Tomo g. 2A, 2B, 6 sklypus 99 metams aukciono būdu išsinuomojusi UAB „Ekožaliavos“ ketina pastatyti viešbutį. Prieš dvejus metus sklype pradėti archeologiniai tyrimai.

Archeologai ištyrinėjo apie pusę planuojamo užstatyti sklypo ir jame atrado daug radinių. Buvo atkastos XIX a. mūrinio pastato, ūkinio priestato, tualeto, grindinio liekanos. Surinkta nemažai monetų, koklių, keramikos. Šie radiniai perduoti Mažosios Lietuvos istorijos muziejui.

Archeologams pavyko užčiuopti ir šalia sklypo iki XVII a. vidurio tekėjusią senąją Dangės upės vagą. Viltasi atrasti ir prieplauką, nes, spėjama, tiriamoje vietoje buvęs pirmasis uostas.

„Radome vieną medinį rąsto galą, primenantį sistemos, skirtos laivams į upę nuleisti, fragmentą. Tačiau kol rastas tik vienas elementas - negalime teigti, jog šioje vietoje ir buvo prieplauka. Tai atskleisti turėtų tolesni tyrimai“, - sakė sklypą tiriančios UAB „Statybų archeologija“ atstovas Donatas Zubrickas.

Pratęsti archeologinius tyrimus dar praeitą vasarą vylėsi ir projekto vykdytojai, tačiau štai praėjo metai, o procesas nepajuda iš vietos.

„Politikai tik šneka, kad nori senamiestį gaivinti, tačiau kai verslininkai nori ką nors daryti, Savivaldybės specialistai derinti neskuba. O Kultūros paveldo departamentui tikriausiai patinka duobė senamiestyje“, - nusivylimo neslėpė UAB „Ekožaliavos“ komercijos direktorius Egidijus Žutautas.

T. Petreikis pažymėjo, kad procesas atrodo sustojęs tik vizualiai.

„Projektas įgyvendinamas sudėtingoje senamiesčio teritorijoje. Pats projektas susideda iš kelių dalių, apima didelį sklypą. Tad natūralu, kad projektavimas, derinimas atima labai daug laiko. Neseniai pagaliau gavome leidimą iškelti inžinerinius tinklus. Tikimės šiais metais tai padaryti. Tik iškėlus inžinerinius tinklus, bus galima tęsti archeologinius tyrimus“, - sakė projekto vadovas.