Departamentas leido perlaidoti čia rastus žmonių palaikus Lėbartų kapinėse ir tęsti statybas.

Smilties Pylimo g. 13 / Viršutinės g. 1 statomas daugiabutis namas. Praėjusių metų vasarą pradėjus teritorijos archeologinius žvalgymus buvo aptiktos suardytos 4 laidojimo vietos. Netikėtas radinys privertė atlikti detalius teritorijos tyrimus. Jų metu buvo aptikti 21 asmens palaikai. 13 asmenų palaikai buvo iškelti. Vilniaus universiteto Medicinos fakultete buvo atlikta jų antropologinė analizė.

Pasak tyrimams vadovavusios archeologės Viktorijos Ziabrevos, palaidoti vyrai, moterys, vienas kūdikis.

„Visų mirusiųjų galvos orientuotos į šiaurės vakarus. Vadinasi, čia buvo kapinės. Kartu su palaikais rasti keletas įdomesnių daiktų. Vienas vyras palaidotas su pypke, kuri, anot Ato Žvirblio, yra pagaminta Rostino fabrike, Prūsijos karalystėje, 1775-1804 metais. Dar rasta keletas žalvarinių sagų su užrašu „Birmingham“.

Įdomus vyro vyro kapas, kuriame mirusysis palaidotas su auksiniu auskaru kairiojoje ausyje.

Auskaro aiškinimas literatūroje įvairuoja: esą tokius nešiodavę tik Horno draugijos nariai; arba tokius segęsi seni jūrininkai, eidavę į ginkluotą konfliktą, iš kurio žinodavę, jog nebegrįš; arba tokius auskarus segėdavę jūrininkai iš svečių šalių, kai plaukdavę toli nuo namų ir šitaip prašydavę, kad juos palaidotų krikščioniškai, jei šie nebegrįšią namo - būsią išmesti į nežinomą krantą“, - pasakojo archeologė.

Pašnekovė spėja, kad archeologai aptiko niekur nepažymėtas XIX a. pradžios Zandvero kaimo kapines.

„1850 m. kaimas buvo prijungtas prie Mėmelio, tad nuo to laiko jo gyventojai turėjo būti laidojami miesto kapinėse“, - aiškino archeologė.

Kultūros paveldo departamentas nurodė Klaipėdos savivaldybei teritoriją, kurioje atrasti palaidojimai, paskelbti istorinėmis kapinėmis.

„Tai reiškia, kad sklypui būtų nustatyta konservacinė žemės paskirtis ir jame nebūtų galima nieko daryti. Tačiau tai yra neįmanoma, nes buvusių kapinių teritorija jau yra užstatyta daugiabučiais namais ir toliau vystoma“, - po vizito į Kultūros paveldo departamentą komentavo Klaipėdos savivaldybės administracijos Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška.

Pasak vedėjo, pasitarimo metu nuspręsta, kad mirusiųjų palaikai bus iškelti iš vietos, kurioje statomas daugiabutis.

„Teritorijos vystytojai įsipareigoja juos palaidoti Lėbartų kapinėse. O buvusių kapinių teritorijoje ateityje vykdant bet kokius darbus bus privalomi detalūs archeologiniai tyrimai“, - susitikimo su kolegomis rezultatus reziumavo V. Juška.

ISTORIJA

Jonas Tatoris savo knygoje „Senoji Klaipėda“ rašė, kad 1814 m. Zanšolės rajone miestas įkūrė Zandvero (vok. Sanwehr - smėlio užtūra) kaimą ir jame apgyvendino 12 žemės darbininkų, kurie tikriausiai dirbo smėlynų apželdinimo darbus. Šio kaimo teritorija užėmė dabartinę Viršutinę gatvę ir dalį Sportininkų gatvės. 1823 m. šiame kaime gyveno 466 gyventojai, veikė dvi karčemos. 1850 m. jis buvo juridiškai prijungtas prie miesto.