Žiemos vargai

„Pro šalį važiuojanti gatvės valymo mašina mano namus užliejo kone cunamio dydžio purvo banga. Tirpstančio sniego, druskos ir žvyro mišinys nusėda ant langų, sienų, kiemo vartų“, – guodžiasi panevėžietė.

Senamiesčio gatvės gyventoja guodžiasi, kad kelininkai jos namo sieną bei langus užlieja druskos mišinio ir tirpstančio sniego pliure

Miesto gatves valančios bendrovės „Panevėžio specialus autotransportas“ atstovai tvirtina dar negavę nė vieno nusiskundimo dėl tokios bėdos. Svarstoma, kad ypač arti Senamiesčio gatvės važiuojamosios dalies stovinčių namų langai gali būti aptaškomi skubant kuo greičiau nuvalyti slidžią gatvę.

Užliejo purvo cunamis

Julijos ir kaimynų šimtamečiai namai Senamiesčio gatvėje pastatyti taip, kad ne jų fasadas, o šoninė siena ribojasi su gatve. Po langais nutiestas siaurutis šaligatvis, už jo – važiuojamoji dalis.

„Gyvenant taip arti gatvės, langus valyti tenka tikrai dažnai. Matydama juos purvinus, manydavau, kad ant stiklų nusėda pravažiuojančių automobilių dulkės. Bet dabar jau žinau, ką padaro gatves valančios mašinos“, – teigė miesto senbuvė.

Kas nutinka jos namui, kai pravažiuoja gatvę valančios mašinos, panevėžietė įsitikino pirmosios Kalėdų dienos rytą.

„Per Kalėdas buvo atlydys, švietė saulė. Džiaugdamasi jos spinduliais, atitraukiau užuolaidas. Bežiūrint pro langą tarsi cunamis į jį tėškė purvo banga. Ir tėškė taip, kad aš net atšokau. Taip man langą aptaškė Senamiesčio gatvę valiusi mašina“, – pasakoja Julija.

Valymo mašinas savojoje gatvėje matanti dažnokai. Vienu metu paprastai važiuoja dvi, kartais ir trys tokios. Paprastai jos pasirodo arba anksti ryte, arba vėlai vakare.

Iki Kalėdų nutikimo panevėžietė sako nė karto neatkreipusi dėmesio, kaip atrodo jos langai pravažiavus kelininkams.

Bet dabar jai neramu, kad kitąkart su purvo cunamiu į jos langą gali atskristi ir koks akmenukas.

Darbuotojus įspėja

Kad valant gatves apteršiamos gyvenamųjų namų sienos, langai, tvoros ar vartai, šį darbą atliekančios bendrovės „Panevėžio specialus autotransportas“ atstovai teigia negirdėję.

Įmonė pabrėžia, jog išleidžiant valyti gatvių, darbuotojai įspėjami būti ypač budrūs ir dirbti atsakingai.
Bendrovė pripažino, jog Senamiesčio gatvė yra išskirtinė mieste: jos šaligatviai labai siauri, o namai stovi prie pat gatvės. Tai, pasak gatvių prižiūrėtojų, ir galėjo lemti, kad valanti technika aptaškė sienas ir langus.

Senamiesčio gatvės gyventoja guodžiasi, kad kelininkai jos namo sieną bei langus užlieja druskos mišinio ir tirpstančio sniego pliure

Jei reikia, valyti pagrindinių Panevėžio gatvių išvažiuoja trys šios bendrovės automobiliai. Tuo pat metu gremžiamas ledas, stumdomas sniegas bei barstomas druskos mišinys.

„Panevėžio specialus autotransportas“ iš viso valo 312 gatvių, 105 šaligatvius ir pėsčiųjų bei dviračių takus, 24-ias viešąsias erdves – aikštes ir skverus.

Vadinamąją žiemos brigadą, atliekančią gatvių valymo darbus, sudaro 100-as darbuotojų.

Išbarstyta 1700 tonų druskos

Valant Panevėžio gatves, takus, aikštes, šaligatvius, jau išbarstyta 1700 tonų vadinamos techninės druskos, 360 tonų smėlio bei 65 tonos žvyro.

Ruošdamasis šiam žiemos sezonui, „Panevėžio specialus autotransportas“ įsigijo 137 tonas žvyro, 1100 tonų smėlio. Įmonės sandėliuose telpa 900 tonų druskos ir ji visa jau sunaudota.

Pasak bendrovės, prireikus druskos kaskart atsigabenama iš tiekėjų.

Prisnigus, pašalus, esant slidžiai kelių ir šaligatvių dangai, anot įmonės, pirmiausia valomos prie sveikatos priežiūros, švietimo įstaigų esančios gatvės bei šaligatviai. Valymo darbai vyksta visą parą, tai pat visą parą stebima ir kelių būklė bei analizuojami oro stotelių pateikiami oro sąlygų stebėjimo duomenys.

Bendrovės atstovai teigia, jog numatant, kad snygis prasidės paryčiais, barstyti gatvių kelininkai išsiruošia dar prieš vidurnaktį, o paryčiais barsto pakartotinai.