Į redakciją kreipęsis namo gyventojas (vardas readakcijai žinomas) tikino, kad minėtame name gyvenantys žmonės nori, jog šalia namų jiems būtų įrengta mašinų stovėjimo aikštelė, nes šiuo metu 70 butų turintis daugiaaukštis turi tik 5 automobilių statymo vietas.

Pasak vyro, daugiabučio gyventojai anksčiau automobilius statydavo šalimais esančiame kieme, tačiau šiuo metu ten įrengiama pravažiuojamoji gatvė, todėl automobilių ten palikti nebegalima.

Pašnekovas teigė, kad pastato gyventojai nori, jog vietoje šalia daugiaaukščio augančių senų liepų būtų įrengta automobilių stovėjimo aikštelė.

Vyras pasakojo, jog liepos labai prastos būklės: daugelis jų yra daugiakamienės, vasarą užstoja šviesą, gyventojams daro daugiau žalos nei naudos, o už jų priežiūrą mokėti turi patys gyventojai.

Tačiau dalis daugiabučio gyventojų prieštaravo norui kirsti medžius – jie esą kelia sentimentų, ir automobilių stovėjimo aikštelę siūlė įrengti kitur.

Nesutarė dėl medžių

Savivaldybės atstovai patikino, jog ši situacija jiems žinoma.

„Ties Sportininkų g. 9 vykdomas projektas „Susisiekimo komunikacijų (gatvių, takų ir kitų transporto statinių) J. Janonio g. 26, 28, Malūnininkų g. 2, Švyturio g. 8, 10, Smilties Pylimo g. 3, Sportininkų g. 5, 9, Klaipėdoje, statyba„.

Projektas buvo parengtas siekiant išspręsti automobilių statymo vietų trūkumą daugiabučių namų kiemuose, kartu renovuojant (įrengiant) lietaus surinkimo sistemą bei sutvarkant kiemų infrastruktūrą. Projektas buvo viešinamas įstatymų nustatyta tvarka, atsižvelgiant į gyventojų pastabas, keisti kai kurie sprendiniai“, – teigė Savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Inga Kubilienė.

Ji tikino, kad pradėjus statybos darbus kilo nesutarimas tarp Sportininkų g. 9 namo gyventojų dėl suprojektuotų automobilių statymo vietų įrengimo.

2022 m. liepą dalis namo gyventojų, prieštaraudami sprendimui nukirsti senas liepas, išsakė pageidavimą jas išsaugoti bei tam tikslui surinko parašus, todėl buvo nuspręsta neįrengti projekte numatytų 4 automobilių stovėjimo vietų ir išsaugoti medžius.

2023 m. liepą gautas kitos dalies namo gyventojų ir namo administratoriaus UAB „Green admin“ prašymas vykdyti darbus pagal projektą. Pridėti ir namo gyventojų parašai.

Susidarius tokiai situacijai ir siekdama išspręsti ginčą, Savivaldybė gyventojų parašus patikrino pagal Registrų centro duomenis.

Paaiškėjo, kad nė viena pusė nesurinko reikiamo skaičiaus parašų, pvz., dalis parašų buvo ne butų savininkų, dalis asmenų pasirašė abiejuose sąrašuose ir pan.

„Atsižvelgiant į tai, kad bendru sutarimu (dauguma) namo gyventojai neturi vieningos nuomonės ir į tai, kad vykdomo projekto pagrindinis tikslas – išspręsti automobilių stovėjimo vietų trūkumą daugiabučių namų kiemuose, kad šalinami medžiai yra pripažinti kaip blogos būklės, darbai bus vykdomi pagal pirminį projektą, tai yra vietoje liepų bus įrengtos keturios automobilių stovėjimo vietos“, – galutinį sprendimą pakomentavo I. Kubilienė.

Visas projektas turėtų būti įgyvendintas iki šių metų galo.

Opi problema

I. Kubilienė teigė, kad automobilių statymo vietų trūkumas yra itin didelė problema ne tik uostamiestyje, bet ir kituose miestuose.

„Prieš kelis dešimtmečius projektuoti gyvenamieji rajonai nebeatitinka šiandienos poreikių, ypač tai liečia susisiekimo komunikacijas – privažiavimus, stovėjimo vietas ir pan.“, – priežastis vardijo Miesto tvarkymo skyriaus vedėja.

Siekiant pagerinti susidariusią padėtį dėl automobilių stovėjimo vietų trūkumo daugiabučių namų kiemuose, 2016 tuometinio Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu buvo patvirtintas priemonių planas Klaipėdos miesto daugiabučių namų kiemų infrastruktūrai gerinti.

Planas sudarytas atsižvelgiant į gyventojų prašymuose pateiktus pageidavimus – sutvarkyti želdinius, įrengti apšvietimą, praplėsti esamas automobilių aikšteles ir pan.

2022 m. vasarį Klaipėdos miesto savivaldybės taryboje patvirtintas finansavimo lėšų, skirtų Savivaldybės infrastruktūros objektams gerinti, paskirstymo planas.

Įgyvendinant projektą „Susisiekimo komunikacijų (gatvių, takų ir kitų transporto statinių) J. Janonio g. 26, 28, Malūnininkų g. 2, Švyturio g. 8, 10, Smilties Pylimo g. 3, Sportininkų g. 5, 9, Klaipėdoje, statyba“ nurodytame ruože bus įrengtos naujos 233 automobilių stovėjimo vietos.