Suoliukai – svarbus elementas

Panevėžio miesto savivaldybės Teritorijų planavimo ir architektūros skyriaus vedėjo pavaduotojas Augustas Makrickas naujienų portalui JP pasakojo, kad miestas susideda iš užstatytų ir neužstatytų erdvių.

Pastatų funkcijas ir estetines savybes užtikrina durys, langai, apdailos medžiagos ir kitos detalės. Neužstatytų erdvių – gatvių, kiemų, parkų, želdynų ir pan. funkcionalumui užtikrinti naudojami mažosios architektūros elementai. Tai atitvarų stulpeliai, dviračių stovai, šviestuvai, šiukšliadėžės ir kiti objektai. Tačiau vieni svarbiausių, reikalingiausių ir labiausiai miestelėnų ir miesto svečių naudojami objektai yra poilsio vietos, arba paprastai tariant – suoliukai.

„Jie ypatingai svarbūs tampa tose erdvėse, kurias pritaikome rekreacijai – poilsiui, laisvalaikiui. Suoliukai dažnai pabrėžia miesto ir atitinkamos jo dalies ar viešosios erdvės charakterį, gali pabrėžti kitus objektus, sukurti jaukumą. Poilsio vietos mieste gali būti pačios įvairiausios – įprastiniai miesto suoliukai, vietos ant atraminių sienučių, įmantraus ar itin paprasto dizaino objektai, kartais su papildomomis funkcijomis ar estetinėmis savybėmis“, – kalbėjo A. Makrickas.

Nuo vietos iki dizaino

Anot jo, mieste iš pradžių yra parenkamos suoliukų vietos, stengiamasi, kad suoliukas būtų funkciškai naudingas ir patogioje vietoje, turėtų pavėsį, sėdintieji matytų patrauklius vaizdus. Tuomet galvojama apie funkciją, ar reikia vieno ar keleto suoliukų, kokio dydžio ir ilgio jis turi būti, galbūt tai patogi ir tinkama vieta ne vienam, bet grupei. Parinkus tinkamą vietą ir užtikrinus, kad objektas bus funkcionalus, pradedamas rinkti jo dizainas.

„Šalia naujai suprojektuotų statinių, atnaujintose aikštėse, viešosiose erdvėse parinkti suoliukai derinami prie bendro projekto, vizijos sprendinių, atsižvelgiama į jų funkcionalumą. Kadangi tai yra ir kompozicinis elementas, būtina suderinti estetinę išvaizdą ir praktiškumą taip, kad jis gražiai atrodytų, sudarytų erdvės visumą, o tuo pačiu būtų funkcionalus“, – teigė A. Makrickas.

Panevėžio suoliukai // Živilės Večiorkutės nuotr.

Atsižvelgė į kriterijus

Pasak Teritorijų planavimo ir architektūros skyriaus vedėjo pavaduotojo, projektuojant skulptūriškų formų lauko baldą – suoliuką – šalia Bendruomenių rūmų, atsižvelgta į anksčiau minėtus kriterijus.

Jo formą, dydį ir kitus kriterijus projekto architektai derino su Panevėžio miesto savivaldybės architektūros skyriumi, tokie pat procesai vyko ir renkantis Senvagės, Skaistakalnio parkų suoliukus, gultus.

Trijų žodžių raktas

„Šalia S. Eidrigevičiaus menų centro įrengti šlifuoto nerūdijančio plieno suoliukai. Nerūdijančio plieno kompozicijos elementai atlieka ne tik poilsiui skirtą funkcija, jie yra tarsi inžineriniai įrenginiai, nes pro angas paima reikalingą orą pastato ventiliacijai. Suoliukų stilistika, kiti kompozicijos elementai buvo pasiūlyti dar projekto idėjos stadijoje. Projektuotojai pastato ir jį supančios aplinkos struktūros kūrimo įkvėpimo ieškojo Stasio Eidrigevičiaus kūryboje, kurioje, kaip projekto autoriai įvardija, „rezultato kodas yra menininko išreikštas trijų žodžių raktas: paprastumas, logika ir fantazija”. Atsižvelgiant į tai, pasirinktos formos ir medžiagos lakoniškos, šiuolaikiškos, inovatyvios, faktūriškos ir tai tarsi metafora į Stasio Eidrigevičiaus kūrybą“, – pasakojo A. Makrickas.

Panevėžio suoliukai // Živilės Večiorkutės nuotr.

Savitas veidas

Teritorijų planavimo ir architektūros skyriaus vedėjo pavaduotojo A. Makricko žodžiais, Panevėžio mieste įrengti suoliukai nedideli architektūros elementai, tačiau jie kuria bendrą erdvės vaizdą ir jaukumą.

Suoliukų estetinis vaizdas, stilius, kaip ir kiti architektūriniai sprendimai, turi tendencijas, suteikia galimybę saviraiškai, kūrybai.

Svarbu suprasti, kad kiekviena miesto erdvė išsiskiria architektūriniais sprendimais, atlieka tam tikras funkcijas, turi išskirtinius elementus. Tad, tvarkant ar atnaujinant miesto teritorijas, stengiamasi ieškoti originalių sprendimų, kurti kiekvienos erdvės savitą veidą.