Kameros neatbaido

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Odeta Jukniūtė naujienų portalui JP teigė, kad dėl vagysčių pradėti ikiteisminiai tyrimai, dalyje jų įtariamasis yra žinomas.

„Dažniausiai vagystes asmuo vykdo jau ne pirmą kartą ir apie pasekmes negalvoja. Nuo vagysčių ilgapirščių nesulaiko net vaizdo stebėjimo kameros. Vagystės taip pat vyksta ir vietose, kur nėra kamerų – prie daugiabučių ar kitose viešose vietose“, – komentavo O. Jukniūtė.

Gelbėja spynos su signalizacija

Norint apsaugoti savo dviratį ar paspirtuką nuo vagių, policijos pareigūnai rekomenduoja nepalikti dviračio ar paspirtuko viešose vietose neprirakinto, net jei paliekama labai trumpai, pvz.: nueinant į parduotuvę. Apžiūrėti vietą, kurioje norite palikti dviratį ar paspirtuką bei vengti neapšviestų vietų, skersgatvių.

Taip pat pasirinkti tinkamą spyną.

„Jei gyvenate daugiabutyje, būtinai prirakinkite dviratį ar paspirtuką su spyna. Rinkitės spynas su GPS sekimo sistema, pritaikyta mobiliems įrenginiams. Taip pat spynos su signalizacija yra puikus būdas atkreipti dėmesį ar išgąsdinti vagį“, – sako O. Jukniūtė.

Bauda – laisvės atėmimas

Pasak Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėjos, už pagrobtą svetimą turtą asmuo baudžiamas pagal Lietuvos Respublikos Baudžiamojo kodekso 178 straipsnį – viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Tas, kas atvirai pagrobė svetimą turtą arba pagrobė svetimą turtą įsibrovęs į patalpą, saugyklą ar saugomą teritoriją, arba viešoje vietoje pagrobė svetimą turtą iš asmens drabužių, rankinės ar kitokio nešulio (kišenvagystė) arba automobilį, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės apribojimu, arba laisvės atėmimu iki šešerių metų.

Asmuo, kuris pagrobė didelės vertės svetimą turtą arba didelės mokslinės, istorinės ar kultūrinės reikšmės turinčias vertybes arba pagrobė svetimą turtą dalyvaudamas organizuotoje grupėje, baudžiamas laisvės atėmimu iki aštuonerių metų.

Tas, kas pagrobė nedidelės vertės svetimą turtą, padarė baudžiamąjį nusižengimą ir baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu.

Už šio straipsnio 1 ir 4 dalyse numatytas veikas asmuo atsako tik tuo atveju, kai yra nukentėjusio asmens skundas ar jo teisėto atstovo pareiškimas, ar prokuroro reikalavimas.