Gauna pareiškimus

Panevėžio miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Tadas Martinaitis komentavo situaciją:

„Šiuo metu daugiabučių gyventojų pareiškusių norą, kad jų namo balkonuose nebūtų galima rūkyti, yra virš 90. Tačiau tai yra kintamas skaičius, nes esame gavę prašymų, kurie dar nepatvirtinti“.

Nubaustųjų ne tiek jau daug

Pasak Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo, nubaustų gyventojų nėra daug.

„Nubaustų gyventojų nėra daug, tik du asmenys. Įteisinus draudimą, pastebima, kad dauguma gyventojų jo laikosi. Už šį nusižengimą yra numatyta įspėjimas arba bauda nuo 20 iki 50 eurų, pakartotinai bauda skiriama nuo 50 iki 90 eurų. Už baudas gautos lėšos eina į bendrą šalies biudžetą. Beje, gyventojai gali pranešti apie rūkymą balkonuose, bet būtina užfiksuoti įrodymus“, – aiškino T. Martinaitis ir pridūrė, kad dabartinė situacija rodo, jog toks draudimas – reikalingas.

Draudimas – reikalingas

„Sprendžiant pagal pareiškėjų – daugiabučių gyventojų skaičių, manome, kad toks draudimas yra reikalingas, nes jį įvedus, akivaizdu – dauguma gyventojų laikosi jo. Tačiau reikia pripažinti, Panevėžyje iš viso gauta vos keletas skundų dėl rūkymo balkonuose, nes dalis rūkančiųjų, po draudimo rūkyti balkonuose, pradėjo tai daryti butuose“, – mano T. Martinaitis.

Nusiuntė prašymą

Neseniai Panevėžio miesto savivaldybei buvo pateiktas Ateities g. 30-ojo namo gyventojo prašymas, uždrausti rūkyti namo balkonuose. Gyventoją pasiekė Savivaldybės administracijos direktoriaus informacinis laiškas:

„Informuojame, kad Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktorius 2024 m. vasario 26 d. išleido įsakymą „Dėl draudimo rūkyti (vartoti tabaką, tabako gaminius ir su jais susijusius gaminius) daugiabučio namo, esančio Ateities g. 30, Panevėžyje, balkonuose, terasose ir lodžijose, nuosavybės teise priklausančiuose atskiriems savininkams, paskelbimo“. Įsakymas įsigalios nuo kovo 19 d.“

Įstatymo reikalavimai

Vadovaudamiesi Lietuvos administracinių nusižengimų kodekso 590 straipsnio 5 dalimi, asmenys gali pranešti policijai ar Savivaldybės administracijai apie draudimo rūkyti pažeidimus tik tame daugiabutyje, kuriame jie yra deklaravę gyvenamąją vietą. Kartu su skundu turi būti pateikti duomenys, patvirtinantys rūkymo daugiabučio namo balkone, terasoje, lodžijoje faktą ir aplinkybes.

Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo 19 straipsnio 8 dalyje nustatyta, kad policijos ar Savivaldybės administracijos pareigūno reikalavimu buto ar patalpos savininkas arba kitų daiktinių teisių turėtojas turi šiam pareigūnui nurodyti asmens, kuris rūkė buto ar patalpos balkone, terasoje, lodžijoje, duomenis (vardą, pavardę ir gyvenamosios vietos adresą). Nenurodęs asmens, kuris rūkė, duomenų, asmuo atsako pagal Lietuvos administracinių nusižengimų kodekso 492 straipsnį ir jam gali būti skirta bauda nuo 30 iki 120 eurų.