Cituojame klaipėdietės Sandros Stankuvienės komentarą, kurį ji parašė socialiniuose tinkluose su prašymu viešinti, kaip Klaipėdos miesto savivaldybė praranda gyventojų pasitikėjimą ir nesilaiko terminų.

Darbo tempai juokina

„Iki vasaros liko mažiau nei mėnuo. Smagu, taip? Birželio 9 dieną prasideda vasaros atostogos vaikams. O mūsų gyvenamosios aplinkos - I. Simonaitytės gatvės - vaikai neturi kur žaisti. 2021 metais su kaimynais rašėme projektą Savivaldybei, Dalyvaujamajam biudžetui, kur gyventojai gali nuspręsti, ko trūksta miestui. Mūsų aplinkoje trūko žaidimų aikštelės, parašėme projektą, laimėjome pirmą vietą.

2022-06-17 Savivaldybėje įvyko projektų pristatymas. Aptarėme projektus, jie buvo patvirtinti.

Pažadėta, jog, pradėjus dirbti, bus baigta per 3 mėnesius. Kadangi leidimai dar nebuvo gauti, rangovai negalėjo pradėti dirbti.

2022-09-19 pagaliau išvydome rangovus, darbo tempas buvo intensyvus. Džiaugėmės, jog tokiais tempais tikrai pabaigs greičiau nei per 3 mėnesius. O, bet, tačiau. Po maždaug mėnesio jie dingo, paliko tik aptvertą teritoriją. Ir Savivaldybės pažadus, jog dar nėra kažkokių leidimų.

2022-12-06 rangovai ir vėl atvyko. Kasė sniegą ir pylė dangą. Iš šalies žiūrint tikrai atrodė juokingai. Ir juokinga, ir graudu. Minusinė temperatūra, o pilama danga žaidimų aikštelėje, kas tikrai neprideda kokybės. Po šio atvykimo dirbti atvykę daugiau nebuvo. Tik po mano laiškų Savivaldybei atvažiavo susitvarkyti savo daiktų, kurie mėtėsi visoje pievoje.

2023-02-13 Savivaldybės darbuotoja parašė, jog darbai sustabdyti. Cituoju: „Vaikų žaidimo aikštelės atnaujinimo darbai yra sustabdyti iki kol oro sąlygos bus palankesnės (nebus lietaus ir kai lauko temperatūra tiek dieną, tiek naktį bus aukštesnė negu 5 laipsniai), taip pat rangovas laukia apšvietimo stulpų.“

2023-04-12 vėl rašau, klausiu, kada jau pagaliau pabaigs, kadangi oro sąlygos tikrai geros. Pasirodo, dar ne visi leidimai gauti.

„Šiuo metu vis dar vyksta vaikų žaidimo aikštelės drenažo projekto dalies derinimas, beveik visi derinimai gauti, liko tik iš AB “Klaipėdos vanduo„ ir Savivaldybės vyr. inžinieriaus (kuris derina, kai yra gauti visi kiti suderinimai), kai ši dalis bus pilnai suderinta, tuomet aikštelės įrengimo darbai bus atnaujinti.“

Panašu, jog Klaipėdos miesto savivaldybei įrengti žaidimų aikštelę trunka ilgiau, nei privatiems verslams pastatyti daugiaaukščius namus.

Oj, bet ką aš čia apie žaidimų aikštelę, šiukšliadėžės šunų ekskrementams pastatyti nuo rugsėjo nepavyksta..."

Stringa viešųjų pirkimų procedūros

Pakomentuoti šį ir kitus neįgyvendintus Dalyvaujamojo biudžeto projektus paprašėme Klaipėdos savivaldybės administracijos vyriausiąjį patarėją Deividą Petrolevičių.

„Simonaitytės vaikų žaidimo aikštelės ties daugiabučiais namais I. Simonaitytės g. 16 ir 18 (Reikjaviko parke prie Simonaitytės kalno) įrengimo darbai užtruko dėl to, kad atsirado papildomų darbų, susijusių su lietaus nuotekų nuvedimu, tačiau jau dabar projektas visai arti pabaigos. Taip pat baigiamas ir kitas 2021-ųjų metų projektas - vaikų žaidimo aikštelė Tauralaukyje tarp žemės sklypų Klaipėdos g. 26 ir 28. Per gegužės mėnesį abu šie projektai bus užbaigti ir “priduoti„, ir vasarą jau vaikai galės aikštelėse žaisti“, - pažadėjo D. Petrolevičius.

Trečiasis 2021-aisiais Dalyvaujamojo biudžeto konkursą laimėjęs projektas buvo mitologinės poilsio ir žaidimų erdvės „Baltų saulės parkas“ įkūrimas Tauralaukyje, 3077 kv. m ploto žemės sklype tarp Tauro 7-osios g. ir Tauro 8-osios g. Šis projektas, anot pašnekovo, užsitęsė todėl, kad tik iš trečio karto įvyko projektavimo darbų konkursas.

„Šiandien projektuotojai turėtų pateikti pirminius “Baltų saulės parko„ projektinius pasiūlymus. Jie bus paviešinti Klaipėdos savivaldybės interneto puslapyje“, - sakė D. Petrolevičius.

Savivaldybės atstovas patikino, kad dirbama ir su 2022-ųjų metų Dalyvaujamojo biudžeto konkursą laimėjusiomis trimis gyventojų idėjomis.

„Dėl viešos laisvalaikio erdvės dideliems ir mažiems Smeltės mikrorajone ir dėl daugiafunkcės ekstremalaus kliūtinio bėgimo (OCR) treniruočių aikštelės Klaipėdoje įrengimo erdvėje prie Vasaros estrados šiuo metu vyksta viešųjų pirkimų konkursai. Dėl “Baltų simbolių tako Tauralaukyje„ įrengimo paskelbtas pakartotinis rangos darbų pirkimas jau pakoregavus sąlygas, nes pirmojo konkurso metu buvo pasiūlyta atlikti šį darbą už daug didesnę nei planuota kainą“, - komentavo D. Petrolevičius.

2021-ųjų metų Dalyvaujamojo biudžeto projektams įgyvendinti Savivaldybė skyrė 150 tūkst. Eur, 2022-ųjų metų projektams - 100 tūkst. Eur. D. Petrolevičius paminėjo, kad abiem atvejais komisija nusprendė, jog bus įgyvendinami ne 2, 3 Dalyvaujamojo biudžeto projektai, surinkę daugiausiai balsų, tačiau vėliau paaiškėjo, kad skiriamos lėšos nėra pakankamos įgyvendinti pateiktas idėjas.

„Todėl Savivaldybė nenumato terminų, per kuriuos turi būti įgyvendinti Dalyvaujamojo biudžeto projektai. Jeigu projekto sąmata daug didesnė, tariamės su idėjų autoriais, kad padalinti projektą į kelis etapus. Projektų teikėjai dalyvauja visuose jų įgyvendinimo etapuose“, - pažymėjo pašnekovas.

Anot D. Petrolevičiaus, šiais metais, birželio mėnesį, vėl bus skelbiamas Dalyvaujamojo biudžeto konkursas, kuriame gyventojai bus kviečiami siūlyti savo idėjas.