„Dabar tai interaktyvi paroda, kurią reikia ne tik apžiūrėti, bet patirti visu kūnu, – sako Liūdynės kultūros centro direktorė Karolina Raziūnienė. – Prie jos dirbo 30 žmonių. Jei sujungtume visus sunaudotus popieriaus lapus – gautųsi apie 110 m2 ploto.“

Ilgai brandinta idėja

Ekspozicijos idėja gimė Liūdynės kultūros centro darbuotojai Ingai Grinskytei-Gulbinienei. Ji popierių raižo jau daugiau nei dešimtmetį.

„Galima sakyti, raižiniai mane ištiko. Prieš dešimtmetį mano į mano rankas pateko žymaus Lietuvos karpytojo Klaido Navicko knygą, kurioje nustebino jo – vyro – toks didelis susidomėjimas karpiniais. Pamaniau reikia ir man pabandyti. Deja, žirklutės man nepatiko, bet radau alternatyvą – rėžtuką“, – pasakoja I. Grinskytė-Gulbinienė.

Paskatinta kultūros centro direktorės, ji Lietuvos kultūros tarybai parengė projektą, kurio tikslas ir pagrindinis siekis ne tik sukurti ekspoziciją – labirintą, bet ir populiarinti raižymą, karpymą.

Raižinių labirintas

„Norėjome suteikti žmonėms žinių, galimybių ir suformuoti poreikį tolesnei saviraiškai. Tikrai yra dalyvių, kurie anksčiau nebuvo laikę rėžtuko rankose, bet dabar jau sako: „Aš piešiu toliau, darysiu, raižysiu ir užsiimsiu šia veikla“, – atvirauja K. Raziūnienė.

Užkrečiama, tarsi virusas

Darželio auklėtoja Renata Dabrilienė vos pamačiusi kvietimą – prie raižinių plenero „Gamtos labirinte“ prisijungė nedvejodama. Rankdarbiai jai nesvetimi, darželyje dažnai kuria su auklėtiniais, tačiau raižyti jai teko pirmą kartą.

„Nebuvo gaila nei laiko, nei namų, kurių grindis paverčiau kūrybine erdve, – šypsosi R. Dabrilienė. – Svarbu sutelkti dėmesį į piešinį, mat vos mintims pabėgus gali ką išrėžti netinkamoje vietoje.“

Jai teko užduotis išraižyti milžinišką saulę, kurią moteris sakosi įveikusi per du vakarus.

„Pati labai norėjau, tai gana greita ir padariau. O šiaip, darbas – atgaiva sielai. Susikaupi, pamąstai, su savimi pasibūni.“

Raižiniai reikalauja krupštumo, Renatai antrina jau daugiau nei dešimtmetį iš popieriaus kurianti Daiva Židonienė. Jos detalių kupini karpiniai jau spėjo nugulti net į kelias parodas. Dažniausiai Liūdynės kultūros centro darbuotoja savo darbuose atkartoja gamtą, edukacijose su vaikais karpo gyvybės medžius, tačiau net jai plenero „Gamtos labirinte“ tikslas pasirodė kaip tikras iššūkis.

Raižinių labirintas

„Įprastai karpau mažesnius. Namuose tokio dydžio lapai net ir netilpo, bene visas gautas užduotis įgyvendinau darbe. Liūdynės kultūros centre daug vakarų praleidau. Raižydama prarandu laiko nuovoką. Taip susitelkiu į darbą, kad užsimirštu apie viską, kas aplinkui, tai būna, kad karpau iki išnaktų. Labai atpalaiduoja, labai geras poilsis po darbo dienos“, – pasakoja D. Židonienė.

Visus piešinius savo rankomis nupiešė idėjos autorė ir projekto koordinatorė I. Grinskytė-Gulbinienė. Ji vedė edukacijas, nemokančius mokė raižyti, o išmokusius ir pasiryžusius prisidėti prie projekto apdalijo medžiagomis raižymui.

„Porą mėnesių vakarai, laisvalaikis, savaitgaliai, laikas po intensyvių darbo valandų dienos metu – buvo skirti piešimui. Pati pastebėjau, kad kiekvieną dieną piešiant ranka vis tobulėja. Edukacijų metu net sulaukdavau klausimų, kur gaunate pavyzdžius, šablonus, kur galite nusikopijuoti? Mat kiekvienas piešinys – kitoks. Tai jokių šablonų nebuvo, viskas parengta rankomis“, – sako kūrėja.

Visas labirintas – net konstrukcija kūriniams pakabinti – gausybės skirtingų žmonių rankų darbas.

Lankymas – tik iš anksto užsiregistravus

Į raižinių labirintą įeiti galima tik už durų palikus batus. Pasivaikščiojimą juo lydi rami muzika ir idėjos autorės parengtas garso įrašas.

Raižinių labirintas

Peišiniuose – keturios stichijos: oras, vanduo, žemė, ugnis. Jas nupiešti yra viena, sako Inga, o štai paruošti taip, kad tai galėtų tapti raižiniu ir dar labirintu – vaisai kas kita.

„Popierius pasirinktas storesnis, kad ilgiau tarnautų, būtų ilgaamžiškesnis. Pažinus – popieriaus galia praplėčia akiratį. Tai labai lengva, gamtai draugiška medžiaga, kurią lengva transformuoti. Lengva padaryti ir horizontalų dirbinį, ir trimatį, kaip šis labirintas. O jo transformacijai reikia tik rėžtuko, – atkreipia dėmesį I. Grinskytė-Gulbinienė. – Paprastas popierius, o jame yra visa istorija. Keturios stichijos, o popieriaus lapai, kuriuose žaidžia prožektorių šviesos, viską pagyvina, balta spalva atmuša visus atspalvius.“

Ekspozicija Liūdynės kultūros centro Dembavos padalinyje veiks iki gruodžio 5 dienos. Norintys ją aplankyti turi registruotis iš anksto Liūdynės kultūros centro „Facebook“ paskyroje.

Ar popierinių raižinių labirintas „Gamtos labirinte“ pateks į Lietuvos rekordų knygą, paaiškės tik po kelių savaičių.