Su „Delfi“ susisiekė moteris, gyvenanti daugiabutyje, Šnipiškių mikrorajone. Ji papasakojo apie cinišką kaimynų požiūrį, su kuriuo kasdien susiduria.

„Kasdien su mažais vaikais keliaujame į lauką, einame i žaidimų aikšteles prie namų. Vaikai taip pat labai mėgsta palakstyti pievutėmis, rankioti visokius pagaliukus, kaštonus, tyrinėti augalus. Dažniausiai tokie nuklydimai iš takelio baigiasi tuo, kad vaikai grįžta įminę kojas į šunų išmatas.

Tiesa, esu mačiusi tokių „dovanėlių“ paliktų tiesiai ant takelio ir pačioje vaikų žaidimų aikštelėje. Tikrai nemalonu. Vieną kartą mačiau, kaip moteris, nesurinkusi savo tiesiai man prieš akis pasituštinusio augintinio išmatų, tiesiog ėjo ir nuėjo. Tada dar patylėjau.

Kitą kartą tokia pat situacija buvo su jauna mergina, netoliese, kur suposi vaikai. Tuomet pamačiusi, kad ji ramiai nueina, sušukau, apie tai, ką jos šuo paliko žolėje. Bet ji tik atsisuko, pažiūrėjo ir skubiu žingsniu nuėjo. Beje, dar kartais matau lakstantį palaidą šunį, kuris išleidžiamas padaryti reikalų ir paskui grįžta namo. O jis jau nesirenka vietos – pridarė tiesiai ant tako, šeimininko nėra, kam pasakyti?

O šiandien jau galutinai supykdė moteriškė su dviem šunimis. Vienas jų pridarė keli metrai nuo aikštelės, stebėjau, rinks ar ne. Ne. Nuėjo. Pasišaukiau, pasakiau apie situaciją. Atgal gavau – ko aš čia stebiu, gal aš vyro neturiu, kad tokia esu, visi nerenka, palieka, kas čia tokio, lietus lis ir nuplaus, vaikai skiepyti, nieko jiems nebus.

Pasakius, kad yra baudos už tokius dalykus, pradėjo kalbėt, kad visi valdžioj vagys. Bet galiausiai nusileido, maišelį visgi turėjo, surinko ir nuėjo. Ir kiek aplink tokių žmonių vedžiojančių šunis? Begalė. Manau, kad tai ne vien mūsų kvartalo problema, o visų gyvenančių daugiabučiuose. O norėjau pasakyti, paklausti, paprašyti, ar nebūtų galima kiemuose pastatyti dėžučių su maišeliais augintinių išmatoms bei vietomis, kur jas išmesti?

Gal užrašai apie baudas priverstų bent kiek susimąstyti, arba tiesiog užrašas: „Būk geras, nešiukšlink savo kiemo“. Pavyzdžiui, tokiame mažame miestelyje kaip Kupiškis, tokių dėžučių pilna, kodėl negali būti ir Vilniuje?“ – klausė skaitytoja.

Vilniaus miesto savivaldybės teigimu, specialios dėžutės nebūtinos – pakaktų, kad gyventojai laikytųsi taisyklių ir sutvarkytų augintinių išmatomis į komunalinių atliekų konteinerius.

„Vilniaus mieste yra įrengtos 125 šunų ekskrementų dėžės. Jas valo ir prižiūri, o esant būtinybei remontuoja teritorijų valymo ir želdinių priežiūros paslaugas teikiančios bendrovės. Pernai buvo įrengta 10 dėžučių su maišeliais Bernardinų sode, Lukiškių aikštėje ir Vingio parke. Ateityje planuojama įrengti ir kituose miesto parkuose.

Vilniaus miesto savivaldybės Tarybos sprendimu patvirtintose Tvarkymo ir švaros taisyklėse nėra reglamentuota, kad gyvūnų ekskrementus draudžiama mesti į komunalinių atliekų konteinerius ar šiukšliadėžes. Aplinkos ministerija taip pat pritaria, kad, jeigu dėžių šunų ekskrementams nėra įrengta, surinktus į maišelius naminių gyvūnėlių ekskrementus galima išmesti į mišrių komunalinių atliekų konteinerius. Šie ekskrementai gali būti priskiriami komunalinėms atliekoms ir šalinami sąvartynuose.

Gyvūno savininkas privalo surinkti gyvūno viešoje vietoje paliktus ekskrementus, o vesti šunį viešoje vietoje privalo pririštą prie pavadėlio. Šių reikalavimų nesilaikymas gali užtraukti administracinę atsakomybę“, – perspėjo savivaldybės atstovai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (148)