Patvirtinusi deklaraciją Savivaldybė įtvirtins siekį tapti sveikiausiu, žaliausiu, ekologiškiausiu šalies miestu. Bus siekiama mažinti iškastinio kuro naudojimą, naudoti atsinaujinančios energijos šaltinius, renovuoti daugiabučius namus ir visuomeninės paskirties pastatus, vykdyti žaliuosius pirkimus, atnaujinti viešąjį transportą, skatinti beatliekę gamybą ir gyvenimo būdą, atnaujinti viešąsias erdves, šviesti visuomenę ir skatinti bendradarbiavimą.

Tikimasi, kad tai skatins panevėžiečių pilietiškumą, patriotiškumą, pritrauks daugiau turistų, jaunų šeimų, studentų, investicijų.

„Džiaugiuosi Panevėžio lyderyste Baltijos šalių miestų kontekste, atkreipiant dėmesį į klimato kaitos problemas. Ne mažiau svarbu, kad tai nėra vien Savivaldybės iniciatyva – jau ir dabar matome augantį panevėžiečių norą vartoti atsakingai, be to, jaučiame stiprų verslo bendruomenės palaikymą ir iniciatyvumą. Neabejoju, kad deklaracijoje numatyti siekiai bus įtraukti į miesto strateginį planą, kurį pradėsime rengti jau 2020 metais“, – sako meras Rytis Račkauskas.

Iki 2020 m. gruodžio 15 d. numatyta parengti Tvarios energijos ir kovos su klimato kaita veiksmų planą, kuriame bus įvardytos konkrečios priemonės, kurias įgyvendindama Savivaldybė prisidės prie klimato kaitos pokyčių švelninimo, žaliojo miesto įvaizdžio kūrimo.

Ekstremalios klimato kaitos deklaracija – trečiasis Savivaldybės patvirtintas ekologijos ir tvaraus vystymosi dokumentas. 2009 m. buvo pasirašytas Merų paktas, 2017 m. – Baltijos jūros išsaugojimo veiksmų planas.

Šiuo metu Ekstremalios klimato kaitos deklaraciją yra pasitvirtinusios apie 1260 savivaldybių ir valstybinių institucijų 25 pasaulio šalyse. Valstybės mastu – Prancūzija, Airija, Portugalija, Didžioji Britanija, Australija, JAV, Lenkija.