Ruošiasi persikėlimui


„Sodros“ darbuotojai į naujas laikinas patalpas persikels spalio 20 dieną. Dabar į laikinas patalpas Senamiesčio gatvėje keliauja stalai, spintos, kompiuteriai, dokumentai, o net 6 kilometrų ilgio dokumentų archyvas perkeliamas į Tulpių g. 60, į buvusio Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato patalpas. Archyvas užims aktų ir sporto salės erdves.

Remontas būtinas


Panevėžio „Sodros“ direktorius Alfonsas Petrauskas naujienų portalui JP pasakojo, kodėl 1991 metais statytą „Sodros“ pastatą būtina kapitaliai remontuoti.

„1991 metais pastatytame pastate remonto nebuvo. Patys šiek tiek remontavome arba atnaujinome pirmą ir dalį antro aukšto. Tačiau reikia atlikti tokius remonto darbus, kurių savo jėgomis niekaip neatliksime. Reikia apšiltinti sienas, žiemą būna labai šalta. Stogą būtina keisti ir jį apšiltinti“, – pasakojo A. Petrauskas ir vardijo, kokius dar remonto darbus būtina atlikti.

„Būtina keisti langus, nors juose patys keitėme gumas, bet mažai padėjo sulaikyti šilumą. Beje, šią vasarą pastate buvo beprotiškai karšta. Karštį malšinome atidarydami duris ir bandėme skersvėjį padaryti – nepadėjo. Žinoma, įjungti buvo ir kondicionieriai, bet jie neatlaikė karščio ir sugedo. Be to, kai kur būtina keisti grindis – jos pasenusios“, – skaičiavo remontuotinas vietas Panevėžio „Sodros“ vadovas ir pripažino – pastatui būtinas kapitalinis remontas.

Archyvų dokumentai drėksta


Pasak A. Petrausko, bus atliekami visi būtini pastato modernizacijos darbai.

„Be to, bus keičiama šildymo sistema, atsiras nauji radiatoriai, keičiami laidai – aliuminius laidus pakeis variniai. Net ant stogo atsiras saulės kolektorius. Be to, būtina apšiltinti ir pastato pamatus“, – pasakojo A. Petrauskas.

„Rūsyje yra archyvai, kurių bendras ilgis apie 6 kilometrus. Kadangi pastato pamatai neapšiltinti, archyvuose sukaupti dokumentai, kuriuos būtina saugoti atitinkamą laikotarpį, drėksta. Be to, ir kanalizacijos sistemą reikia tvarkyti“, – teigė A. Petrauskas.

Dirbs nuotoliu


Panevėžio „Sodros“ vadovas įsitikinęs, kad po kapitalinio pastato remonto į darbą grįš visi darbuotojai.

„Grįšime į atnaujintus ir perplanuotus kabinetus. Pasikeis archyvų vietos. Be to, grįš ir Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba, kuri dabar išsikėlė į A. Smetonos gatve. Visi darbai suderinti su Turto banku, nes pastatas yra jų pavaldume“, – aiškino A. Petrauskas, o pasiteiravus, kaip dirbs „Sodra“ persikėlus į Senamiesčio gatve, paaiškino.

„Persikėlę į Senamiesčio gatvę, dirbsime įprastai. Tik, kadangi ten patalpos mažesnės, darbas bus vykdomas ir nuotoliu, ir įprastu režimu. Bus toks rotacinis darbo grafikas. Patalpos ir erdvės, kur persikeliame – kitokios, todėl ir darbą teks organizuoti kitaip“, – kalbėjo Panevėžio „Sodros“ vadovas.

Suremontuoto pastato neparduos


Pasak Panevėžio „Sodros“ vadovo, po kapitalinio remonto, tikrai vėl grįš į modernizuotas patalpas.

„Panevėžyje modernizuotų patalpų Turto bankas neparduos – yra sudaryta sutartis. Juolab kad Turto bankas – rimta organizacija, kuri priėmė sprendimą, kad į suremontuotas patalpas – grįžtame. Panevėžio „Sodros“ darbų apimtys labai didelės – atliekame darbus, kurie svarbūs visoje Lietuvoje: sveikatos draudimas, bedarbių išmokos, valstybinių pensijų išmokos. Kita vertus, dirbame trijuose regionuose: Panevėžio, Šiaulių, Utenos“, – pasakojo A. Petrauskas ir prisipažino, kad „Sodroje“ atidirbo dvi kadencijas ir ruošiasi išeiti iš darbo.

„Tai yra normalu. Gal kas nori užimti šias pareigas ir vadovauti Panevėžio „Sodrai“ – keliai atviri ir gali dalyvauti konkurse. Baigiasi mano antra kadencija. Naujai paskelbtame konkurse nedalyvausiu“, – ramiai paaiškino A. Petrauskas.

„Sodros“ pastato modernizacijos projektas


Modernizacijai ruošiamas pastatas, esantis Vasario 16-osios gatvėje, yra didžiausias iš šiuo metu Turto banko valdomų valstybės administracinių pastatų Panevėžyje. Jo bendras plotas siekia 6,65 tūkst. kv. m.

Planuojama atnaujinti pastato inžinerines sistemas, įrengti šiuolaikišką pastato vėdinimą, vėsinimo sistemą, sutvarkyti elektros instaliaciją, įrengti šiuolaikišką apšvietimą, atnaujinti pastato elektroninių ryšių sistemą, signalizaciją. Pastato viduje bus perplanuotos patalpos, atlikti vidaus patalpų remontai, atnaujinti darbo kabinetai, klientų aptarnavimo zona.

Pastatas bus pritaikytas neįgaliesiems, atitiks šiuolaikinius gaisrinės saugos reikalavimus, bus įrengta elektromobilių įkrovimo stotelė. Skaičiojama, kad po modernizacijos, pastato metinis energijos suvartojimas mažės bent trečdaliu, o energetinio efektyvumo klasė pagerės nuo dabartinės D iki B.

Modernizacijos darbus planuojama baigti 2025 m. pirmą pusmetį, informuojama išplatintame pranešime. Projektas finansuojamas Turto banko ir ES fondų lėšomis, pagal 2021–2030 m. plėtros programos valdytojos Energetikos ministerijos energetikos plėtros programos pažangos priemonės veiklą.

Anot Turto banko, jau pasirašyta sutartis su Aplinkos projektų valdymo agentūra dėl 3,1 mln. eurų subsidijos šiam projektui.