„Vilniečiai ne tik noriai prisitaiko prie naujos maisto atliekų rūšiavimo tvarkos, bet ir daro tai ypač atsakingai. Nors rūšiavimui skirtų priemonių neatsiėmė dar daugiau kaip pusė Vilniaus gyventojų, 60 proc. tai padariusių, maisto atliekas atskiria teisingai“, – sostinės savivaldybės išplatintame pranešime cituojamas VAATC direktorius Tomas Vaitkevičius.

„Į maišelius įprastai patenka tik biologiškai skaidžios medžiagos, dalyje maišelių rastos plastiko ir popieriaus atliekų priemaišos, tačiau jų procentas yra gana nedidelis“, – pridūrė jis.

Daugiau kaip 90 proc. maišelių su tinkamomis atliekomis

Nors nauja rūšiavimo tvarka galioja vos tris mėnesius, vilniečiai puikiai perprato rūšiavimo taisykles ir tai daro tinkamai, teigia Vilniaus miesto savivaldybė.

„Tyrimo rezultatai tikrai džiuginantys – bendras maišelių užterštumas siekė vos 3,54 proc. Tai reiškia, kad beveik 93 proc. tirtų maišelio turinys buvo vien maisto atliekos. 3,7 proc. maišelių buvo rastas tik nedidelis priemaišų kiekis, o vos 3,6 proc. maišelių buvo pripildyti ne maisto atliekomis arba juose rastis tik nedidelis jų kiekis“, – tyrimo rezultatus apžvelgė T. Vaitkevičius

Taip pat tyrimas atskleidė, kad tarp kitomis atliekomis užterštų maišelių, didžiausią (beveik 37 proc.) priemaišą sudaro plastiko pakuotės ir atliekos, taip pat 15 proc. popieriaus ir kartono pakuotės bei atliekos.

„Tyrimo metu pastebėta, kad pradėjus maisto atliekų atskirą surinkimą į mišrių komunalinių atliekų srautą patenka švaresnės atliekos“, – pažymėjo T. Vaitkevičius.

Pasak VAATC direktoriaus, tyrimo metu buvo nustatyta, kad maisto atliekų dalis mišriose komunalinėse atliekose sudarė 15 proc. ir yra mažesnė nei iki šiol fiksuotas 25 proc. vidurkis.

Vasario 26 dieną buvo atliktas tyrimas, kurio metu ištirtos komunalinės atliekos, atvežtos iš Vilniaus miesto. Bendrame jų kiekyje buvo 321 vienetų maisto maišelių, kurių bendras svoris sudarė 0,44 tonos. Iš jų buvo ištirti 82 vienetai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją