„2023 m. vasario 17 d. Lietuvos žemės ūkio kooperatyvų asociacija „Kooperacijos kelias” nuo 10 val. organizuoja pieno dalinimo akciją „Mes už teisingą pieno kainą visiems”.

Akcija vyks prie Žemės ūkio ministerijos (Lelevelio g. 2, Vilnius), kurios metu planuojama išdalinti 9 tonas pieno“, – rašoma pranešime.

Primename, jog Lietuvoje itin nukritus pieno supirkimo kainoms, ūkininkai nuo vasario 6 d. protestuoja ir pieną išpila arba dovanoja gyventojams.

Pieno gamintojai argumentuoja, kad žaliavinio pieno supirkimo kainos sumažėjo tiek, kad jau yra mažesnės nei jo savikaina. Jų teigiamu, kad šiuo metu supirkimo kaina sumažėjo nuo 47 iki 27 centų, kuomet savikaina siekia apie 35 centus už litrą pieno.

Taip pat specialistai primena, kad žalią pieną prieš vartojant reikia pakaitinti iki virimo, nes nepasterizuotas – žalias pienas, pasikeitus aplinkos temperatūrai ar laikymo sąlygoms, labai greitai rūgsta. O taip pat reikia nepamiršti, kad karvės natūraliai nešioja tam tikras ligas sukeliančias bakterijas, kurios gali patekti į pieną. Bakterijos gali nepakenkti karvei, tačiau žmonės, vartojantys nepasterizuotą pieną, gali užsikrėsti sunkiomis ligomis. Todėl vartotojai turi įsidėmėti, žalio pieno vartoti nevirinto – nerekomenduojama.