Pasipelnymo šaltinis

Knygų nameliai įrengti prie Šiaurinės, Viešosios ir „Židinio“ bibliotekų. Ši iniciatyva skatina gyventojus neatlygintinai dalintis knygomis. Deja, kai kuriems šios knygos tampa pasipelnymo šaltiniu, iš namelių jos surenkamos ir nešamos į turgų parduoti.

Knygas aptiko turguje

Tokius pasipelnymo atvejus nustatė panevėžietis Paulius M. (redakcijai tikroji pavardė ir vardas žinomas). Jis paviešino informaciją internete.

„Perspėju, kad knygos, kurias paliekame keitimosi „būdelėje“ prie bibliotekos Kniaudiškių gatvėje, gali atsidurti Žemdirbių turguje ant prekystalio pas vyrus, pardavinėjančius geležis. Būtent ten aptikau pardavinėjant savo neseniai į „būdelę“ nuneštą knygą. Bibliotekininkės turi visokių įtarimų. Dideli kiekiai visiškai skirtingiems žmonėms aktualių knygų įtartinai greitai iš ten dingsta. Galbūt sprendimas būtų daryti įrašus knygose prieš jas paliekant. Tai galėtų būti įrašas: „ne pardavimui, keitimuisi“ ar panašiai“, – rašė Paulius, o pakalbintas pridūrė:

„Turguje pažinau savo knygą, nes gerai žinojau, kaip ji atrodo. Pagautas už rankos knygų perpardavinėtojas gynėsi ir sakė, kad jų nepardavinėja, o kas nori – knygas gali pasiimti. Bandžiau jį sugėdinti, tai kiti puolė vyrą ginti. Esą nieko tokio, kad knygas pardavinėja. Nieko nesakyčiau, jei knygos būtų pardavėjo, tačiau knygos paimtos iš knygų mainų namelio ir skirtos ne pardavimui, o skaitymui.“

Knygas nugvelbė

Panevėžio viešosios bibliotekos, įsikūrusios Kniaudiškių g. 34, vedėja Sandra Voveriūnienė pripažino, kad knygos iš mainų namelio galėjo būti perpardavinėjamos.

„Tai nenormalu, nes knygas į mainų namelį neatlygintinai ir geranoriškai atneša panevėžiečiai tikėdami, kad žmonės pasiims skaityti. Tačiau, kad iš knygų bus daromas „biznis“ – neįtikėtina ir apmaudu. Kai pas mus senoje telefono būdelėje buvo įrengta knygų mainams skirta vieta, nemanėme, kad knygas ims pardavimui. Matyt ne visiems galioja tos pačios taisyklės, kitiems yra taisyklė – elgtis nesąžiningai“, – žmonių elgesiu stebėjosi S. Voveriūnienė.

Knygų nameliai Panevėžyje // Ž. Večiorkutės nuotr.

Pakabino perspėjančius skelbimus

Pasak viešosios bibliotekos vedėjos, knygų mainų nameliai populiarūs ir žmonės jais naudojasi.

„Norėdami išvengti panašių nesusipratimų, ant knygų namelio pakabinome skelbimus, kad suneštos knygos skirtos mainams, o ne pardavimui. Tų, kurie atneša knygas, prašome pažymėti ant knygos viršelio, kad knyga skirta mainams. Užrašyti reikia ne ant knygos priešlapio, o ant knygos kieto viršelio, nes niekas negalės knygos parduoti be viršelio. Gal tokiu būdu sutramdysime knygų perpardavinėtojus turguje“, – pasakojo S. Voveriūnienė ir sakė, kad anksčiau knygos buvo mainomos pačioje bibliotekoje, vėliau mainai perkelti į lauke pastatytas senas telefono būdeles.