Visų trijų naujametinių mažylių tėvai tvirtino, kad atžalos pačios pasirinko tokią ypatingą dieną. Šiemet pirmoji Respublikinėje Panevėžio ligoninėje pasaulį išvydo kupiškėnės Augustinos Pavlovos dukrytė.

Mažylė apie save riksmu pranešė 17.20 val.

Kaip pasakojo pirmosios šiemet Panevėžyje gimusios mergytės mama, mažoji pagal gydytojų prognozę turėjo gimti dar gruodžio 22-ąją. Visgi ji niekur neskubėjo, kol sulaukė Naujųjų.

„Tikrai nesitikėjau, kad dukrytė bus pirmas metų kūdikis. Man norėjosi, kad kuo greičiau įvyktų mūsų susitikimas. Jau skaičiavau dienas, bet sulaukusi fejerverkų supratau, kad ta diena atėjo“, – šypsojosi laiminga mama.

Dabar laukia malonus rūpestis išrinkti naujagimei vardą. Nors mama sako jau sugalvojusi, kaip šauks dukrytę, tačiau šį pasirinkimą dar svarstys šeimos taryba – vyras ir gruodžio 2-ąją dar tik antrąjį gimtadienį atšventęs broliukas.

Saugiame tėčio glėbyje mieganti Abigailė turėjo gimti sausio 6-ąją, per Tris karalius, tačiau abiejų tėvelių – Dovilės ir Modesto Paškevičių nuojauta kuždėjo, kad gali įvykti ir naujametinis stebuklas

„Sūnui vardą išrinko vyras, o dukrytei noriu išrinkti aš. Buvau sugalvojusi tris variantus, bet dabar patinka tik vienas“, – pasakojo A. Pavlova.

Nuojauta neapgavo


Antrasis šių metų kūdikis Respublikinėje Panevėžio ligoninėje pasitiktas 21.20 val. Raguvoje gyvenantys tėvai Dovilė ir Modestas Paškevičiai pasakojo, jog dukrytė turėjo gimti sausio 6-ąją, per Tris karalius, tačiau abiejų nuojauta kuždėjo, jog gali nutikti ir naujametis stebuklas. O ir draugai bei artimieji vis kalbėjo, ar tik nebus Naujiesiems dovanėlės.

„Atsikėliau ryte ir sakau vyrui: „Man atrodo, kad ta diena bus šiandien.“ Bet gal labiau nujautė vyras, nes iš vakaro pradėjo kalbėti: pamatysi, gims per Naujuosius. O ir draugai vis užsimindavo: žiūrėkit, ar nebus sausio 1-osios dovanėlė. Taip visi ir prišnekėjo“, – šypsosi Dovilė.

Naujametės dovanėlės namuose laukia septynmetė sesutė.

Kaip pasakojo Dovilė, vyro šeimoje gimsta tik berniukai, o jos giminėje – vien mergytės, tad šįkart vyras galės džiaugtis moteriška draugija. Mažoji ne veltui gavo ypatingą vardą – Abigailė – išvertus iš hebrajų kalbos tai reiškia „tėvo džiaugsmą arba džiaugsmo šaltinį“.

„Sako, vaikai vardus atsineša, ir mums panašiai nutiko. Likus kelioms dienoms iki mažylės atėjimo kažkaip šis vardas „prilipo“, – sako mama.

Dovilė pasidžiaugė, kad mažoji bent jau pirmąją gyvenimo dieną buvo labai rami, mamai leido šiek tiek pailsėti.

Mažosios Abigailės tėvai įsitikinę, kad dukros gimimo diena – tai ne šiaip gražus skaičius.

Saugiame tėčio glėbyje mieganti Abigailė turėjo gimti sausio 6-ąją, per Tris karalius, tačiau abiejų tėvelių – Dovilės ir Modesto Paškevičių nuojauta kuždėjo, kad gali įvykti ir naujametinis stebuklas

„Pirmoji metų diena – nuostabus laikas gimti. Gimtadienio datos tikrai niekas nepamirš, o ir švęsti bus galima su visu pasauliu. Tas žiemos švenčių metas man toks gražus – čia Kalėdos, čia pat ir gimtadienis“, – antrąkart tapusi mama džiaugėsi Dovilė.

Kalėdinis stebuklas tapo naujametiniu


Kaip tikras džentelmenas į priekį praleidęs dvi mergaites, sausio 1-osios vėlų vakarą pasaulį išvydo panevėžietės Linos Grigalionienės sūnelis.

Anot mamos, pagal medikų skaičiavimus mažylis turėjo gimti gruodžio 25 dieną, per pačias Kalėdas, tačiau sūnelis nusprendė neskubėti.

„Po Naujųjų turėjau vykti į ligoninę, tada medikai būtų padėję ateiti, bet to neprireikė. Pasiprašė pats“, – šypsojosi Lina, kuriai tai jau ketvirtoji atžala.

Namuose brolio laukia 11-os ir 6-erių metų sesės bei dešimtmetis brolis. Laiminga mama pasakojo, kad ketvirtoji atžala brolį ir seseris pralenkė ne tik savo ūgiu ir svoriu, bet ir plaukų ilgumu.

Mažylis vardą gavo dar būdamas įsčiose, mat ir tėtis, ir sesutės bei brolis norėjo kuo anksčiau išrinkti vardą naujam šeimos nariui.

„Vyresni vaikai, o ir tėtis labai nekantravo išrinkti mažajam broliui vardą. Namiškiai surašė ant lapelio visus patinkančius ir traukė. Taip sūnus gavo Marko vardą“, – pasakojo L. Grigalionienė.

Gimdymų mažėja


Respublikinės Panevėžio ligoninės Akušerijos skyriaus vedėjo Raimundo Petrausko teigimu, kasdien vidutiniškai sulaukiama 3–5 kūdikių, tad ir metų virsmas Panevėžio medikams nepateikė staigmenų. Deja, bendra statistika nėra džiuginanti – kasmet gimdymų mažėja.

„Kaip ir visoje šalyje, taip ir pas mus stebima mažėjančių gimdymų. Net ir Vilniuje ar Kaune, kur jaunimo daugiau, tokia pati situacija. Nors dar neturime praėjusių metų statistikos, bet matyti, kad stebuklas neįvyko, keliasdešimčia gimdymų 2023-iaisiais bus mažiau nei 2022-aisiais“, – kalbėjo R. Petrauskas.

Guodžia tai, kad skaudžių atvejų, kai kyla pavojus vaikučio ar mamos gyvybei, Respublikinėje Panevėžio ligoninėje pernai pasitaikęs tik vienas.

O viena istorija prilygsta kone stebuklui.

„Pernai turėjome labai sunkią patologiją, esant tokiai būklei išgyvenamumo galimybė labai maža, bet visos komandos pastangomis pavyko išgelbėti gimdyvės gyvybę. Tai galime vadinti tikru stebuklu“, – sėkmingai pasibaigusia istorija pasidžiaugė R. Petrauskas.