Savivaldybės skirtingai sprendžia problemą – dalis perka jau įrengtus būstus, kiti statosi naujus, treti pripažįsta – galimybės suteikti būstą jo prašantiems žmonės itin ribotos dėl ilgai trunkančių statybų planavimo procedūrų, teisės aktuose numatytų reikalavimų pastatų dydžiui.

Panevėžio rajone socialinio būsto eilėje laukia 116 žmonių, o sulaukti apsigyvenimo vietos gali tekti laukti iki penkerių metų.

Ilgiausia eilė – 13 metų


Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) informavo, kad šalies mastu vidutinė laukimo trukmė trumpėja ir praėjusiais metais siekė 5,74 metų.

Praėjusių metų duomenimis, ilgiausiai socialinio būsto laukia Neringos savivaldybės gyventojai – daugiau nei 13 metų.

Dvylika metų socialinio būsto laukia Vilniaus miesto, daugiau nei dešimt metų – Klaipėdos miesto ir Vilniaus rajono gyventojai, daugiau nei aštuonerius metus eilėje tenka stovėti Plungės rajono gyventojams.

Trumpiausiai, pasak SADM, eilėje gauti socialinį būstą stovi Ukmergės, Akmenės, Šakių, Biržų rajonų ir Visagino gyventojai – jiems tenka laukti apie dvejus metus.

Sudarytos 254 nuomos sutartys


Panevėžio rajono savivaldybės Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Lina Gaidytė pasakojo, kad nuomojami Savivaldybei priklausantys butai ir suteikiami socialiniai būstai.

„Šiuo metu su Savivaldybe iš viso dėl būsto nuomos yra sudarytos 254 sutartys. Iš to skaičiaus socialiniam būstui gauti – 142 sutartys, o Savivaldybės būstui – 112 sutarčių. Savivaldybės išnuomojamą butą, paskelbus pardavimo konkursą, žmogui suteikiama pirmumo teisė jį nusipirkti. Netgi yra skelbiami tokių butų pardavimo sąrašai. Socialinis būstas pagal įstatymą nėra parduodamas, o jame dažniausiai apsigyvena socialiai remtini asmenys. Šiandien eilėje laukiančiųjų socialinio būsto – 116 šeimų arba asmenų“, – aiškino L. Gaidytė ir teigė, kad laukti socialinio būsto tenka iki 5 metų.

Paklausūs vieno kambario butai


Pasak Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vyriausiosios specialistės, didžiausia socialinio būsto paklausa – vieno kambario butai.

„Labai įvairiai tenka laukti, kol bus pasiūlytas socialinis būstas. Paklausiausi – vieno kambario butai. Šeimoms, kurioms reikia didesnio buto, atsilaisvina greičiau, bet vidutiniškai laukti tenka apie penkerius metus. Vieno kambario butų reikia vienišiems arba išsiskyrusiems asmenims. Tokių yra nemažai, todėl vieno kambario butai – paklausiausi“, – sakė L. Gaidytė ir pristatė, kuriose Panevėžio rajono seniūnijose daugiausia išnuomota socialinių būstų.

Stengiasi spręsti būsto problemas


„Daugiausia – 32 socialiniai būstai – išnuomoti Velžio seniūnijoje, Ramygalos – 19, Krekenavos – 17, Naujamiesčio – 13. Šiaip žmonės kantriai laukia savo eilės gauti socialinį būstą, bet yra tokių, kurie patyrė skyrybas ir jam reikia buto čia ir dabar. Be to, socialinio būsto dažniausiai laukia tie, kurie neturi darbo, gauna socialinę pašalpą arba neįgalumo išmoką. Tų asmenų pajamos nedidelės, o įsigyti buto neišgali“, – pasakojo L. Gaidytė ir teigė, kad rajonas stengiasi spręsti socialinio būsto problemas.

Nori buto priemestyje


Panevėžio rajono savivaldybės specialistė aiškino, kad esant poreikiui asmeniui metams suteikiamas ir išnuomojamas būstas vieneriems metams.

„Kita vertus, kai tik ateina eilė gauti socialinį būstą, norintieji jį gauti ne visada sutinka į tą butą įsikelti. Tai tas netinka, tai anas. Be to, visi yra susirašę, kokio būsto norėtų, kur jis turėtų būti. Dažniausiai nori, kad butas būtų Dembavoje, Vaivaduose, Velžyje, Pažagieniuose, Berčiūnuose. Nori gyventi kuo arčiau Panevėžio miesto. Priemiesčio gyvenvietėse ne tiek daug turime socialinių būstų, bet, kai tik atsilaisvina, iškart siūlome. Beje, Savivaldybei priklausančius butus, kuriuose galima parduoti, per metus pavyksta parduoti nuo 3 iki 5 butų. Pavyzdžiui, pernai metų pabaigoje buvo nupirktas vienas butas. Kaip tik dabar vertinamas butas ir ruošiamasi jį parduoti. Tik žmonės turi parašyti prašymą, kad nori pirkti nuomojamą būstą. Tuomet nepriklausomas nekilnojamojo turto vertintojas būstą įvertina ir ruošiamasi jį parduoti“, – sakė L. Gaidytė.

Panevėžyje laukti reikia ilgiau


SADM Panevėžio neišskyrė tarp savivaldybių, kur yra ilgiausios eilės laukiančiųjų socialinio būsto, tačiau Miesto savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus vyriausioji specialistė Rasa Rimšienė sakė, kad gyventojams tenka laukti apie dešimtmetį.

„Panevėžyje šiuo metu yra 255 socialiniai būstai, eilėje laukia 264 šeimos. Be to, Panevėžys planuoja didinti turimų socialinių būstų skaičių, tačiau tikslaus skaičiau įvardinti negaliu, kol dar nėra patvirtintas šių metų biudžetas“, – aiškino R. Rimšienė.

Lėšos socialiniam būstui per mažos


Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) pernai vasarą pristatė studiją apie būsto prieinamumą Lietuvoje ir rekomendavo, kaip spręsti būsto problemas šalyje. Organizacijos akiratyje atsidūrė ir socialinis būstas.

Studijoje nurodoma, kad socialinio būsto sektorius Lietuvoje yra labai mažas ir sudaro vos vieną procentą visos šalies būsto rinkos, o valstybės skiriamos lėšos šiai sričiai yra mažos.

Pasak EBPO, Lietuvoje išlaidos socialiniam būstui sudaro vos dešimtadalį ES vidurkio. Studijoje pažymima Europos Komisijos kritika Lietuvai, kad šalis neturi strategijos atliepti chronišką socialinio būsto kokybę ir tokių būstų trūkumą.

EBPO rekomenduoja Lietuvai sukurti ilgalaikį finansavimo mechanizmą prieinamam būstui ir socialiniam būstui.