Pasirodo, kad ši įsisenėjusi problema tęsiasi jau gana ilgai. Ne vienas gėlių kioskelių klientas ar tiesiog praeivis yra nukentėjęs nuo tokių kovarnių išpuolių. Šie laukiniai paukščiai ne tik apdergia savo išmatomis žmones, šaligatvius, šalia jų paliekamus automobilius, kelia triukšmą, bet ir mėto suneštas šakas iš savo lizdų, kurios krenta ant transporto priemonių. Po mėnesio, kurį teko praleisti karantine, grįžusios prekiauti gėlėmis moterys rado kovarnių išmatomis padengtus šaligatvius bei išmėtytų šakų krūvas. Moterys ir dabar nespėja valyti šaligatvių, nes įkyrūs sparnuočiai juos vėl apdergia.

Gatvėje pakalbinti žmonės nerimauja ne tik dėl paukščių ekskrementų, kuriuose esančios rūgštinės medžiagos sukelia koroziją metalo konstrukcijose, bet ir dėl to, jog, išsiperėjus jaunikliams, šie tempia į lizdus visokią dvėselieną. Daugelis sutiktų praeivių teigė, kad būtina nupjauti aukštų medžių viršūnes, jog nebūtų kur susukti lizdų. Remiantis telšiškių įžvalgomis, pernai šiuose medžiuose buvo 11 kovarnių susuktų lizdų, kurių skaičius šiais metais pamažėjo, bet situacija nuo to nepagerėjo.

Kad ir kaip nepageidaujamais svečiais būtų nepatenkinti miesto gyventojai, bet laukinių paukščių rūšys yra saugomos. Pabrėžtina, kad nuo kovo 1 dienos yra draudžiama ardyti lizdus, statyti spąstus, šaudyti ar kitaip kenkti sparnuočiams. Pagal medžiojimo taisykles, kovarnius ir varnas leidžiama medžioti nuo liepos 1 iki kovo 1 dienos. Kartu galima naikinti ir jų lizdus. Kitu metu, kai šie paukščiai peri, jų medžioti ir naikinti negalima.

Pasak Telšių miesto seniūno Česlovo Ubarto, ši problema jau gana seniai yra žinoma, ją buvo mėginta spręsti.

„Sausio mėnesį tuometis Telšių rajono savivaldybės Aplinkos ir civilinės saugos poskyrio vedėjas Raimondas Račkauskas pasikėlė su bokšteliu ir apgenėjo kairėje pusėje esančių medžių šakas, ant kurių buvo susukti kovarnių lizdai, o dešinėje pusėje esančių medžių apgenėti nepavyko, nes jie auga privačioje valdoje. Šiuo metu, t.y. nuo kovo 1 dienos, nebegalime imtis jokių veiksmų, sprendžiant šią situaciją, nes draudžiama paukščių perėjimo metu ardyti lizdus ar kitaip jiems kenkti“,— pakomentavo Telšių miesto seniūnas.