Praėjusiame miesto Tarybos posėdyje nuo vietinės rinkliavos buvo atleistos lauko ir paplūdimio kavinės, o šįkart nuspręsta taikyti nekilnojamojo turto, žemės, žemės nuomos mokesčio lengvatas, taip pat sumažintas nuomos mokestis Savivaldybės patalpų nuomininkams.

Nuo vietinės rinkliavos atleistos visos viešose vietose vykdomos prekybos ir paslaugų veiklos, kurioms reikia miesto leidimo. Tai itin aktualu labai smulkiems prekybininkams, pavyzdžiui, prekiautojams ledais, gėlėmis, rankdarbiais, tautodailės kūriniais, nuomojantiems dviračius, prekiaujantiems iš kioskų, maisto vagonėlių ir t. t.

Lengvata jiems bus skaičiuojama atgaline data – nuo kovo 16 d. ir galios iki metų pabaigos, išskyrus Jūros šventės ir miesto jubiliejinių bei istorinių sukakčių paminėjimo švenčių metu renginių teritorijoje.

Už visus metus 10 proc. mažinami nekilnojamojo turto, žemės bei žemės nuomos mokesčiai tiems juridiniams asmenims, kurie Valstybinės mokesčių inspekcijos įvardyti kaip nukentėję nuo COVID-19. Mėnesio pradžioje Klaipėdos savivaldybėje tokių buvo priskaičiuota 2 909.

Tačiau patvirtintos lengvatos nebus taikomos nekilnojamajam turtui, kuris šiais metais pripažintas apleistu ar neprižiūrimu, taip pat žemei, kuri 2020 m. įtraukta į Nenaudojamų kitos paskirties žemės sklypų Klaipėdos mieste sąrašą.

Savivaldybės patalpų nuomininkams, kurie karantino metu negalėjo vykdyti veiklos, nuomos mokestį nuspręsta sumažinti 30 proc. Ši lengvata galios nuo karantino pradžios iki pabaigos. Nuomininkai taip pat galės kreiptis ir dėl valstybės paramos – jie gali tikėtis 50 proc. buvusio nuomos mokesčio kompensacijos. Jei nuomininkai, negalėdami vykdyti veiklos, karantino metu negali sumokėti nuomos, numatyta mokestį atidėti visam karantino laikotarpiui, taip pat numatyta galimybė atidėtą nuomos mokestį išsimokėti per pusmetį.

Tarybos nariams kilo klausimų, kaip reikėtų elgtis, jei nuomininkai jau sumokėjo mokestį, bet dabar yra galimybė gauti lengvatą.

Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis patikino, kad yra punktas, numatantis, jog lengvata galioja atgaline data, todėl Savivaldybės administracija gali sumokėtą mokestį įskaityti kaip mokėjimą į priekį arba grąžinti dalį sumokėto mokesčio.

Skaičiuojama, kad iš viso iš Klaipėdos savivaldybės biudžeto verslui suteikiamų vietinių rinkliavų ir mokesčių lengvatų suma sieks daugiau nei 565 tūkst. eurų. Iš jų apie 314 tūkst. sudarys lengvatos nekilnojamojo turto, žemės ir žemės nuomos mokesčiams, apie 33 tūkst. - vietinės rinkliavos lengvatos.