Į skundus reaguoja

Klaipėdos savivaldybės Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Saulius Valiulis pasakojo, kad gyventojų skundų dėl kiemuose ar gatvėse paliktų ir neeksploatuojamų automobilių sulaukia nemažai, apie 10 per savaitę.

S. Valiulio duomenimis, 2018 metais per pirmą pusmetį užfiksuota 149 skundai, per antrą - 147, viso - 295 skundai per visus 2018 metus. Susisiekus su savininkais, yra parašomas reikalavimas patraukti automobilį per 10 dienų. Asmuo supažindinamas su administracine atsakomybe, kad jam gali grėsti bauda, jei automobilio nepatrauks. Apie 70 procentų visų atvejų automobiliai buvo patraukti iš vietos.

„Būna situacijų, kai automobilio savininkas dėl asmeninių priežasčių negali per skirtą laiką patraukti transporto priemonės ir prašo terminą pratęsti. Į geranoriškus savininkus reaguojame žmogiškai ir mes - terminą pratęsiame“, - dienraščiui pasakojo S. Valiulis.

Pasak jo, procedūra yra paprastesnė, kai su savininku pavyksta susisiekti iš karto. Tačiau yra nemažai atvejų, kai jo neranda, nes galimai gyvena užsienyje arba yra pakeitęs gyvenamąją vietą ir jos nedeklaravęs.

Tuomet Kontrolės ir prevencijos poskyriui tenka bendradarbiauti su policijos pareigūnais, kurie tampa detektyvais, ieško šeimos narių, giminaičių, kurie galėtų suteikti informacijos apie automobilio savininko buvimo vietą.

„Yra tokių atvejų ir Klaipėdos mieste, kai automobiliai ilgą laiką stovėdami kiemuose nejudinami, jau ir plėšikų būna apgadinti. Šeimos nariai atsakomybės už automobilį nenori prisiimti, tad tikrojo savininko paieškos vis tęsiasi“, - kalbėjo S. Valiulis.

Kontrolės ir prevencijos poskyrio duomenimis, 2018 metais iš visų 295 nustatytų ir surastų automobilių savininkų tik 15 skirta administracinės nuobodos. Pirmą kartą prasižengęs asmuo baudžiamas nuo 70 iki 140 eurų pinigine bauda. Vadovaujantis administracinių nusižengimų kodeksu, pirmą kartą skiriama pusė minimalios baudos - 35 eurai. Už pakartotinį nusižengimą skiriama nuo 140 iki 300 eurų bauda.

Praėjusiais metais iš 15 nubaustųjų tik 2 buvo bausti antrą kartą. Šie metai prasidėjo be nusižengimų.

Automobilį gali nutempti

Klaipėdos apskrities VPK Kelių policijos tarnybos viršininkas Mindaugas Džermeika „Vakarų ekspresui“ pasakojo, kad gyventojų skundų apie stovinčius ir nejudinamus kiemuose automobilius taip pat sulaukia.

Tiesa, jų būna tik keletas, vienas ar du per savaitę. Dažniausiai tokie skundai yra perduodami Kontrolės ir prevencijos poskyriui.

„Mes taip pat stengiamės kiek įmanoma padėti Kontrolės ir prevencijos skyriui. Tik mums yra prieinama asmeninė informacija apie automobilį ir jo savininką, tad pasidaliname ja su Savivaldybe. Tenka ir patiems siųsti pranešimus, kad savininkai pasirūpintų savo transporto priemonės nutempimu“, - pasakojo M. Džermeika.

Jo teigimu, pasitaiko retų atvejų, kai palikti automobiliai trukdo pravažiuoti skubiai į įvykio vietą iškviestiems specialiųjų tarnybų darbuotojams.