Šis žmogaus rankomis sodintas didžiausias Lietuvoje ąžuolynas šiemet mini 30 metų jubiliejų.

Dabar jis užima 40 hektarų plotą ir yra unikalus Lietuvos valstybės bei lietuvių tautos istorijos paminklas, pranešė Lietuvos nacionalinis muziejus.

Keturiolikoje giraičių žaliuoja daugiau nei 8 tūkst. ąžuolų. Daugelis jų sodinti svarbiausioms valstybės istorijos datoms atminti, čia taip pat auga daug vardinių ąžuolų.

Ąžuolai sodinti ir reaguojant į istorinius įvykius. Džiugius ir skausmingus mūsų istorijos momentus paminėdavome kone per kiekvieną ąžuolų sodinimo talką: 11 ąžuoliukų primena Kovo 11-ąją, 13 ąžuoliukų ir viena liepaitė – Sausio 13-osios įvykius, devyni ąžuoliukai skirti Medininkų pasienio poste nužudytiems Lietuvos pareigūnams. 2004 metais pasodinta ąžuolų įstojimo į Europos Sąjungą ir NATO proga. Laikui einant, vardinių ąžuolų ir teminių giraičių atsirado tiek daug, kad teko išleisti Ąžuolyno žemėlapį ir visus juos sužymėti“, – pasakoja J. Basanavičiaus gimtinės vedėja Rūta Vasiliauskienė.

Šeštadienį ąžuolyno šventė J. Basanavičiaus gimtinėje prasidės valstybės vėliavos pakėlimo ceremonija, vyks koncertas. Teatralizuotos ekskursijos dalyvius vilkaviškiečiai vaišins dilgėlių sriuba, o J. Basanavičiaus gimtinės darbuotojai kvies paskanauti jų pačių paruoštos gilių kavos ir arbatos.

Vilkaviškio rajone pasodintas ąžuolynas ir tautos patriarchu vadinamo J. Basanavičiaus gimtinė yra vienas iš devynių Lietuvos nacionalinio muziejaus padalinių.

Lankytojai čia gali susipažinti su XIX amžiaus pabaigos – XX amžiaus pradžios pasiturinčio Suvalkijos ūkininko vienkiemio sodyba, jos išdėstymu, tradiciniais gyvenamaisiais ir ūkiniais trobesiais, to laikotarpio baldais, buities daiktais, o dalyvaudami edukaciniuose užsiėmimuose – pažinti puoselėjamas Suvalkijos regiono tradicijas, papročius, ugdyti patriotiškumą ir pilietiškumą.

Pirmos masinės Lietuvos tautinio atgimimo ąžuolynas sodinimo talkos, kuriose dalyvavo apie 3500 žmonių iš visos Lietuvos, J. Basanavičiaus gimtinėje surengtos 1989 metų balandžio 1, 8 ir 15 dienomis.