Susirinkimas, skirtas aptarti gyventojų seniūnijoje pastebimas problemas, praėjusį ketvirtadienį vyko Siesikų kultūros namuose. Jame dalyvavo seniūnijos, miestelio bendruomenės, Ukmergės globos centro, policijos atstovų, atvyko gyventojų.

Pastarieji išreiškė susirūpinimą, jog globos įstaigos vaikai naktimis pabėga, „siaučia“ miestelyje, daužo į langus, įžeidinėja, terorizuoja gyventojus. Senesni žmonės šio jaunimo esą bijo.

Ukmergės globos centro direktorius Vygantas Kaselis dar prieš minėtą susirinkimą „Ukmergės žinioms“ teigė nieko negirdėjęs apie rūpesčių galintį kelti globotinių elgesį. „Kokių nors didesnių problemų dėl to tikrai nebuvo“, – sakė jis.

Siesikuose šiuo metu yra 21 globos namų auklėtinis, jie gyvena 3 šeimynose. Vaikai įsikūrę butuose su atskirais įėjimais.

Siesikiečių nuogąstavimai dėl kokių nors nederamų globotinių veiksmų nebuvo pasiekę ir policijos. Šią seniūniją aptarnaujančio Ukmergės rajono policijos komisariato pareigūno Tomo Zimblio teigimu, jokių pranešimų šiais klausimais policijoje negauta. „Kad būtų kokių su globos namais susijusių vaikų tendencingų įvykių – neteko girdėti“, – sakė jis.

Siesikų miestelio bendruomenės pirmininkė Leokadija Talalienė pasakojo tik iš nuogirdų žinanti apie gyventojų nepasitenkinimą miestelyje įkurdintais valstybės globojamais vaikais. Tiesa, ji neslėpė ir pati esanti prieš šią draugiją.

„Prieš šešerius metus, kai juos čia atkėlė, aš buvau prieš bet kokius globos namus. Buvo skaudu, nes bendruomenės namus turėjom atiduoti. Tačiau įvyko taip, kaip įvyko“, – kalbėjo pirmininkė.

Ji teigė neskubanti kaltinti vien tik šių vaikų: „Problemų yra visur – jų kelia ne tik globos namų vaikai, bet ir kai kurių miestelio šeimų atžalos. Jaunimas dabar apskritai pasikeitęs. Anksčiau jie būdavo drausmingesni, paisydavo tėvų nuomonės. O dabar kokie yra vaikai? Viskas sukasi tik aplink jų teises, kai kurie tokie ir išauga – nekokie. Užtat susiduriam su tokiais dalykais, apie kuriuos seniau nė nežinojom.“

Vienas iš kalbintų gyventojų siesikietis Kęstutis kalbas apie globos namų auklėtinių „siautėjimą“ laiko ne visai pagrįstomis. „Apie jokį terorizmą tikrai negirdėjau. Jei vaikai ir kvailioja per daug, patys sau kelia grėsmę, laipiodami ant stogų, bėgiodami nuo laiptų“, – svarsto jis.

Po įvykusio susirinkimo savo nuomonę apie susidariusią situaciją išsakė ir Siesikų seniūnas Žilvinas Dirsė. „Būta kaltinimų, tačiau jie – apskritai apie visą jaunimą, kad miestelyje „siautėja“. Tačiau juk vaikai yra vaikai – visi mes jais buvome ir išdykavome. O kad Siesikų miestelio žmonės nuo jaunimo kentėtų – taip nėra“, – tvirtino seniūnas.

Anot jo, susirinkime gyventojai įvardijo didesnę problemą – labai daug nepilnamečių rūko: „Cigarečių jiems nuperka asmenys, vartojantys alkoholį, tie, kurie „gyvena“ prie parduotuvių. Už tai jie kokias tris cigaretes gauna magaryčių. Gyventojai turi būti pilietiški ir pranešti apie tokius atvejus, nufotografuoti. Tuomet gal užtektų tik policijos pareigūno pokalbio, sprendžiant tokias problemas.“

Ž. Dirsė sako, kad dėl visų jaunimo keliamų problemų kaltinti vien tik globos namų vaikus yra neetiška: „Jie yra mūsų bendruomenės dalis ir mes juos privalome mylėti taip kaip ir visus kitus vaikus.“