Daugiausia sandorių – senos statybos namuose

Palanga – didžiausias Lietuvos kurortas pagal gyventojų skaičių. Statistikos departamento duomenimis, 2018-aisiais čia gyveno daugiau nei 15 tūkst. žmonių, tuo metu antrame pagal gyventojų skaičių kurorte – Druskininkuose – tik beveik 12,5 tūkst. Todėl stebėtis neverta, jog būtent Palangoje, lyginant su kitais kurortiniais miestais, sudaroma daugiausiai NT sandorių.

Kaip DELFI sakė „Inreal“ grupės NT rinkos tyrimų vadovas Robertas Žulpa, remiantis Registrų centro duomenimis, per metus Palangoje parduodama apie 550 butų. Didžiąją dalį sudaro butai senos statybos namuose.

Tiesa, taip yra nebūtinai dėl to, kad nauji butai būtų nepatrauklūs pirkėjams. Greičiau tokiai statistikai įtakos turi tai, jog nors ir vystoma nemažai naujos statybos projektų, jų nėra tiek, kad atsvertų senos statybos. Pašnekovas pabrėžė, kad ir tie patys nauji butai, pagal Registrų centrą, senais tampa jau po trejų metų, tad 2015 metų namas Registrų centre jau priskiriamas prie senos statybos.

Per metus Palangoje nuperkama apie 220 naujos statybos butų. Palyginimui – Klaipėdoje, anot R. Žulpos, per metus nuperkama apie 300 naujos statybos butų. „Tas skirtumas nėra didelis, nes gyventojų skaičius skiriasi 10 kartų. Tai rodo, kad Palangoje pagrindiniai pirkėjai yra investuotojai arba antro būsto pirkėjai, kurie perka būstą sau arba nuomai“, – apie NT pirkėjus Palangoje sakė NT rinkos tyrimų vadovas.

Investuoti verta, bet kyla ir iššūkių

Butų kaina Palangoje, žinoma, priklauso nuo būsto būklės, tačiau vidurkis siekia 1700–1800 eurų už kvadratinį metrą. Standartinis vieno kambario, 30 kvadratinių metrų butas kainuoja iki 60 tūkst. eurų, nors dar šiandien nekilnojamojo turto portale aruodas.lt buvo galima rasti ne vieną butą ir už 30–40 tūkst. Eur.

R. Žulpa pasidalijo teoriniais skaičiavimais, per kiek laiko tokia investicija gali atsipirkti, jei nuomojama, kaip ir populiaru kurorte, būtent trumpalaikei nuomai.

„Imant 40 kvadratų standartinį butą, skaičiuojant, kad sezonas trunka 5 mėnesius (nuo gegužės iki rugsėjo pabaigos), skaičiuojant buto kainą 40 Eur parai ir imat 100 proc. užimtumą, grąža siekia apie 6 proc., t. y. apytiksliai per 17 metų butas atsiperka. Tačiau tai labiau teorinis skaičius, nes vis tiek būna prastovos, ne visada butas būna išnuomotas, taip pat gali atsirasti nenumatytų išlaidų, tarkim, nuomojant trumpalaikei nuomai nusidėvėjimas yra didesnis“, – sakė pašnekovas.

Nenuostabu, kad turint turto kitame mieste, jo administravimas taip pat būna sudėtingesnis, ypač, jei pasirenkama trumpalaikė nuoma: reikia žmogaus, kuris galėtų įleisti nuomininkus, sutvarkytų butą jiems išvykus, prižiūrėtų turtą. Ir vis dėlto pasirinkus šį variantą, anot R. Žulpos, tikėtina procentaliai didesnė grąža nei renkantis paprastesnę – ilgalaikę – investiciją didmiestyje.

Atstumas negąsdina

Nors prižiūrint butą svetimame mieste gali kilti vienokių ar kitokių iššūkių, vis dėlto galimybė turėti turto kurorte žavi investuotojus iš visos Lietuvos.

Palanga

DELFI kalbintas vilnietis Deimantas (tikras vardas redakcijai žinomas) pasakojo nusprendęs investuoti į NT būtent Palangoje dar prieš gerą dešimtmetį, o dabar čia jau turi du butus. Paklausus, kas būtent paskatino pasirinkti Palangą, o ne kurį nors kitą kurortą, vyras teigė, kad sprendimą lėmė jo asmeniniai prioritetai: „Manau, visi žmonės renkasi pagal tai, kas jiems artimiau. Aš Palangą rinkausi, nes ji draugiška šeimoms su mažais vaikais, ji, kaip miestas, yra labiau išsivysčiusi, joje daugiau visko yra – ir atrakcionų, ir parkų… Išvystyta infrastruktūra, todėl joje ilsėtis su vaikais labai patogu.“

Deimantas pasakojo, kad butus nuomoja trumpalaikei nuomai. Paklaustas, ar negąsdino kurorto sezoniškumas, vyras sakė, kad su tuo susitaikė. „Šiaip ar taip, būna, ir žiemą atvyksta žmonės, per šventes“, – sakė jis. Pašnekovas neslėpė, kad ir butų administravimas, bendravimas su nuomininkais galvos skausmo nesukelia. „Juk šiais laikais yra įmonės, kurios gali padėti. Svarbiausia, kad noro būtų“, – šyptelėjo jis.

Kad investuoti svetimame mieste atrodo baisiau, nei yra iš tikrųjų sakė ir kaunietis Sergejus. Jis butą įsigijo dar tik prieš trejus metus, jį taip pat nuomoja trumpalaike nuoma. „Neslėpsiu, iš pradžių labai dvejojau – galvojau nusipirkti antrą butą Kaune, išnuomoti studentams ir būti ramus. Vis dėlto pasitariau su ekspertais, radome gerą variantą, tad apsistojau ties Palanga“, – pasakojo Sergejus.

Jis sakė, kad šiuo sprendimu liko labai patenkintas: „Iš pradžių labai nerimavau dėl prastovų, kad butas tuščias stovės. Tačiau dabar tai išnaudoju – dažnai ir pats su šeima nuvykstu ten pailsėti savaitgaliui. Ir nereikia sukti galvos, kur apsistoti“, – mintimis dalijosi vyriškis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)