Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) atstovo ryšiams su visuomene Arūno Liubinavičiaus teigimu, šiuo metu konteineriai yra specialiai sumontuoti taip, kad žmonės negalėtų jų pasiekti. „Jų dangtis specialiai yra netinkamai uždėtas. Vienur jie aptverti STOP juostomis, kitur - apvynioti polietileno plėvele, kad nekiltų noro jais naudotis“, - aiškino pašnekovas.

Konteinerių aikštelės dar nėra pabaigtos, kontroliuojančių valstybės institucijų specialistai neįvertino jų saugumo, todėl gyventojams ir neleidžiama jomis naudotis.

A. Liubinavičiaus teigimu, yra vykdomas projektas, pagal kurį Klaipėdoje turi būti pastatyta per 280 naujų pusiau požeminių konteinerių, taip pat - 12 požeminių konteinerių aikštelių. 10 tokių jau yra įrengtos senamiestyje.

„Pagal dabartines projekto vykdymo sąlygas, visi nauji konteineriai galės būti naudojami tik tada, kai projektas bus baigtas ir visos konteinerių aikštelės bus „priduotos“, - akcentavo pašnekovas. KRATC kreipėsi į Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų vykdymo agentūrą (APVA), prižiūrinčią šį projektą, su klausimu ir prašymu, ar galima šiukšlių konteinerių aikšteles „pridavinėti“ atskirai.

„Visiems būtų geriau, jei naujais konteineriais galėtume pradėti naudotis kuo greičiau. Šiuo metu laukiame oficialaus atsakymo ir, jeigu gausime leidimą, pradėsime tai daryti“, - pasakojo A. Liubinavičius.

KRATC atstovas minėjo, kad naujų konteinerių aikštelių priežiūroje yra ir dar neišspręstų techninių niuansų.

„Stumdomus antžeminius ir stacionarius pusiau požeminius konteinerius ištuština skirtingos mašinos. Todėl geriausia, jei naujos konteinerių aikštelės būtų „priduotos“ kvartalais, kad vežėjai galėtų racionaliai susidėlioti savo maršrutus, jog į tą patį kiemą nevažiuotų dvi skirtingos šiukšliavežės. Tai įmanoma sustyguoti, bet pirmiausia reikia išspręsti teisinius klausimus“, - situaciją komentavo KRATC atstovas.

Šio Europos Sąjungos finansuojamo projekto dalyviai yra ir Skuodo bei Kretingos savivaldybės. Pašnekovo teigimu, ten taip pat visos konteinerių aikštelės buvo pradėtos eksploatuoti tik tada, kai buvo galutinai įrengtos ir pripažintos tinkamomis naudoti.

„Jau turėjome tokių atvejų, kai buvo įleista tik betoninė konteinerio šachta, o žmonės ten primetė atliekų. Arba šalia pastatytų, bet dar nenaudojamų konteinerių pridėjo visokio šlamšto. Labai prašome klaipėdiečių to nedaryti ir jokiu būdu nemesti į naujus konteinerius atliekų, nes jie dar nėra iki galo įrengti ir paruošti naudojimui“, - į gyventojus kreipėsi A. Liubinavičius.