Sulaukė grasinimų

Tamsesnio gymio vyras ir dvi moterys nuolat sukiojasi įvairiose miesto centro vietoje, ne išimtis ir Panevėžio autobusų stotis. Neapsikentusi esama situacija ir siekdama įspėti panevėžiečius, į naujienų portalą JP kreipėsi Panevėžio autobuso stoties vyriausioji administratorė Vilma Jonuškienė.

„Negaliu likti abejinga, noriu skleisti informaciją, kad kuo mažiau žmonių nukentėtų. Panevėžiečiai, saugokitės sukčių ir nesileiskite į jokias kalbas“, – sako pati sukčių keiksmažodžių sulaukusi V. Jonuškienė.

Apibūdino sukčius

„Tai dvi moterys ir vienas vyrukas. Jis ramesnis, dažnai lieka nuošalyje. Viena iš moterų turi maždaug 5-6-erių metų mergaitę. Pastebėjome, kad jie dažnai perka bilietus į Bauskę. Jos prisistato latvėmis, bet, manau, kad tai melas, panašu, kad jos ir ne romų tautybės, bet šiek tiek tamsaus gymio. Jie dažnai sukiojasi prie „IKI“ parduotuvės, prie turgaus, autobusų stotelėse“, – sukčius apibūdino V. Jonuškienė.

Reikalauja pinigų už kvepalus

„Ateina jos ir į stotį, bet apsaugos darbuotojų prašome neleisti, drausti čia apgaudinėti žmones. Pati kartais praveju, žinodama, kokios jų mintys. Už tai sulaukiu keiksmažodžių ir įvairių grasinimų. Matydamos mūsų, ryškiomis liemenėmis vilkinčius darbuotojus, moterys vengia jų, bet vis tiek sugeba pasigauti keleivius“, – pasakojo V. Jonuškienė.

Panevėžietė sako, kad moterys prieina prie žmonių ir sveikina su įvairiausiomis šventėmis. Švenčių jos atranda kiekvieną dieną. Sveikindamos moterys siūlo dovanų ir įteikia kvepalus, tada pradeda dejuoti, kad neturi pinigų, prašo paaukoti. Ir čia prasideda manipuliavimas. Jos kažkaip sugeba išvilioti pinigus, kartais ir labai ne mažus“, – sako Panevėžio autobuso stoties vyriausioji administratorė.

Kvietė policiją

V. Jonuškienė pasakojo, kad kartą moterys autobusų stotyje ir duris spardė, ir langus daužė. Tada pagalbos prašyta ir policijos.

„Išgirdau triukšmą. Pasirodo apgavikės moterys buvo pristojusios prie vienos moteriškės. Ji jau buvo pasiėmusi kvepalus, bet pinigų joms nedavė. Nežinau, kaip ten buvo iš tiesų, bet apgavikės rėkė, kad joms neatiduoda kvepalų, o ta moteriškė šaukė, kad atiduokit man 50 eurų, kilo konfliktas. Iškvietėme policiją, bet nukentėjusioji jos nesulaukė ir išvažiavo į Naujamiestį. Kai atvažiavo policija, neturėjome ką pasakyti, nes ne mes nukentėjome. Deja, šioje situacijoje, nei policija mums pagelbėjo, nei mes galėjome pasakyti, kokios mums pagalbos reikia, nes keleivė išvažiavo“, – prisimena V. Jonuškienė.

Pasak Panevėžio autobuso stoties vyriausiojo administratorės, šis incidentas įvyko vasarį. „Apgavikės jau trinasi labai senai, dar prieš pandemiją. Ir man keista, kodėl niekas apie tai garsiai nekalba. Vienu metu jos buvo dingusios, ilgai jų nematėme. O dabar ir vėl, kuo toliau, tuo dažniau matau“, – sakė ji.

Ragina būti atsargiais

Socialiniame tinkle Facebook grupėje „Mentai PNVŽ“ savo istorija dalinasi ir galimai nuo tų pačių sukčių nukentėjusi panevėžietė. Ji rašo: „Viskas įvyko prieš kelias savaites, bet nemalonu iki dabar. Dar ir šiandien matau apgavikių veidus ir girdžiu jų kalbas. Būkite atsargūs ir saugokite savo turtą bei perspėkite savo artimuosius“, – įspėja nukentėjusioji panevėžietė.

Išviliojo pinigus

„Tai buvo pavakarys, miesto centras, prie Panevėžio muzikos mokyklos stotelės, man, laukiant autobuso. Besėdint ant suoliuko, prie manęs prisiartino dvi jaunos merginos, užkalbino iš pradžių rusiškai, bet man parodžius, kad aš jų nesuprantu, išgirdau lietuviškai sakant: „Mergaite, ar toli iki Vilniaus nuo čia?“. Aš mandagiai pasakiau, kad tikrai toli. Tada jos paprašė paaukoti bilietams iki Vilniaus, mainais už vyriškus ir moteriškus kvepalus. Kvepalų atsisakiau, bet padaviau simboliškai 5 eurus, tačiau kažkokiu stebuklingu būdu, jos sugebėjo pamatyti mano piniginėje daugiau eurų. Jos pradėjo graudžiai kalbėti, kad jų vaikas alkanas ir jam reikia pavalgyti. Moterys buvo panašios į romų tautybės merginas“, – istorija dalinosi panevėžietė.

Ragina informuoti

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėjos Odetos Jukniūtės duomenimis, į policiją nukentėjusieji panevėžiečiai nesikreipė, nėra pradėtas nė vienas ikiteisminis tyrimas. Policijos pareigūnai įspėja gyventojus nesileisti su prekeiviais į jokias kalbas.

„Pareigūnai tikrina viešoje erdvėje sklindančią informaciją. Atkreipiame dėmesį, kad pranešimų šiomis dienomis policija negavo. Kviečiame gyventojus skambinti bendruoju pagalbos numeriu 112 ir informuoti apie tokius įvykius“, – sakė O. Jukniūtė.