Būtent Pagėgių savivaldybė dėl šios komandiruotės griežė pirmuoju smuiku – ji skelbė mažos vertės pirkimą apklausos būdu komandiruotei į penkias Ispanijos savivaldybes organizuoti. Į komandiruotę vyko 30 asmenų, iš kurių 28 – Tauragės, Jurbarko, Šilalės ir Pagėgių savivaldybių darbuotojai. Likę du, kaip teigiama Pagėgių savivaldybės tinklapyje – „projekto vadovas su finansininku“.

Tiesa, į mokymus nevyko nė vienos savivaldybės merai, o vicemeras buvo tik vienas – Jurbarko.

Savivaldybės vadovų mokymai užsienyje – projekto „Paslaugų teikimo ir asmenų aptarnavimo kokybės gerinimas Tauragės regiono savivaldybėse“ dalis. Šis projektas finansuojamas iš trijų krepšelių: Europos Socialinio fondo, valstybės biudžeto ir savivaldybių lėšų.

Pirkimą dėl komandiruotės pirkimo paskelbę Pagėgiai nurodė ir būtinas sąlygas – apgyvendinimo, maitinimo, keliavimo ir kitas komforto sąlygas. Tauragės apskrities valdininkai turėjo būti apgyvendinti ne prastesniuose nei dviejų žvaigždučių viešbučiuose, jiems turėjo būti patiekiami pusryčiai bei trijų patiekalų vakarienė, o visos dienos metu – aprūpinti geriamu vandeniu, kava ar arbata.

Rugsėjo 30 – spalio 7 d. vykę mokymai prasidėjo nuo Madrido, vėliau buvo aplankytos penkios savivaldybės: Santandero, Oviedo, Burgos, Bilbao ir Vitoria-Gazteis.

Pagėgių savivaldybės atstovė: kodėl ne Ispanija?

Pagėgių savialdybės Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėjo pavaduotoja, projekto vadovė Loreta Razutienė DELFI teigė, kad Ispanijoje pasisemta patirtis yra neįkainojama.

„Pamatėme kitą požiūrį į žmogų, į dokumentų ir procesų planavimą, paslaugų teikimą, išplėtotą informacinių technologijų sistemą tam, kad kuo operatyviau būtų šalinami kilę nesklandumai, – teigė pati mokymuose dalyvavusi L. Razutienė. – Buvome priimti nepaprastai dėmesingai. Asmeniškai aš nesitikėjau, kad tas aštuonias valandas būsime užimti, kaip ir buvo numatyta programoje. Visur buvome priimti merų ir vicemerų.“

Tauragės rajono savivaldybių komandiruotė (Pagėgių savivaldybės nuotrauka)

Iš mokymų Tauragės valdininkai grįžo tik spalio 7-ąją, tad L. Razutienė teigė, kad „patirtys dar dorai nesusigulėjo, nes grįžusi kritau į darbus“.

L. Razutienė neslėpė susižavėjimo: „Mums dar, bent jau Tauragės regionui, 30 metų iki to lygio, ką ten pamatėme“.

Pagėgių savivaldybės atstovė paaiškino, kodėl būtent jų savivaldybė skelbė pirkimą šiai paslaugai vykdyti: „Mes, gavę paramą, esame pagrindiniai tų veiklų vykdytojai (projekto „Paslaugų teikimo ir asmenų aptarnavimo kokybės gerinimas Tauragės regiono savivaldybėse“ – DELFI), todėl Pagėgių savivaldybės administracija ir buvo pirkimo rengėja, bet dalyvavo visos keturios savivaldybės: Jurbarko, Tauragės, Šilalės ir Pagėgių. Visos delegavo vienodą kiekį asmenų“.

Pasidomėjus, kodėl Tauragės krašto valdininkai nusprendė keliauti į Ispaniją, L. Razutienė atsakė klausimu: „Kodėl ne Ispanija? Mes nuvažiavome ir pamatėme, kad mūsų sprendimas be galo teisingas“.

Pirmiausia, anot L. Razutienės, jie rinkosi tą šalį, kurioje tikėjosi draugiškiausio priėmimo. Antras kriterijus – jau esami kontaktai.

„Šiaurės Ispanijos regione turėjome ryšių ir galėjome tai suorganizuoti greičiau, – teigė L. Razunienė. – Ispanija – ta pati krikščioniška šalis, su tomis pačiomis tradicijomis, ta pačia kultūra, ir jaunimo santykiu su pagyvenusiais žmonėmis, ir visuomenės santykiu į tradicinę šeimą. Mes labai daug pamatėme to, kas ir mums rūpi, į ką mums orientuoti savo paslaugas ir dėmesį. Labai džiaugiamės, kad tai pasirinkome, nes pamatėme demokratišką, ne biurokratišką požiūrį.“

L. Razutienė vardijo, kad šioje komandiruotėje buvo užmegzta daug ryšių, kurie tęsis tolimesniu bendradarbiavimu: „Burgoso mieste Jurbarkas, Šilalė ir Pagėgiai rado bendrų paslaugų teikimo ir problemų sprendimo, Vitoria-Degasis, kaip žaliasis Europos miestas, kuris daug dėmesio skiria žaliajai ekonomikai, buvo labai artimas Tauragės rajono savivaldybei, kuri taip pat dalyvauja žaliųjų miestų projektuose. Grįžome su rezultatais“.

Tūkstančiai kelionei, vertėjui ir dar negauti dienpinigiai

Pagėgių savivaldybės atstovė įvardijo, kad šiems mokymams buvo numatyta 45 402 Eur. „Kelionės paslaugas nupirkome už 43 620 Eur, o 1764 Eur iš tos sumos – nupirkome vertimo paslaugą iš anglų kalbos į lietuvių Ispanijoje. Pirkome Lietuvoje ir ta paslauga buvo suteikta, nes ispanai kalbėjo angliškai, o iš anglų kalbos buvo verčiama į lietuvių kalba“, – įvardijo L. Razutienė.

Tiesa, L. Razutienė tikina, kad įvardijami 45 tūkst. nebuvo paimti iš Pagėgių savivaldybės kišenės, esą šios lėšos buvo paimtos iš Europos sąjungos rengto projekto lėšų. Nors sąjungos fondas padengė tik 85 proc. išlaidų, likusią sumą teko sudėti pačioms savivaldybėms.

„Visos savivaldybės sudėjome po 15 procentų projekto vertės, – teigė L. Razutienė ir įvardijo visą projekto „Paslaugų teikimo ir asmenų aptarnavimo kokybės gerinimas Tauragės regiono savivaldybėse“ sumą – 502 tūkst. Eur. – Tie 15 proc. – mūsų indėlis nuo patirtų išlaidų. Mes šiuos pinigus jau esame sudėję ir nupirkę priešprojektinius darbus: moksliniai tyrimai, paslaugų kokybės vertinimas, ataskaitų parengimas.“

L. Razutienė įvardijo, kad galės susigrąžinti pusę investuotos sumos: „Bus galimybė 7,5 proc. susigrąžinti iš Vidaus reikalų ministerijos bendrojo finansavimo lėšų“.

Pirkimo paraiškoje buvo nurodyta, kad mokymų dalyviams turi būti patiekta trijų patiekalų vakarienė, bet pati L. Razutienė teigia, kad tai tiesiog galimybė asmenims pasirinkti: „Kad būtų galimybė kitavalgiams pasirinkti maistą. Buvo, kas nevalgo mėsos, buvo dar su kitokiais maitinimosi poreikiais. Tiems trims tipams. Gal ne visai aiškiai išsireikšta, bet kad būtų ši galimybė“.

Beje, kiekvienam darbuotojui, keliaujančiam į komandiruotę, priklauso dienpinigiai, tačiau Pagėgių savivaldybės darbuotoja tikina, kad jų dar negavo ir nežino, ar gaus. Vis dėlto, kiekvienam mokymų dalyviui priklauso dienpinigiai – po 58 eurus už dieną (komandiruotė truko 8 dienas, tad kiekvienas, mokymuose dalyvavęs savivaldybės darbuotojas turėtų gauti po 464 Eur dienpinigių – DELFI).

„Tikrai niekas negavo. Apie kitas savivaldybes nieko negaliu pasakyti, ar ten paskaičiavo, ar nepaskaičiavo, bet pas mus tikrai dar nėra suskaičiuota“, – teigė L. Razutienė.

Pagėgių savivaldybės darbuotoja teigė, kad grįžus panėrė į kasdienius darbus, todėl dar ne visi spėjo pristatyti ir privalomas mokymų ataskaitas. Pagal mokymų organizavimo pirkimo sutartį, kiekvienas mokymų dalyvis turi „parengti ir pateikti ataskaitą (iki 2 spaudos lankų su iliustracijomis) apie Ispanijoje vykusius mokymus ir patirties mainus, nurodant pagrindinius Ispanijos savivaldybių gerosios patirties pavyzdžius bei rekomendacijas tolimesniam projekto įgyvendinimui ir bendradarbiavimo su Ispanijos savivaldybėmis plėtrai“.

„Aš ataskaitą esu įdėjusi į savivaldybės tinklapį, – teigė L. Razutienė, kuri įvardijo pranešimą apie mokymus Ispanijoje. – Darėme kartu su viena iš projekto dalyvių, todėl įdėjome nuorodas į didesnę informaciją.“ Jos minima „didesnė informacija“ – „Facebook“ tinkle transliuotos tiesioginės mokymų transliacijos.

Šilalės rajono savivaldybė: viskas buvo paprastai, kukliai

Šilalės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Vera Macienė DELFI teigė, kad komandiruotė buvo itin naudinga. „Apie Ispaniją įvaizdį pakeičiau, jei galima taip teigti, šimtu procentų. Punktualumas, pasiruošimas pranešimams, vaizdinė medžiaga – tikrai negalvojau, kad taip bus, galvojau, kad pietiečiai, bet organizuotumas nustebino. Visos dienos buvo įtemptos“, – tikino V. Macienė.

Vis dėlto, ji teigė, kad visos aplankytos savivaldybės buvo daug didesnės nei jų apskrities. „Pati mažiausia savivaldybė – Sontandero – 185 tūkst. gyventojų, o visos kitos daug didesnės lyginant net visą mūsų apskritį, – vardijo V. Macienė ir pridūrė. – Tai ne kelionė, o mokymai.“

Šilalės rajono savivaldybės atstovė teigė, kad į mokymus buvo pakviesti tie darbuotojai, kuriems šie dalykai buvo naudingiausi.

„O jei kyla klausimai, kodėl Ispanija, – pati V. Macienė iškėlė šį klausimą. – Mes ir su ambasadore kalbėjome, kad gali mums sakyti, kodėl ne Skandinavijos kraštai ir visa kita, bet atsakymas labai paprastas yra – kaip bebūtų, ir šeimos vertybės labai panašios, ir katalikiškas kraštas su giliomis šaknimis.“

Tauragės rajono savivaldybių komandiruotė (Pagėgių savivaldybės nuotrauka)

Pagėgiai, teikdami paraišką mažos vertės pirkimui, buvo įvardiję visus būtinus patogumus. V. Macienė patvirtino, kad viskas buvo įgyvendinta: „Viskas buvo paprastai, kukliai, bet labai tvarkingai. Madride negyvenome, gyvenome kiek toliau, kur pigiau. Buvo šiltas ir šaltas vanduo, patalynė švari, maistas paprastas – ko daugiau reikia?“

Tauragės savivaldybė: nuvažiavęs atostogų niekur negautum tokios informacijos

Tauragės rajono savivaldybės Plėtros, investicijų ir turto valdymo skyriaus vedėja Genovaitė Pukelytė DELFI įvardijo, kad važiavo tie žmonės, kurie įgyvendina projekte numatytas įgyvendinti veiklas: trys bendrojo skyriaus specialistai, kurie dirba su interesantais, du seniūnai ir du seniūnų pavaduotojai.

G. Pukelytės teigimu, mokymų pristatymą jie jau pristatė visų skyrių darbuotojams ir vadovams, tačiau ataskaitų dar neparuošė: „Dar nespėjome, nes pristatinėjome savo vadovams“. Tiesa, G. Pukelytės teigimu, vadovams dar reiks pristatyti pamatytas ir planuojamas įgyvendinti idėjas.

Tiesa, kiek savivaldybei kainavo šie mokymai, G. Pukelytė negalėjo įvardyti: „Buvau komandiruota, nes esu Plėtros, investicijų ir turto valdymo skyriaus vedėja. Finansus tvarko finansai ir buhalterija“.

G. Pukelytė įvardijo, kad šį darbą dirba jau 23-ejus metus, o tokia komandiruotė jos karjeroje tik antra. „Visą laiką pabrėžiu, kad jokioje kitokioje kelionėje neįmanoma gauti tiek informacijos, nes ten (Ispanijoje – DELFI) priėmė savivaldybių darbuotojai, kurie dirba ir jie pasidalijo savo valstybės patirtimi. Nuvažiavęs atostogų niekur negautum tokios informacijos“, – vardijo Tauragės rajono savivaldybės darbuotoja.

„Lietuvoje ir be komandiruočių žinome, bet išvažiavome ir pamatėme, kaip kitoje šalyje dirbama“, – teigė G. Pukelytė.

Pasidomėjus, ar buvo įvykdytos visos sutarties sąlygos ir buvo patiekiamos trijų patiekalų vakarienės, G. Pukelytė nusijuokė: „Nežinau, kaip skaičiuoja. Kava – patiekalas, ar ne? Bandelė – patiekalas ar ne? Buvo bandelė, kava, kitą kartą dešra, sviestas – kaip visuose viešbučiuose. Niekas atskirai mums netiekė, buvo viešbučių užsakymai“.

Jurbarko rajono savivaldybė: pranoko lūkesčius

Jurbarko rajono savivaldybės administracijos Dokumentų ir viešųjų ryšių skyriaus vedėja Danutė Matelienė DELFI teigė, kad vadovų mokymai tik viena projekto dalis, kitąmet, anot jos, laukia ir kitų darbuotojų mokymai.

„Nebuvo labai lengva kelionė, nes reikėjo važiuoti ilgus atstumus, – teigė D. Matelienė. – Viską vykdėme pagal programą.“

Anot D. Matelienės kelionėje buvo pakankamai daug judėjimo. „Nebuvo taip, kad atvažiavome į vieną miestą ir jame buvome, – tvirtino D. Matelienė ir vardijo aplankytas savivaldybes. – Dvejose vietose nakvojome po dvi naktis, o kitur – nakvojome vis kitoje vietoje.“

„Sakyčiau, kad mano lūkesčius pranoko, nes mus priėmė didelių miestų savivaldybių vadovai, buvo pranešimai“, – vardijo D. Matelienė.

Jurbarko rajono savivaldybės atstovė teigė, kad ne Pagėgių savivaldybė nusprendė, kur važiuoti, esą visi tarėsi bendrai.

G. Matelienė įvardijo, kad ataskaitos turi būti parašytos per mėnesį. Jos teigimu, kolegos dar nespėjo jos paruošti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (345)