Reaguodamas į nepalankią ukrainiečių atžvilgiu besiklostančią situaciją, D. Jasaitis praneša kreipęsis į šalies prezidentą Gitaną Nausėdą ir ministrę pirmininkę Ingridą Šimonytę.

„Kreiptis į aukščiausius šalies vadovus paskatino tai, kad Neringoje gyvenantiems ukrainiečiams iškilo grėsmė ir vėl netekti namų, nes Valstybės įmonė Turto bankas planuoja parduoti poilsio namus „Medikas“, kuriuose jie gyvena“, – teigė Neringos meras ir pabrėžė, kad savivaldybė yra pasiryžusi užtikrinti, kad šioje įstaigoje ukrainiečiai galės gyventi tiek, kiek reikės.

Kaip pastebi meras D. Jasaitis, Turto banko atstovas žiniasklaidoje pasisakė, kad jei Santariškių klinikų Pediatrijos korpuso atnaujinimui pritrūks pinigų, ukrainiečiai bus iš poilsio namų „Medikas“ iškelti, jiems pasiūlant kitas vietas. Tai reiškia, kad šie žmonės bus priversti vėl iš naujo kurti savo gyvenimą kituose Lietuvos miestuose.

Kreipimesi meras taip pat ragina valstybės vadovus atkreipti dėmesį į tai, kad Neringos savivaldybė ne kartą kreipėsi į šalies institucijas dėl minimo valstybės turto perdavimo jos nuosavybėn. Šį savivaldybės siekį palaikymo raštais išreiškė keliolika šalies organizacijų. Taip pat siūlyta šį nekilnojamąjį turtą keisti į kitą savivaldybės valdomą turtą.

„Pastatų kompleksą Valstybei perdavus į privačias rankas, žvelgiant į dabartines tendencijas galima daryti prielaidą, kad jis tiesiog taps dar vienu apartamentų kompleksu. Perdavus į savivaldybės rankas, objektas tarnautų visuomenės reikmėms ir spręstų kurortui labai svarbias problemas“, – nuogąstavo D. Jasaitis.

Į parduodamų objektų sąrašą poilsio namų „Medikas“ pastatas įtrauktas ir Turto bankui perduotas praėjusių metų pavasarį. Toks sprendimas priimtas nepaisant Neringos bendruomenės pozicijos, kad šie pastatai Neringai reikalingi ir svarbūs jos strateginių tikslų įgyvendinimui.

Tarp Neringos savivaldybės administracijos ir Sveikatos apsaugos ministerijos 2022 metais buvo sudaryta poilsio namų „Medikas“ panaudos sutartis. Šie poilsio namai savivaldybei laikinai perduoti būtent neatlygintinam Ukrainos piliečių apgyvendinimui.

Šių metų sausį į savivaldybę kreipęsis Turto bankas nurodė, kad ši sutartis daugiau nebus pratęsta – poilsio namų kompleksas bus parduotas, o už jį gautos lėšos panaudotos viešosios įstaigos Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Pediatrijos korpuso Vilniuje atnaujinimo darbams.

Turto banko atsakas

Turto bankas sureagavo į mero paskleistą informaciją ir išreiškė savo poziciją.

„Raginame neaudrinti ukrainiečių bendruomenės Neringoje, Turto bankas tiesiogiai bendrauja su žmonėmis, persirašomos nuomos sutartis ir „Medike“ žmonės gyvens, tiek kiek reikės.

Suprantame savivaldybės norą perimti valstybės turtą savo žinion, tačiau vertybiškai nesutinkame su pasirinktomis priemonėmis – manipuliavimu nuo karo nukentėjusiais žmonėmis“, – rašoma Turto banko komentare.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją