Kaip informuoja Vilniaus savivaldybė, buvusiai Ežerėlių gatvei suteiktas A. Terlecko vardas.

„Įvertindama svarų A. Terlecko indėlį į Lietuvos valstybingumo istorijos tąsą, Istorinės atminties komisija nedvejodama pasiūlė šį kartą padaryti išimtį ir nesilaikyti nuostatos atminimą įamžinti tik išlaukus dešimt metų po mirties. Artimiausiu metu siūlysime įrengti tipinę atminimo lentą ant buvusio aspirantų bendrabučio, adresu Gynėjų g. 4, kuriame A. Terleckas gyveno ir buvo suimtas“, – teigė Vilniaus miesto Istorinės atminties komisijos pirmininkė Kamilė Šeraitė-Gogelienė.

Trečiadienį susirinkusi miesto taryba pritarė ir dar keliems naujiems gatvių pavadinimams. Pilaitėje atsiras Mortos Zauniūtės ir Viliaus Pėteraičio gatvės. Nurodoma, kad šios gatvės – tai naujų gyvenamųjų rajonų jungtys.

„Spręsdami dėl naujų gatvių pavadinimų stengiamės nuosekliai laikytis tam tikros tematikos. Pavyzdžiui, Pilaitėje daugumos gatvių ir viešųjų erdvių pavadinimai siejami su Mažąja Lietuva, jos žymiais asmenimis, vietovardžiais“, – naujų gatvių vardų parinkimą aiškina Vilniaus miesto savivaldybės Žemės administravimo ir GIS poskyrio vedėja Gaiva Auglienė.

Nauji gatvių pavadinimai suteikti ir sodų bendrijoms

Vilniaus miesto taryba trečiadienį nusprendė pervadinti ir keletą gatvių, esančių sodų bendrijose. Štai Dvarčionyse esanti Juodvarnių Sodų 21-oji gatvė gyventojų prašymu keičiama į Varnėnų gatvę. Anksčiau ši gatvė taip ir vadinosi, yra išlikusi netgi lentelė su pavadinimu.

Visorių Sodų 19-osios gatvės pavadinimas taip pat gyventojų prašymu pakeistas į Punto gatvę, o Šnipiškėse, kuri nuo seno garsėjo savo plytinėmis, bevardis takas prie Šnipiškių aikštės pavadintas Plytdegių skersgatviu.

Įteisinami skverų ir tiltų pavadinimai

Bevardžiam skverui Senamiestyje tarp Trakų ir Pranciškonų gatvių gyventojų prašymu suteiktas visuomenės veikėjo, verslininko, bankininko ir filantropo Juozapo Montvilos skvero pavadinimas. Ši vieta ir anksčiau taip buvo vadinama, nes dar tarpukariu, minint filantropo mirimo 20-ąsias metines, jam pastatytas bronzinis paminklas, vaizduojantis krėsle sėdintį susimąsčiusį J. Montvilą. Dabar skvero pavadinimas bus įteisintas oficialiai.

Vilniaus miesto taryba pritarė ir Perkūnkiemyje naujo skvero pavadinimui, kurį išrinko ir pasiūlė patys gyventojai. Iš trijų variantų – Perkūno, Vakaro ir Girulių – pirmasis buvo absoliutus favoritas. Taigi nuo šiol naujoji erdvė bus vadinama Perkūno skveru.

Oficialiai bus įteisinti ir pėsčiųjų tiltų per Nerį pavadinimai: Baltasis tiltas, Vingio tiltas.

Mieste atsiras ir dviejų žymių asmenų atminimo lentos. Aušros Vartų g. 12, bus įrengta tipinė atminimo lenta Marcelei Kubiliūtei – Lietuvos žvalgei, žydų gelbėtojai ir politinei kalinei.

Įamžintas bus ir kompozitoriaus, kultūros ir meno veikėjo profesoriaus Rimvydo Žigaičio atminimas. Ant Adomo Mickevičiaus g. 33 namo, kuriame jis gyveno, sienos bus įrengta tipinė atminimo lenta.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją