblų g. esančioje greito maisto kavinėje čeburekų kainos svyruoja nuo 4,25 iki 4,75 euro (brangiausias – su aviena), o dydis – per visą lėkštę. Tačiau, kas lemia būtent tokią čeburekų kainą, kur perka jiems naudojamą mėsą, čeburekinės savininkė komentuoti nepanoro.

Perpus pigesni čeburekai, nei įsigijo vilnietis Arnas, parduodami Justiniškių turgavietėje. „Vilnijos čeburekų“ savininkas sakė, kad jų kaina siekia 3 eurus (tam tikru laikotarpiu ją kilsteli iki 3,80 euro), o pasirinkimas – didelis: gamina su varške, daržovėmis, įvairia mėsa.


Paklaustas, kas lemia jų parduodamų čeburekų kainą, pašnekovas sako, kad savikaina: „Mes šiame versle dirbame dviese, viską – ir tešlą, ir įdarus – gaminame savo rankomis, nėra jokių tarpininkų. Mėsą, kitus produktus perkame prekybos centruose. Žiūrime, kur yra akcijų, ten ir įsigyjame. Aišku, tai atima daugiau laiko, reikia stebėti kainas, važinėti po parduotuves, bet tai atsiperka.“

Trečius metus veikiančios čeburekinės savininkas sako, kad kainų nuo tada, kai atidarė šį verslą, beveik nekėlė, o čeburekus gamina gana didelius – 25 cm ilgio ir 15 cm pločio. „Neiškeptas čeburekas sveria apie 220 g: jį sudaro 120 g tešlos ir 100 g mėsos“, – patikslina pašnekovas.

Na, ir, žinoma, visada yra pasirinkimas čeburekų įsigyti dar pigiau. Prekybos centruose jų kaina svyruoja nuo 1,25 iki 1,59 euro130 g sveriantį čebureką (tokių čeburekų įdare mėsa sudaro 28–36 proc.). Pakuotė, kurioje esantys čeburekai sveria 400–500 g, atsieis nuo 2,19 iki 4,99 euro.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)