Benamiams teikiama pagalba

Pasak Panevėžio socialinių paslaugų centro darbuotojos Redos Zimauskienės, pagrindinis šios akcijos tikslas – suteikti visą informaciją apie nakvynės namų paslaugas.

„Planuodami šią akciją, nutarėme aplankyti tas miesto vietas, kur dažniausiai pastebime benamius: prie didžiųjų prekybos centrų, prie Panevėžio priklausomybių ligų centro esančių apleistų pastatų, turguje, autobusų stotyje. Pagrindinis šios akcijos tikslas – supažindinti benamius su mūsų teikiamomis paslaugomis. Kviečiame apsilankyti nakvynės namuose, kuriuose galima nemokamai išsiskalbti drabužius, nusiprausti, pernakvoti ir net pavalgyti. Šiuo metu nakvynės namuose gyvena 5-6 žmonės“, – kalbėjo Panevėžio socialinių paslaugų centro nakvynės namų socialinė darbuotoja Rėda Zimnickienė.

Savo kolegei antrino socialinė darbuotoja Sandra Bagdonienė, kuri patikino, kad pats didžiausias elgetaujančių srautas – po darbo valandų.

„Esame pasiruošę suteikti pagalbą, apie kurią jie tik svajoja. Tikime, kad dar turime galimybę sugrąžinti jiems tinkamą gyvenimą, kuriuo galėtų džiaugtis. Tik gaila, kad ankstyvą rytą yra sunkiau atrasti klūpinčių ir išmaldos prašančių gyventojų. Į nuolatines savo vietas benamiai susirenka tik apie 17 valandą vakaro. Nakvynės namai priima ir neblaivius asmenis, kuriems reikalinga ne tik psichologinė pagalba, bet ir materialinė“, – teigė S. Bagdonienė.

Atsisako naudotis paslaugomis

Panevėžio socialinių paslaugų centras kiekvieną dieną kviečia apsilankyti benamius nakvynės namų patalpose, pasinaudojant teikiamomis paslaugos, tik gaila, jog ne visiems jos tinkamos ir reikalingos.

Naujienų portalo JP kalbintas benamis Artūras sako, kad naudotis nakvynės namų sukurtomis taisyklėmis neketina, o elgetos gyvenimą pasirinko, nes nebeturi artimųjų.

„Priimti siūlomą pagalbą atsisakau, nes man netinka nakvynės namų taisyklės. Kiekvieną penktadienį turime atidirbti už teikiamas paslaugas, už kurias niekas nemoka. Pasirinkau elgetos gyvenimą, nes praradau visus savo artimuosius, draugus ir likau vienas, niekam nebereikalingas, o dirbti nesiruošiu“, – kalbėjo vyriškis.

Gelbsti nuo šalčio

Benamis Antanas tikino, kad nakvynės namų teikiamos paslaugos gelbsti nuo šalčio ir suteikia pačius geriausius patogumus, kurių reikia žmogui.

„Kol nežinojau, kad Socialinių paslaugų centras teikia pagalbą, teko maitintis tuo, ką rasdavau konteineriuose, nakvoti laiptinėse ir jaustis pamirštu. Jau gana senokai naudojuosi nakvynės namų paslaugomis ir džiaugiuosi, kad gaunu bent tokią pagalbą“, – kalbėjo panevėžietis.