Kretingos rajono savivaldybės mero Antano Kalniaus teigimu, 2022-aisiais užvėrus duris lankytojams, Žiemos sode buvo atlikta daug sudėtingų darbų.

„Teko remontuoti stogą, kurio viršutinė danga – medinis paklotas – buvo pažeistas puvinio, izoliacinės vatos sluoksnis paveiktas drėgmės, sunykęs ir sutręšęs, medinės gegnės supuvusios. Taip pat reikėjo sutvirtinti plienines santvaras, laikančias stogą, nes pasikeitė stogo apkrovos. Iššūkis buvo ant stogo sumontuoti rekuperatorių – oro vėdinimo ir šalinimo sistemą – , kuri garantuotų temperatūros ir drėgmės balansą Žiemos sode. Beje, vykdant šiuos tvarkybos etapus, darbas vyko 19 metrų aukštyje – apytiksliai toks yra 5 aukštų namas. Tokiame aukštyje specialistai turėjo pakeisti apie 150 kvadratinių metrų stogo konstrukcijos“, – pasakojo A. Kalnius.

Atnaujinimo darbų metu visiškai pakeisti ir oranžerijos stiklai.

„Pakeista ir sumontuota 688 kvadratiniai metrai stiklo paketų, (...). Sode įrengta ir moderni vėsinimo bei vėdinimo sistema, kuri leis dar geriau vešėti augalams, o lankytojams mėgautis maloniu tropiniu oru tiek šaltomis žiemos, tiek ir karštomis vasaros dienomis, – sakė rajono meras.

„Tiesa, būtina pažymėti, kad statybininkai muziejuje dar neužbaigė visų numatytų darbų, tačiau likusieji jau nebetrukdo lankytojams saugiai mėgautis Žiemos sodo grožiu“, pabrėžė jis.

Savivaldybės pranešime rašoma, kad naujieji ir senieji sodo augalai lankytojams „prakalbės“ gidų lūpomis. Nuo šiol oranžerijoje bus galima užsisakyti atskirą ekskursiją vien tik apie Žiemos sodo florą bei jos įdomybes. Kretingos muziejaus darbuotojai yra surinkę gausybę įdomių faktų apie augalus ir nekantrauja jais pasidalinti su smalsaujančiais sodo svečiais.

Ekskursijų metu lankytojai sužinos, kaip ir iš kur išgaunama vanilė, kaip žydi cinamonas, kurios gėlės krauna ne itin gardžiai kvepiančius žiedus, kad priviliotų vabzdžius, kaip atrodo rojaus paukščiais vadinamos gėlės, iš kur išdygsta ananasas, nuo kurio augalo sulčių lašo laikinai galima prarasti regėjimą, kuris augalas yra pats nuodingiausias ir daugybę kitų intriguojančių istorijų.

Į Žiemos sodą grįžta ir moksleiviams skirtos edukacijos. Oranžerijoje lankytojai bus laukiami kasdien, net ir pirmadieniais, kuomet Kretingos muziejaus ekspozicijos yra uždarytos, pažymima pranešime.

Darbai Žiemos sode finansuoti Kretingos rajono savivaldybės ir Kultūros paveldo departamento lėšomis. Jų vertė – daugiau nei 1,4 mln. eurų, iš kurių kiek daugiau nei 900 tūkst. eurų skyrė Kretingos rajono savivaldybė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją