Netoli autobusų stoties esančioje teritorijoje dramos netrūko. Vietos gyventojai darbus stabdyti bandė sandėliukus užstatydami automobiliu. Įsikišti teko ir policijai, kuri susisiekė su transporto priemonės savininku ir rekomendavo darbų eigos netrukdyti.

Kreipėsi į teismą

Vietos gyventojai dėl pradėtų griovimo darbų neslėpė pasipiktinimo. Dalis jų nespėjo iš sandėliuko išsinešti daiktų, tad sujudimas kieme vyko iki pat pietų.

Pasak pastoriaus Andriaus Jono Valaičio, gyventojai buvo išreiškę norą sandėliukus išpirkti rinkos kaina. Tačiau Savivaldybė neva nesutiko.

„Advokatas sako, kad turėjome iki vidurnakčio išnešti visus savo daiktus. Nespėjome. Skambinau merui į Briuselį, pažadėjo pasikalbėti su administracijos direktoriumi Gintaru Neniškiu. Tačiau jau per vėlu, griovimo darbai prasidėjo“, - sakė A. J. Valaitis.

Jo teigimu, teismas gyventojų prašymą stabdyti griovimą atmetė nepateikdamas jokių argumentų.

„Kokios priežastys? Avarinė būklė? Įdėjome naujas duris, jas išlaužė... Yra daug brangių daiktų... Nežinau, ar apsimoka apeliuoti sprendimą... Darysime susirinkimą ir spręsime. Tai architektiniai paminklai, jeigu buvo pastatyta prieš karą„, - pridėjo A. J. Valaitis.

Kitų vietos gyventojų teigimu, Savivaldybė buvo pažadėjusi svarstyti galimybę leisti sandėliukus išpirkti, tačiau neva apsigalvojo.

„Niekas oficialiai į gyventojus nesikreipė. Sandėliukus norėjome restauruoti, susitvarkyti. Planavome dėti naują stogą. Tai yra chuliganizmas. Meras turės būti atsakingas už tai. Mums neparodė dokumentų, kad Savivaldybėje yra priimtas sprendimas griauti sandėliukus. Neturime nei balkono, nei rūsio. Sandėliukuose laikėme savo daiktus. Daug metų kiekvienas butas turėjo po sandėliuką. Kur dabar daiktus dėti?“ - retoriškai klausė vietos gyventojai.

Įspėjo prieš pusmetį

Antradienį sandėliukų griovimo darbų pradžią stebėjusi Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vyriausioji specialistė Laima Jūrevičienė teigė, kad sprendimas dėl sandėliukų griovimo buvo priimtas dar šių metų balandį. Apie tai gyventojams buvo pranešama nuo gegužės.

„Nuo gegužės mėnesio ant sandėliukų buvo kabinami skelbimai su pranešimu, tačiau dalis skelbimų nuolatos buvo nuplėšiami. Skelbimai buvo patikslinti, kad daiktai turi būti iškraustyti iki spalio 7 dienos, nes sandėliukai patikėjimo teise priklauso Savivaldybei. Informacijos sklaida tikrai buvo pakankama.

Viskas vyksta teisiškai. Balandį Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyrius atliko patikrinimą ir nustatė, kad visi sandėliukai turi avarinės būklės požymių“, - sakė L. Jūrevičienė.

Pasak jos, Savivaldybė įsipareigojo užtikrinti, kad kasmet bent dalis tokių avarinės būklės statinių būtų nugriauti. Per metus nugriaunama apie 19 tokių ir panašių objektų.

„Žmonės kreipėsi į teismą, bet jokių laikinųjų apsaugos priemonių neskirta. Sprendimas svarstytas aukščiausiu lygiu. Gyventojams neleista išsipirkti sandėliukų dėl jų būklės. Sandėliukų suremontuoti iš esmės nebeįmanoma. O jeigu užkris plyta ant žmogaus ir jis bus sužeistas? Kas atsakys?

Patikrinome sandėliukus, juose - tik komunalinės atliekos. Iš viso šioje teritorijoje yra apie 16 sandėliukų. Visus nugriauti planuojama per savaitę, o pagal sutartį teritorija turėtų būti išvalyta per mėnesį“, - sakė L. Jūrevičienė.

Ji pridėjo, kad remiantis detaliuoju planu vietoje sandėliukų atsiras automobilių stovėjimo aikštelė. Tačiau ne visi gyventojai tokia žinia liko patenkinti.

„Gyventojams patiems nuo to bus geriau. Bet jie to negirdi“, - teigė L. Jūrevičienė.

Valosi kasmet

Rugpjūtį „Vakarų ekspresas“ rašė, kad uostamiestyje iki rudens su žeme buvo sulyginti 8 bešeimininkiai pastatai: pavėsinės, rūsiai ir sandėliukai. Iki Naujųjų metų tikimasi likviduoti dar 6 objektus, tarp kurių buvo ir šiuo metu Salomėjos Nėries gatvėje griaunami sandėliukai.

Šiais metais gana daug dėmesio buvo skiriama vaikų lopšelių-darželių aplinkai sutvarkyti: sandėliukai buvo nugriauti Galinio Pylimo g. 16A, antžeminiai rūsiai griuvo Vyšnių g. 13, Debreceno g. 24, o Žardininkų g. 10 ir Laukininkų g. 56 neliko pavėsinių kompleksų.

Perkėlos g. 8 buvo nugriautas didelis demontuotas informacinis stendas, Danės g. 9 kieme neliko siurblinės ir požeminio rūsio, Dariaus ir Girėno g. 19 buvo nugriautas sandėliukų kompleksas.

Tąkart L. Jūrevičienė „Vakarų ekspresui“ priminė, kad Klaipėdos savivaldybę atsikratyti avarinės būklės bešeimininkių pastatų įpareigojo Aplinkos ministerija, tad per penkerius metus mieste neliko dešimčių apleistų objektų.