Į „Vakarų ekspreso“ redakciją kreipėsi naujove nusivylę gyventojai – ne visi norintieji tilpo į elektrinį vandens autobusą.

Naujose transporto priemonėse įrengta 10 vietų, todėl šioms užsipildžius bilietai nebeparduodami.

Tačiau norint sužinoti, ar pasiseks praplaukti naujuoju maršrutu, galima tik atvykus į vietą – galimybės iš anksto rezervuoti vietas nėra.

„Nėra rezervacijos ar galimybės iš anksto nusipirkti bilietus. Kiti žmonės laukia ir net negali įlipti į laivelį“, – pirmuosius įspūdžius pasakojo į „Vakarų ekspresą“ kreipęsis klaipėdietis Vladas.

Dar viena problema ta, jog vandens autobusas dažniausiai prisipildo jau pirmosiose stotelėse, tai yra Senamiesčio arba Tauralaukio tilto, tad kelionės metu kitose stotelėse nebestoja.

„Laukėme Botanikos sodo stotelėje, tačiau keltas praplaukė, pasakė, jog nėra vietos. Kam tada tos stotelės reikalingos?“ – kritiką žėrė miestiestis.

Galimybės ribotos

„Klaipėdos keleivinio transporto“ direktorius Gintaras Neniškis teigė, jog šis vandens autobusas laikomas mažuoju vidaus vandenų laivu, todėl stipriai didinti jo vietų skaičiaus negalima.

„Jeigu vidaus vandenų laivą padidintumėme, visiškai pasikeistų sąnaudos. Tada jau turėtume įrengti tualetus, reikėtų daugiau kapitonų, taip pat privalėtų būti ir lydintis asmuo. Taip pat kiltų klausimas, ar didesnis laivas apskritai galėtų plaukioti ir manevruoti Danės upėje, nes ji vasaromis dažnai nusenka“, – teigė G. Neniškis.

Paklaustas, ar būtų įmanoma įdiegti išankstinę bilietų įsigijimo sistemą, G. Neniškis sakė, jog tada keistųsi projekto koncepcija – iš viešojo transporto tai taptų pramoginiu laivu.

„Šiuo metu tobuliname komunikacijos sistemas. Netrukus mūsų puslapyje žmonės galės matyti, kada laivas neatplauks. Taip pat turėtų atsirasti informacija apie laikus, kada laivai yra mažiau apkrauti ir kuriais rekomenduojama plaukti“, – patobulinimais pasidalijo G. Neniškis.

„Klaipėdos keleivinio transporto“ direktorius teigė, jog taip pat svarstoma piko metu reisų skaičių padidinti.

Pokyčiai – kitą vasarą

Vandens autobusus kūrusios įmonės „Popa Boat“ vadovas Tomas Vėlius dienraščiui teigė, jog vietų skaičių padidinti įmanoma, tam reikėtų padidinti pačią transporto priemonę. Tai būtų įmanoma padaryti kitą vasarą.

„Šį projektą galima tobulinti įvairiai, tai yra sukurti daugiau katamaranų, didinti juos. Tikrai stebėsime gyventojų atsiliepimus, bus atsižvelgta į poreikius, dabar pokyčiai tikriausiai bus minimalūs. Esame sukūrę du katamaranus, kurie plaukios šią vasarą“, – planais dalijosi T. Vėlius.

Pašnekovo teigimu, Lietuvoje nėra panašių projektų pavyzdžių, todėl tenka improvizuoti ir mokytis iš klaidų.

„Tikimės, jog viskas pavyks, ir Klaipėda tikrai turės unikalią transporto rūšį“, – vylėsi T. Vėlius.

VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas“ informacija

Suvedėme vandens autobuso pirmojo savaitgalio statistiką. Pirmu žvilgsniu žvelgiant – rezultatai nėra blogi.

Per tris dienas L1 maršrutu plaukė 340 keleivių. Pagrindinės įlipimo/išlipimo stotelės – Senamiesčio ir Tauralaukio tilto. Tačiau keleiviai lipo ir kitose maršruto stotelėse.

Grynaisiais pinigais atsiskaityti galimybės nėra numatyta. Bilietai daugiausia pirkti bankine kortele, 206 bilietai. Su e.bilieto kortele pirkti 63, Klaipėdiečio kortele 6 bilietai, o programėle pirktų QR kodo bilietų buvo 62. Beje, yra nupirkta, tačiau dar nepanaudota jau apie 200 QR bilietų: klaipėdiečiai iš anksto jau perka bilietus kelionei.

Bankine kortele galima pirkti tik pilnos kainos bilietus, o atsiskaitant ir kitomis priemonėmis galima pirkti ir bilietus su 50 ir 80 procentų lengvata. Tokių lengvatinių bilietų buvo nupirkta 37.

Tokios buvo geros naujienos. Bet buvo ir nelabai gerų. Per tris dienas dėl techninių laivo gedimų neįvykdyti 4 reisai: 1 penktadienį, 2 šeštadienį, 1 sekmadienį. Kiekvieno startuolio, tokio, kaip šie Klaipėdoje sukurti elektriniai laivai, darbo pradžioje neišvengiami eksploataciniai nesklandumai. Matome, kad jie išsispręs sukaupus daugiau darbo patirties. Todėl šiame etape prašytumėme trupučio kantrybės ir sekti Klaipėdos keleivinio transporto puslapį www.klaipedatransport.lt. Ten mes operatyviai bėgančia eilute informuosime apie tokius nesklandumus.

Atskiruose reisuose visi norintieji plaukti netilpo. Tai ir nenuostabu: laivo talpa tik 10 vietų. Plaukti dažnai išsiruošdavo ir šeimomis. Trys šeimos – ir akvabusas jau pilnas. Kad nenuviltumėte vaikų, pasiimtų plaukti, galime patarti tuštesnius reisus. Kol kas dar kukli mūsų statistika rodo, kad erdvesni salonai buvo pirmuosiuose rytiniuose reisuose. Tikėtina, kad ateinantį savaitgalį dėl renginių gausos L1 maršruto populiarumas smarkiai šoktels, tad pažintinei kelionei Dane patartume plaukti jau dabar, pirmadienį-ketvirtadienį.

Tvarkaraščiai:

  • Aukštyn upe: https://www.stops.lt/klaipeda/#aquabus/l1/a-b
  • Žemyn upe: https://www.stops.lt/klaipeda/#aquabus/l1/b-a