„Sekretai“ prakalbo

„Šilutės sekretai“ – tai unikalūs, prie centrinėje miesto gatvėje esančių pastatų įrengti stiklu dengti „kambarėliai“, kuriuose pavaizduotos XIX a. pabaigos – XX a. pradžios miesto gyvenimo akimirkos – pašte, stotyje, cukrainėje, sviestininko name ir kitur.

„Nuo pat šio unikalaus projekto įgyvendinimo jau planavome, kad jis periodiškai turėtų atsinaujinti, tapti išmanesnis, galbūt plėstis. Norėjome, kad apie miesto praeitį smalsuoliai sužinotų ne tik apžiūrinėdami „sekretus“, bet ir galėtų gyvai pasiklausyti istorijų, kurias apie konkrečius namus surinko miesto mokyklų moksleiviai. Todėl dabar išmaniuoju telefonu nuskenavus ant kiekvieno „kambarėlio“ esantį QR kodą, galima pasiklausyti vaikų įgarsintų pasakojimų“, – sako SBA bendrovės „Šilutės baldai“ vadovas Eimuntas Jankauskas.

Unikalieji „Šilutės sekretai“ atsinaujino

Miesto mokyklų moksleivių ir įmonės darbuotojų vaikai „Šilutės sekretų“ istorijas įgarsino žinomo vietos dainų kūrėjo ir atlikėjo Valdo Lacko studijoje.

Unikalieji „Šilutės sekretai“ atsinaujino

„Bendras Meno mokyklos, „Šilutės baldų“ ir rajono savivaldybės projektas yra vienas labiausiai lankomų objektų mieste. Tikimės, kad šis atsinaujinimas paskatins dar daugiau turistų atvykti į mūsų miestą ir su jo istorija susipažinti netradiciniu būdu. O mėgstantiems panaktinėti siūlome atvykti ir „sekretus“ apžiūrėti naktį, kai „kambarėliuose“ užsidega šviesa – vaizdas išties išskirtinis. Svarstome šį sėkmingą projektą ateityje plėsti ir smalsuoliams papasakoti daugiau miesto istorijų “, – žada Šilutės rajono meras Vytautas Laurinaitis.

Nukentėjo ir nuo vandalų

Centrinėje miesto gatvėje dvidešimt „sekretų“ buvo atidengti 2020 m. vasarą ir iškart tapo labiausiai miestiečių ir turistų lankomu objektu. Tačiau per 3 metus stiklai nusidėvėjo, kai kurie buvo tyčia sudaužyti, tad juos teko pakeisti naujais. Kai kurių „kambarėlių“ interjeras ir objektai dėl didelių temperatūros svyravimų ir drėgmės prarado pirminį savo vaizdą. Juos atnaujino vienas „Šilutės sekretų“ idėjos autorių ir projekto kūrybos vadovas, dailės dėstytojas Andrius Sirtautas.

Unikalieji „Šilutės sekretai“ atsinaujino

Lėšas „Šilutės sekretų“ atnaujinimui skyrė savivaldybė ir baldų įmonė. Pastaroji bendrovė pasirūpino ir interneto svetainės www.silutessekretai.lt su įgarsintomis istorijomis atnaujinimu. Todėl dabar „sekretus“ gali pamatyti bei jų pasakojamas istorijas išgirsti ir tie, kurie negali atvykti į Šilutę gyvai jų apžiūrėti.

Bendruomenės projektą įvertino ekspertai

Verslo, Šilutės mokyklų ir rajono valdžios įgyvendintas projektas 2020 m. pateko tarp laureatų prestižiniame Europos komunikacijos projektų konkurse „European Excellence Awards“. Išskirtinai miestiečių buitį atgaivinęs ir pamario miesto istoriją įprasminęs projektas išrinktas tarp penkių geriausių iniciatyvų Baltijos šalių kategorijoje.

Unikalieji „Šilutės sekretai“ atsinaujino

Faktus apie istorinius miesto namus rinko visų Šilutės mokyklų mokiniai ir mokytojai. Kambarius gamino Meno mokyklos dailės studijas lankantys moksleiviai ir suaugusieji. „Šilutės baldai“ pasirūpino medžiagomis, o savivaldybė – įrengė „sekretus“ šaligatviuose ir yra atsakinga už jų priežiūrą. Su miesto istorija supažindina 20 „Šilutės sekretų“. Šiuo projektu siekiama paskatinti šilutiškius ir miesto svečius per vaikystės žaidimą domėtis savo istoriją ir pažinti savo kraštą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją