Pasak A. Velykienės, tiek seniūnaičiai, tiek dalis miesto visuomenė kritikavo Savivaldybę, kad ji nesitarianti su visuomene prieš paskelbdama kokį nors projektavimo konkursą. Todėl pirmą kartą buvo surengta tokia gyventojų apklausa.

Klaipėdos savivaldybės surengtoje apklausoje dėl Mėmelburgo pilies didžiojo bokšto (apie 47 metrų aukščio) atkūrimo dalyvavo per 1 790 žmonių. Beveik pusė jų buvo 31-50 metų amžiaus. Nustebino tai, kad šioje apklausoje dalyvavo kur kas daugiau vyrų - net 64,6 proc., nes jie paprastai apklausose dalyvauja vangiai, o moterų - tik 35,3 proc.

Pasirodo, net 70 proc. į klausimus atsakinėjusių žmonių dalyvautų akcijoje „Prisidėk savo plyta“, t. y. už simbolinę kainą pirktų plytą, kurioje būtų įrašytas asmens vardas ir pavardė.

Kaip tų plytų bus galima įsigyti, A. Valykienės teigimu, techninis modelis dar nėra parengtas, dar svarstomos įvairios galimybės.

Žinia, lėšų visiškai atstatyti didįjį pilies bokštą Savivaldybė nėra suplanavusi. Pirmo etapo metu atkurti patį pilies bokšto karkasą ji ketina savo lėšomis. Antro etapo metu, kai bus atliekama apdaila, apipavidalinimas, galėtų prisidėti visuomenė pirkdama plytas.

„Labai džiugu, kad mūsų žmonės pasiekė tam tikrą ekonominį lygį ir nori dalyvauti savo miesto istorijos atkūrimo procese. Taigi tikėtina, kad pilies didžiojo bokšto atstatymas vyks kartu su bendruomene“, - kalbėjo A. Velykienė.

Dabar Savivaldybė skelbs didžiojo bokšto atkūrimo projektavimo konkursą. Projektuotojo parinkimas gali užtrukti gerą pusmetį, projektuotojai projektą geriausiu atveju parengs per metus.

Tikėtina, kad pilies bokšto karkasas atsiras maždaug po dvejų metų.