Pasiūlė laukti metus

Gegužę 60-metį minėsiantis menininkas tarsi savotišką skolą jį išugdžiusiam miestui sukūrė fotografijų ciklą „Skrendantis Panevėžys“, pasakojantį apie iki skausmo visiems pažįstamą, bet kitokį miestą. Ar panevėžiečiai išvys intriguojančias nuotraukas, dabar V. Pečininas nebegali atsakyti. Mat Fotografijos galeriją valdančios Dailės galerijos meno taryba jo parodai tarė ne. Vietoje motyvų V. Pečininas teišgirdo pasiūlymo palaukti kitų metų.

„Bet kitąmet man sukaks 61-eri. O aš planavau jubiliejinę parodą“, – apstulbintas Lietuvoje žinomas fotomenininkas.

Įamžino skrendantį Panevėžį

Metus V. Pečininas skaičiuoja ne mėnesiais, o darbais. 2018-uosius jam ženklina kelionėje po Norvegiją sukurtas ciklas „Amžinybės laiškai“. Šiuos metus fotomenininkas atiduoda gimtajam miestui. Trejus metus kuriamas ciklas „Skrendantis Panevėžys“ turėjo tapti savotiška V. Pečinino dovana miestui už tuos jame praleistus 60 metų.

Naktis, sniegas, lietus, rūkas – sąlygos, kurioms esant didelę patirtį turinčio fotomenininko akyla akis sukuria miesto vaizdą tokį, į kurį žiūrint dažnas fotografijose ne iš karto atpažins vietas, pro kurias praeita tūkstantį kartų.

„Ieškau rakurso, kad žiūrovui reikėtų pamąstyti, kad prie fotografijos stabtelėjęs nustebtų: o kokia čia vieta? Manęs klausia, o kodėl „Skrendantis Panevėžys“? Todėl, kad jis skrenda į atsinaujinimą. Nuotraukose nesutvarkyto asfalto fragmentai, nerenovuoti kultūrinio paveldo pastatai – ateityje jie atrodys jau kitaip“, – pasakoja V. Pečininas.

Fotomenininkas tikina, jog tokių nespalvotų miesto nuotraukų nebūtų gėda eksponuoti ir pristatant Panevėžį užsienyje.

Valentino Pečinino nuotrauka iš ciklo „Skrendantis Panevėžys“

Visgi kurdamas ciklą autorius pirmiausia galvojo apie parodą savame mieste.

„Aš čia gimęs ir užaugęs, iš Panevėžio neišvažiavau, myliu šitą miestą. Jau 60 metų esu čia. Čia ir mano dvi dukros gimusios“, – pasakojo V. Pečininas.

Diplomatiškai išsisuko

Dar lapkričio vidury fotomenininkas pateikė paraišką Dailės galerijai prašydamas leidimo jos padalinyje – Fotografijos galerijoje surengti parodą „Skrendantis Panevėžys“, taip paminint ir savo jubiliejų.

„Anksčiau jokių paraiškų nereikėdavo. Užtekdavo ateiti ir susitarti. Dabar pareikalavo paraiškos, parodos aprašymo, jos nuotraukų ir net mano gyvenimo aprašymo, tarsi manęs nepažinotų“, – stebėjosi V. Pečininas.

Visgi reikalavimus jis išpildė, pridėjo ir parodai atrinktų 20 nuotraukų. Mėnesį nesulaukęs atsako, pats užklausė Dailės galerijos direktoriaus Egidijaus Žukausko, kokie reikalai dėl parodos.

„E. Žukauskas šaunuolis, moka dirbti diplomatiškai. Man atsakė, tau, Valentinai, 2019 m. jokių galimybių nėra. Palauk 2020 m. Ir – jokių motyvų. O juk puikiai žino, kad šįmet mano jubiliejus“, – nuoskauda smigtelėjo V. Pečininui.

Jis sako nereikalaujantis jokių išskirtinių sąlygų – juk įprasta, kad jubiliejus sutinkantys menininkai surengia savo darbų parodas. Taip darė ne vienas Panevėžio fotografijos grandas.

„Noriu išgirsti, kodėl V. Pečininas, būdamas panevėžietis, negali surengti savo parodos Panevėžyje ir apie Panevėžį? Kodėl šitas menininkas, sukūręs daug ciklų, padedantis rengti parodas, yra blogas?“ – klausia autorius.

Neišlaikė vienybės

V. Pečininas dėl jo parodai šįmet užtrenktų galerijos durų įžvelgia Fotografijos galerijos vadovo Sigito Laurinavičiaus išskaičiavimus.

Pats Valentinas buvo vienas iš žmonių, atvedusių prieš keletą metų S. Laurinavičių į šį postą ir netgi ėjusių pas miesto merą rekomenduoti šį menininką į Fotografijos galerijos vedėjus. Dabar V. Pečininui jo proteguotasis menininkas atrodo pasikeitęs.

„Žinau, kodėl man uždarytos durys. S. Laurinavičius nori, kad būtų, kaip jis mato. Jam atėjus į Fotografijos galeriją, fotomenininkų bendruomenės vienybė sugriuvo. Nebevyksta kaip anksčiau susirinkimai, neliko metinės parodos“, – apgailestavo fotografas.

Kitų motyvų jis nesuranda. Vienas iš kriterijų atrenkant parodas – autorių įvairovė. Laikomasi nuostatos, kad tarp to paties autoriaus parodų, rengiamų Fotografijos galerijoje, būtų išlaikyta trejų metų pauzė. V. Pečininas tvirtina šiai taisyklei nenusižengęs. Paskutinė jo personalinė paroda „Trolių sapnai“ po Fotografijos galerijos skliautais surengta 2016 m.

Kita jo fotografijų paroda „Stačiatikių tikėjimo portretas“ panevėžiečiams pristatyta pernai, tačiau kitoje vietoje – Dailės galerijoje.

Į fotografų meką neįleistas menininkas rankų nenuleidžia ir siekia, kad panevėžiečiai išvystų jo „Skrendantį Panevėžį“. Tačiau tam reikalingi finansai. V. Pečininas ketina dalyvauti konkurse meno stipendijai gauti, kai pusę metų per mėnesį mokama 300 Eur. Tai, anot jo, jau leistų planuoti parodą kitoje erdvėje.

„Bet kiekvieno menininko prestižas – paroda galerijoje“, – pripažįsta V. Pečininas.

Per dažnas veidas

Fotografijos galeriją kuruojančios Dailės galerijos direktorius Egidijus Žukauskas teigia nesuprantantis, kodėl keliama problema.

„Nenorėčiau sureikšminti, kad čia vieno menininko kūrybinis darbinis konfliktas su Dailės galerija. Ne vienas jis tokį prašymą pateikė, ne vienas jis sulaukė neigiamo atsakymo“, – teigė direktorius.

Kurie dar menininkai liko už borto, galerijos direktorius neįvardija.

Anot jo, V. Pečininui pasiūlyti palaukti kitų, 2020 m., jam patarusi pateiktas paraiškas parodoms surengti svarsčiusi Dailės galerijos meno taryba. Šiai vadovauja tos pačios įstaigos darbuotoja Aurelija Seilienė. Į verdiktus menininkams paskelbiančią tarybą įeina ir fotomenininkas Saulius Saladūnas, keramikas Egidijus Radvenskas, menotyrininkė Jurga Spaičienė, vicemeras Petras Luomanas, taip pat Fotografijos galerijos vadovas S. Laurinavičius.

Pasiūlė kitą miestą

Kokie konkretūs argumentai lėmė, kad jubiliejų minėsiančiam V. Pečininui neleista surengti parodos, E. Žukauskas neįvardijo. Tik nekonkrečiai prasitarė, jog nuo paskutinės šio autoriaus parodos dar nepraėjo treji metai.

„Per paskutinius dvejus metus mažiausiai viena jo paroda buvo Dailės galerijoje, daugiau nepamenu. Vadovaudamiesi lygiateisiškumo ir protingumo kriterijais dėliojame, svarstome, žiūrime, kas kada buvo. Mes turime atspindėti ne tik Panevėžio, bet ir Lietuvos bei užsienio menininkus“, – aiškino direktorius.

Jubiliejų pasitinkančiam garsiam fotomenininkui E. Žukauskas turi pasiūlymą: ciklą, V. Pečinino sukurtą specialiai Panevėžiui ir apie jį, eksponuoti kituose miestuose.

„A. Aleksandravičiaus paroda atidaryta Šiaulių dailės galerijoje, Šiauliuose vyko ir Stasio Povilaičio paroda. Vien spaustis į mūsų tą galerijytę…“ – kalbėjo E. Žukauskas.

Į klausimą, ar pripažinto menininko jubiliejus neturėjo būti reikšmingu kriterijumi, direktorius nesiryžo atsakyti.

Apie jubiliejų nežinojo

Apie situaciją Panevėžio fotomenininkų bendruomenėje jos ašimi turinčio būti S. Laurinavičiaus paklausti nepavyko. Fotografijos galerijos vadovas vakar neturėjo laiko pokalbiui net telefonu, mat Šiauliuose rengė savo ir dar dviejų Panevėžio menininkų E. Radvensko ir Artūro Stančiko parodą.

Dailės galerijos meno tarybai priklausantis vicemeras Petras Luomanas teigė pamenantis, jog posėdyje svarstant V. Pečinino prašymą tebuvo diskutuojama apie tai, jog per pastaruosius trejus jau net keletą kartų eksponuoti jo darbai. Vicemeras tikina nepamenantis, kad kas būtų užsiminęs, jog ši paroda būtų ne eilinė, o skirta menininko jubiliejui.

„Kalbėta tik apie tai, kad yra pakankamai daug norinčiųjų eksponuoti. Man tikrai nebuvo žinoma apie V. Pečinino jubiliejų. Žinote, ne į kiekvieną detalę įsigilini“, – aiškino P. Luomanas.