Anot žemdirbių, prošal zvimbiantys lengvųjų automobilių vairuotojai demonstruoja tokį nepasitenkinimą, kad tenka lenkti gatvėje išsirikiavusių traktorių eilę, jog tiems laukiantiems ir graži diena pajuosta.

Šilutės policijos pareigūnai sako, kad „su ta tolerancija yra visaip“, ir patikina, kad ir patys ūkininkai ne viską padaro, kad netrukdytų kitiems eismo dalyviams.

Įmonė viena, o gatvė siaura

„Šilutės naujienoms“ skambinę ūkininkai guodėsi, kad labai pasigenda kitų ta pačia Ramučių gatve pravažiuojančių vairuotojų geranoriškumo. Anot pašnekovų, nors „Šilutės girnų“ darbuotojai ir labai stengiasi, kad grūdus atvežusiųjų eilės trumpėtų kuo greičiau, visai jų išvengti vis tiek nepavyksta.
Pasak asociacijos „Šilutės krašto ūkininkų sąjunga“ vadovo Kęstučio Andrijausko, jau būta dienų, kuomet sunkiasvorės technikos eilės nuo „Šilutės girnų“ nusidriekė iki pat Nemuno gatvės. Taip yra todėl, kad šalia „Šilutės girnų“ esanti aikštelė sutalpina geriausiu atveju 5 – 7 traktorius su priekabomis, o kur dėtis kitiems? Tie kiti ilgas valandas stovi tiesiog gatvės pakraštyje. Ir ne tik valandas – kai kurie ūkininkai šalikelėje įsitaiso jau iš vakaro ir čia praleidžia naktį.

Beje, Ramučių gatvė yra gana judri, automobiliai ja zuja nuo ryto iki vakaro. Nėra ji ir plati, prasilenkti joje, kai pakraštyje stovi traktoriai su priekabomis, yra išties nelengva.

Tą gerai supranta ir patys ūkininkai. „Mes suprantame, kad blokuojame tą gatvę, bet kur mums dėtis? Grūdų kitur juk nenuveši – tokia įmonė tik viena rajone. Be to, juk ne savo malonumui mes čia stoviniuojame. Tiesiog kitos išeities nėra - turime laukti, kol priims mūsų derlių“, - komentavo K. Andrijauskas.

Tačiau prošal lekiantys lengvųjų automobilių vairuotojai, pasak pašnekovo, demonstruoja tokį nepasitenkinimą, kad ir kantriausių ūkininkų kantrybė trūksta. Ypač – jauni žmonės, dažniausiai vos gavę vairuotojo pažymėjimą. Vyresnieji, anot K. Andrijausko, yra kur kas taktiškesni ir kantresni.

Beje, ši problema, pasak krašto ūkininkų vadovo, Šilutėje yra toli gražu nebe pirmi metai. Ir tai, kad šiomis dienomis ji kiek prislopo, nieko nereiškia: tai tik todėl, kad žiemkenčių javapjūtė baigėsi, tad ir traktorių eilės sutrumpėjo. O kai už poros savaičių įsilinguos vasarinių javų pjūtis, Ramučių gatvėje ir vėl bus ta pati situacija.

Nepraleidžiame nei moterų, nei policijos mašinų

Šilutės policijos komisariato viršininkas Artūras Mikalauskas sako, kad policijos patruliai pastebi įvairių situacijų. Cituojant pareigūnų viršininką, „su ta tolerancija yra visaip: yra ir labai geranoriškų vairuotojų, yra ir kelių chuliganų“.

A. Mikalauskas taip pat patvirtina, kad nemandagiausi ir labiausiai takto stokojantys keliuose yra jauni vairuotojai. Tad, anot jo, peršasi nuomonė, kad vairavimo mokyklos visą dėmesį skiria Kelių eismo taisyklių ir techninių dalykų mokymui, tačiau visai neakcentuoja vairavimo kultūros būtinybės. O keliuose sparčiai daugėjant automobilių be šito jau nebeišsiversime.

Policijos pareigūnai irgi neretai pastebi, kad ilgai tenka laukti išvažiuojantiems iš šalutinių gatvių ar keliukų vairuotojams. Pasak A. Mikalausko, praleisti įsukančius į pagrindinį kelią sustoja gal tik koks penkiasdešimtas Šilutės vairuotojas.

Net iš policijos komisariato kiemo nežymėtais automobiliais ir be švyturėlių išvažiuojantys pareigūnai, pasak jų viršininko, turi palaukti mažiausiai kelias minutes, kol kas nors juos praleidžia.

Įdomus ir toks pačių Šilutės moterų pastebėjimas, kad jas, sustojusias prie pėsčiųjų perėjos dažniausiai praleidžia vairuotojai vyrai. Tuo tarpu vairuotojos moterys kur kas dažniau važiuoja nekreipdamos dėmesio į gatvę kirsti norinčias kitas moteris...

Ar viską padarė ūkininkai?

Bendru A. Mikalausko pastebėjimu, eismo kultūra didžiuosiuose šalies miestuose jau yra gerokai pralenkusi šilutiškių vairuotojų „kultūrą“.

Tiesa, šioks toks progresas šioje srityje pastaraisiais metais visgi pastebimas, anot A. Mikalausko, yra bent jau geriau nei buvo prieš kokį dešimtmetį. Tačiau iki tikrai aukštos kultūros keliuose mums, Šilutės krašto vairuotojams, visgi dar toloka.

Bet A. Mikalauskas siūlo ir patiems ūkininkams pagalvoti, ar stovėdami gatvėje jie tikrai nesukelia nepatogumų kitiems eismo dalyviams. Ar yra paliekama pakankamai vietos ties išvažiavimais iš kiemų ar kitų keliukų? Ar pakankamai dideli tarpai lieka tarp pačių traktorių, kad į juos galėtų lengvai įvažiuoti automobilis, kuris nori praleisti kitą, atvažiuojantį iš priekio? Pagaliau, ar čia visą parą stovinčių traktorių burzgimas netrukdo šioje gatvėje gyvenančiųjų ramybės? Tai vis klausimai, apie kuriuos, anot pašnekovo, turėtų pagalvoti kiekvienas grūdus atvežęs ir eilėje laukiantis ūkininkas.