„Vis didėjantis vilniečių pasirinkimas gerti švarų ir nemokamą vandenį iš miesto gertuvių yra puikus ženklas, kuria kryptimi juda Vilnius – mažiname plastikinių butelių vartojimą, taupome savo pinigus ir padedame aplinkai. Pasibaigus lauko gertuvių sezonui, kviečiu ir toliau gerti tyrą ir sveiką Vilniaus vandenį namuose ar viešojo maitinimo įstaigose“, – sako Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas.

Pasak „Vilniaus vandenų“ vadovo Sauliaus Savicko, bendrovės atliktas tyrimas rodo, kad kas antras vilnietis, išeidamas iš namų pasiima su savimi daugkartines gertuves ir jas pasipildo vandeniu iš čiaupo ir lauko gertuvių.

„Šią vasarą atlikto visuomenės nuomonės tyrimo duomenimis, per metus vandenį iš čiaupo geriančių vilniečių padaugėjo trečdaliu – jį geria 71 proc. Vilniaus gyventojų. (...) Esame įsitikinę, kad vandens iš plastikinių pakuočių vartojimas yra perteklinis įprotis ir jis palaipsniui toliau mažės. Prie to prisidėsime plėsdami lauko gertuvių infrastruktūrą tose lokacijose, kurios tampa naujais miesto traukos centrais“, – sako S. Savickas.

Skelbiama, kad prie Baltojo tilto ir Vingio parke įrengtose lauko gertuvėse fiksuoti iki dvylikos kartų didesni išgerto kiekiai negu kitose miesto gertuvėse. Prie Baltojo tilto buvo išgerta 300 tūkst. stiklinių vandens, o Vingio parke rekordinis skaičius – 1 mln. stiklinių vandens.

„Vilniaus vandenų“ skaičiavimais, gerdami vandenį iš lauko gertuvių ir nepirkdami jo plastikiniuose buteliuose per trejus metus vilniečiai sutaupė 4,5 mln. eurų.

Pažymėtina, kad lauko gertuvių vasaros sezoną bendrovė uždarys palaipsniui: iki spalio mėnesio pradžios bus išmontuotos mobiliosios gertuvės, o stacionariosios veiks priklausomai nuo lauko temperatūros. Jas išjungti planuojama lapkritį.

„Vilniaus vandenys“ tiekia geriamąjį vandenį ir tvarko nuotekas 282 tūkst. klientų Vilniuje bei Vilniaus, Švenčionių ir Šalčininkų rajonuose. Bendrovės akcininkai yra Vilniaus miesto (90,79 proc.), Vilniaus (4,06 proc.), Švenčionių (3,37 proc.) ir Šalčininkų (1,78 proc.) rajonų savivaldybės.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją