Lizdus naikina ir prie daugiabučių namų

Panevėžio miesto savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus vyriausioji specialistė Rūta Taučikienė pasakojo, kad jau antrą dieną kultūros ir poilsio parke naikinami varninių paukščių lizdai.

„Paukščių lizdai bus naikinami ne tik parke, bet ir prie daugiabučių namų. Ten medžiuose irgi yra nemažai susuktų lizdų. Aplinkos apsaugos departamentas leidžia lizdus naikinti, kai nevyksta perėjimo laikotarpis. Varninių paukščių lizdų negalima liesti nuo kovo 1 dienos iki liepos 1 dienos. Tuomet vyksta perėjimo laikotarpis, kurio metu negalima trikdyti paukščių gyvenimo“, – aiškino R. Taučikienė.

Sumažino paukščių populiaciją

Pasak Miesto infrastruktūros skyriaus ekologės, lizdų naikinimo akcija šiek tiek sumažina varninių paukščių populiaciją.

Rūta Taučikienė

„Pavasarį paukščiai vėl grįžta ir kraunasi naujus lizdus. Beje, pastebėjome, kad pradėjus naikinti lizdus kultūros ir poilsio parke, jų kur kas mažiau nei buvo anksčiau. Tik pastebėjome, kad jie susiranda kitas vietas, kur sukti lizdus“, – sakė R. Taučikienė.

Mėgsta pastovias vietas

Anot Miesto infrastruktūros skyriaus vyriausiosios specialistės – paukščiai turi pamėgtas vietas.

„Atrodo, kad iškeli lizdus iš medžių, bet jie grįžta į pamėgtą vietą ir vėl suka lizdus. Išardai penkis lizdus, o kitąmet toje vietoje jau susukta dvigubai arba trigubai daugiau lizdų. Pernai išardėme apie 240 lizdų. Juos išardyti nėra lengva, nes labai gerai pritvirtinti prie medžių šakų. Todėl tenka pjauti šakas, o šakų atliekos vežamos į žaliųjų atliekų kompostavimo aikšteles. Šiuo metu lizdus ardo bendrovės „Panevėžio gatvės“ darbuotojai, o tam, metams skirta 4 tūkst. eurų“, – teigė R. Taučikienė.

Paukščiai – aplinkos rodiklis

Varniniai paukščiai kasmet savo lizdus suka pačiose įvairiausiose miesto vietose, kuriose geriausios gyvenimo sąlygos išgyventi ir perėti jauniklius.

Anot gamtininko Selemono Paltanavičiaus, varniniai paukščiai miestuose yra mūsų aplinkos rodiklis.
Selemonas Paltanavičius

„Varniniai paukščiai yra miesto paukščiai. Jiems – svarbu, kad šalia būtų pastovus maisto šaltinis, kuriuo galėtų misti ir sukti lizdus. Kiekvienas gyventojas privalo suteikti, kuo prastesnes sąlygas perėti ir apsigyventi vietovėje. Iki kovo 1 dienos reikia pašalinti nuolatinius lizdus, kurie jau yra susukti, kad varnos ir kovarai rinktųsi atokesnę vietą perėjimui. Telieka laukti. Viskas priklauso nuo gyventojų noro ir užsispyrimo. Paukščių naikinti negalime, bet mes galime padaryti taip, kad jie perėtų mums patogiose vietose“, – aiškino S. Paltanavičius.