Jos kasdien gilėja: dalis namo gyventojų priešiškai nusiteikę prieš turgavietę, kiti – mielai šalia namų įrengtame turgelyje perka daržoves, vaisius, uogas.

Turgaus prekeiviai aiškina, esą jie teisėtai prekiauja – turi prekybai išsipirkę leidimus.

Susirašinėjo su valdininkais

Į naujienų portalą JP, po publikuoto straipsnio rugpjūčio 12 dieną, kreipėsi Klaipėdos g. 124 namo gyventojas.

Panevėžietis pateikė redakcijai visą pluoštą dokumentų, kuriuose – susirašinėjimas su Panevėžio savivaldybės administracija ir Panevėžio apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos tarnyba.

„Žaros“ turgavietė tuščia

Pasak namo gyventojo, turgavietė automobilių stovėjimo aikštelėje įrengta ne tik pažeidžiant Kelių eismo taisykles, higienos, bet ir pablogina gyventojų gyvenimo sąlygas – nėra kur statyti automobilių, nes turgaus prekiautojai užima kone visą automobilių parkavimo aikštelę.

„Esame surinkę daug gyventojų parašų, kurie prieš turgelį. Jie ne tik užima visą automobilių stovėjimo aikštelę, bet ir naudojasi šiukšlių konteineriais, pavojingai stato automobilius aikštelėje, gadina aikštelės asfalto dangą. Be to, jei prie „Žaros“ prekybos centro bus padaryta mokama automobilių parkavimo aikštelė, tai net savo kieme nebeturėsime kur statyti automobilių. Turgininkai pradės brautis ir į mūsų kiemus. Juk Klaipėdos gatvėje negalima statyti automobilių“, – skundėsi turgaus prekeiviais Klaipėdos g. 124 namo gyventojas ir tvirtino, kad jam ir kitiems namo gyventojams atsibodo betvarkė automobilių stovėjimo aikštelėje:

„Yra įrengta prekyvietė prie „Žaros“. Kodėl ten turgaus prekeiviai neprekiauja? Prekyvietė beveik pustuštė. Kažkodėl visi braunasi į ši automobilių stovėjimo aikštelę? Kodėl nesinaudoja įrengta prekyviete? Be to, didžioji dalis turgelio prekiautojų perpardavinėtojai. Tik maža dalis prekiaujančių savo žemėje išaugintomis daržovėmis.“

Negyvena daugiabutyje

Pasiteiravus, kodėl skundų dėl turgaus prekyvietės nesulaukė namo bendrijos pirmininkas, Klaipėdos g. 124 namo gyventojas atsakė paprastai:

„Jis net negyvena daugiabutyje Klaipėdos g. 124 ir neturi problemų nei dėl automobilių stovėjimo aikštelės, nei dėl triukšmo, nešvaros. Be to, jei kam ir patinka iš daugiabučio Klaipėdos g. 124 gyventojų turgelis, tai pensinio amžiaus sulaukusioms senjoroms, kurioms turgelyje patogu apsipirkti.“

Klaipėdos g. 124 gyvenamojo namo bendrijos pirmininkas Antanas Šulnis, kuris negyvena šiame name, kiek anksčiau naujienų portalui JP teigė, kad namo gyventojai nesiskundžia turgaviete po namo langais.

„Žmonės net patenkinti turgeliu. Jiems labai patogu čia nusipirkti vaisių, daržovių. Be to, ūkininkų turgelis neužima visos automobilių stovėjimo aikštelės – tik dalį jos. Todėl ir gyventojams pakanka vietos statyti savo transporto priemones“, – aiškino bendrijos pirmininkas.

Išduoda leidimus

Leidimus prekiauti ar teikti paslaugas viešoje vietoje suteikia Panevėžio miesto savivaldybė. Jų išduota nemažai – 52. Tai tikrai pakankamai daug automobilių stovėjimo aikštelėje prie Klaipėdos g.–Dariaus ir Girėno g. sankryžos.

Vieni leidimai galioja iki metų pabaigos, kiti jau nebegalioja. Be to, yra ir tokių leidimų, kurie galioja tik penktadienį, šeštadienį ir sekmadienį. Kitomis dienomis prekyba draudžiama.

Atlieka patikrinimus

Panevėžio miesto savivaldybės Miesto plėtros skyrius sureagavo į Klaipėdos g. 124 namo gyventojo pareikštas pretenzijas dėl prekybos automobilių stovėjimo aikštelėje.

Atsakyme, kurį dar pernai birželio 8 dieną pasirašė Miesto plėtros skyriaus vedėjas Jokūbas Leipus, rašoma:

„Atsižvelgdami į pastabas, 2018 m. gegužės 31 d., birželio 1 ir 8 dienomis Panevėžio miesto Savivaldybės administracijos Miesto plėtros skyriaus specialistai kartu su Teisės ir viešosios tvarkos skyriaus specialistais minėtoje aikštelėje atliko patikrinimus. Prekiautojai buvo pakartotinai supažindinti su Prekybos ir paslaugų teikimo Panevėžio miesto viešosiose vietose taisyklėmis, įspėti prekiauti tik savo išaugintomis daržovėmis, uogomis, vaisiais iš automobilio, neužimant daugiau parkavimo vietų ir netrukdant eismui. Prekybos vietose palaikyti tvarką, pabaigus prekybą palikti švarią ir tvarkingą aplinką. Minėtoje aikštelėje sustipriname kontrolę ir ją vykdysime nuolat.“

Prekiauja teisėtai

Atsakymą dėl turgavietės Klaipėdos g.–Dariaus ir Girėno g. sankryžoje Klaipėdos g. 124 namo gyventojui šių metų liepos 12 dieną pateikė ir Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktorius Tomas Jukna.

„Remiantis tesės akto nuostatomis, Savivaldybės administracija išdavė ūkininkams, sodininkams leidimus iki metų pabaigos prekiauti savo išaugintomis daržovėmis, vaisiais automobilių stovėjimo aikštelėje prie Klaipėdos ir Dariaus ir Girėno gatvių sankryžos. Atsižvelgiant į tai, Savivaldybės administracija neturi pagrindo atšaukti išduotų leidimų ūkininkams, sodininkams prekiauti minimoje aikštelėje“, – rašoma atsakyme, bet žadama atsižvelgti į išdėstytas pretenzijas dėl turgavietės.

Pažeidimų nenustatė

Be to, gyventojas kreipėsi į Panevėžio apskrities VPK Kelių policijos tarnybą dėl eismo taisyklių pažeidimo automobilių stovėjimo aikštelėje ir sulaukė liepos 19 dieną tarnybos viršininko Virginijaus Mačėno atsakymo:

„Informuojame, kad patikrinus automobilių stovėjimo aikštelę esančią šalia Dariaus ir Girėno bei Klaipėdos gatvių sankryžos, nenustatyta, jog ten pastatytų automobilių vairuotojai būtų pažeidę kelio ženklo Nr. 333 „Stovėti draudžiama“ reikalavimus. Pažymėtina, kad minėtas kelio ženklas naudojamas kartu su papildomomis lentelėmis: „Krovininiai automobiliai“ ir „Galiojimo laikas“. Atkreiptinas dėmesys, kad dėl tokios ženklų kombinacijos šioje aikštelėje, ženklo galiojimo metu, negalima statyti tik krovinių automobilių ir jų junginių, kurių didžiausioji leidžiamoji masė didesnė kaip 3,5 tonos. Patikrinimo metu tokių automobilių aikštelėje nerasta.“

Prekiauja nemokamai

Turgelyje savo užaugintas daržoves, gėles pardavinėjantis Ričardas naujienų portalui JP aiškino, kad žmonės skundžiasi ne jais.

„Žmonės skundžiasi perpardavinėtojais, kurie prekiauja iš Lenkijos atvežtomis daržovėmis, vaisiais. Jie sustato po tris mašinas ir prekiauja, o mes atvežame savo sode užaugintas daržoves ir taip bandome prisidurti prie varganos pensijos. Tie perpardavinėtojai mus vadina terbelninkais. Savivaldybė, tokiems kaip aš, leidžia nemokamai prekiauti tris dienas – penktadienį, šeštadienį ir sekmadienį“, – pasakojo vyras, o pasiteiravus, ar gali nemokamai prekiauti ketvirtadienį, šypteli:

„Supainiojau dienas. Šiaip tai, jei leidžiama prekyba ir už ją reikia mokėti, pardavimo vietos turi būti sunumeruotos ir pažymėtos, turi būti tualetas, vanduo. O dabar viso šito nėra. Galima sakyti, kad pinigų rinkimas iš prekeivių – neteisėtas. Tie, kurie užima po tris vietas ir automobilius stato, kaip nori ir kur nori.“

Aikštelė ne privati

Kita daržovėmis ir vaisiais prekiaujanti Vilma naujienų portalui JP teigė, kad yra prieš už automobilių aikštelės turgaus uždarymą.

„Kalbinau žmones ir jie patenkinti, kad čia yra turgelis. Jeigu reikia, tai galiu ir parašus surinkti“, – teigė ji, o išgirdusi teiginį, kad Klaipėdos g. 124 namo gyventojai neturi, kur statyti savo automobilių, nusistebėjo:

„Taigi čia ne privati daugiabučio namo aikštelė. Ši aikštele Panevėžio miesto savivaldybės ir joje automobilius turi teisę statyti visi gyventojai. Be to, šioje aikštelėje įstatymiškai leista prekiauti ir įsteigti mobilų ūkininkų turgelį. Antra vertus, turgus užima ne visą automobilių stovėjimo aikštelę.“

Nusiskundimų buvo

Turgaus prekeivė aiškino, kad yra išsipirkusi prekybai dvi vietas.

„Tai mano ir sūnaus prekybos vietos. Už vieną vietą moku mėnesiui 20 eurų. Negaliu sakyti, kad čia kas nors girtuokliauja. Gal karštą vasaros dieną, alaus atsigėrė. Tačiau, kiek dirbu čia, nesu mačiusi nei vieno girto“, – pasakojo ji ir prisiminė, kad buvo nusiskundimų dėl aikštelės asfalto dangos ardymo:

„Buvo čia toks atvejis. Tai buvo netikri ūkininkai ir bandė stabiliai į asfaltą įkalti skėčio stovą. Tačiau tai buvo prieš kelerius metus. Prekeiviai turi leidimus prekiauti. Tiesa, yra du ar trys perpardavinėtojai. Nežinau, ar galime naudotis šiukšlių konteineriu, bet, jei reikia – galime susimokėti. O gal ir sumokame. Gal įeina į tą mokestį, kurį mokame Savivaldybei. Antra vertus, gali turgaus prekeiviams pastatyti atskirus konteinerius. Be to, nesame jau tokie šiukšlintojai.“

Konkurentai kitoms turgavietėms

Kiek pasvarsčiusi daržovėmis ir vaisiais prekiaujanti moteris prasitarė, kad jų turgelių nėra patenkinti „Žaros“ turgus.

„Mūsų turgelis mažesnėmis kainomis perviliojo klientūrą iš „Žaros“ turgelio. Be to, mes piktiname ir Žemdirbių turgų bei Centrinę turgavietę. Juolab kad, prekiaujame iki vakaro“, – sakė Vilma.

Nenorėjusi prisistatyti prekiautoja naujienų portalui JP teigė, kad prekiauja Sidabrave esančiame ūkyje užaugintomis daržovėmis.

„Nesu ūkininkė, esu pasamdyta darbuotoja, bet prekiauju ūkyje užaugintomis daržovėmis. Jokių skundų nesu girdėjusi. Tik girdėjau, kad šituo turgelių daugiausiai skundžiasi „Žaros“ turgus“, – nebuvo kalbi turgelio prekeivė.

Turgelis legalus

Panevėžio miesto savivaldybės Miesto plėtros skyriaus vyriausioji specialistė Violeta Normantienė naujienų portalui JP tvirtino, kad automobilių stovėjimo aikštelėje veikiantis ūkininkų turgelis – legalus.

„Prieš keletą metų Žemės ūkio ministras patvirtino įsakymą įteisinantį ūkininkams, sodininkams ir žemės sklypų turėtojams prekiauti daržovėmis, vaisiais. 2015 metais kovo 6 dienos Panevėžio miesto Savivaldybės administracijos direktorius patvirtino tvarką ir leido prekiauti ūkininkams automobilių stovėjimo aikštelėje netoli Klaipėdos g. 124 gyvenamojo namo. Leidimus prekiauti ūkininkai išsiima Savivaldybėje ir už mėnesį sumoka 20 eurų. Dienai prekiauti kainuoja 2 eurai. Žinoma, negalima teigti, kad turgelyje prekiauja vien tik ūkininkai. Matyt yra ir perpardavinėtoju“, – sakė V. Normantienė.

Prekyvietę tikrina

Teisės ir viešosios tvarkos skyriaus vyresnioji specialistė Genė Mekienė tvirtino, kad skyriaus specialistai tikrina, kaip prekiaujama ūkininkų turgelyje Klaipėdos-Dariaus ir Girėno gatvių kampe.

„Tai legali turgavietė ir jame prekiauja ūkininkai, žemės sklypų turėtojai. Leidimus prekybai išduoda Savivaldybė. Skyriaus specialistai užsuka į šį turgelį ir tikrina, kaip prekiaujama, ar visi prekiautojai turi leidimus, ar laikomasi nustatytų prekyviečių taisyklių. Buvo nustatyti keli pažeidimai – prekiautojai neturėjo leidimų. Beje, prekeiviai neužima visos automobilių stovėjimo aikštelės – tik pusę. Daugiausiai prekiauja iki 14 ūkininkų“, – pasakojo G. Mekienė ir teigė, kad sudėtinga nustatyti, ar turgelyje prekiauja vien ūkininkai.