Sužavėjo idėja

Žinoma kėdainietė sportininkė Justė Lukošiūtė, kaip ir kiti kraštiečiai, mėgsta pasivaikščioti ar pasportuoti Babėnų šile. Savaitgalį Babėnų šilo takais vaikščiojusi mergina pamatė šalia tako papuoštą žaliaskarę.

Kėdainiečius stebina šile papuošta eglutė

„Už idėją – dešimt balų. Bevaikštant nuo Liepų alėjos Babėnų karjero link šalia tako papuošta ši eglutė“, – šypsojosi nuotrauką atsiuntusi J. Lukošiūtė.

Papuošimui reikėtų naudoti kuo natūralesnius žaisliukus

„Rinkos aikštės“ kalbintas žinomas šalies gamtininkas Selemonas Paltanavičius patarė ne tik puošti kieme augančią gyvą eglutę, bet ir papuošimui naudoti kuo natūralesnius žaisliukus.

„Mums patinka dideli ir žvilgantys bumbulai, girliandos, mirksinčios lemputės. Didžiuma jų –plastikiniai, todėl jų kelias kada nors baigiasi… jūs jau žinote, kur. Ką galima daryti kitaip?

Visiems, turintiems savo kieme gyvą eglutę (tą, kurią pernai ar užpernai pasodinote iš vazono), galima naudoti gamtai pačius draugiškiausius žaisliukus. Pats juos išbandžiau ir žinau, kad juos pasigaminti gali visi, be to, jie nieko nekainuoja, o grožiu tikrai lenkia tuos spalvotus burbulus“, – pasakojo žinomas gamtininkas.

Lauko eglutei pasigaminkite žaisliukus iš ledo

Eglučių papuošimai, pasak gamtininko, taip pat gali būti draugiški gamtai. Jis su „Rinkos aikštės“ skaitytojais sutiko pasidalinti žaisliukų gamybos procesu.

„Kaip jie gaminami? Imkite vaikiškas žaidimų smėlyje formeles, o jei tokių neturite – bet kokius indus, indelius, talpas. Jei ir jų neturite, juos galite nulipdyti iš plastilino, sulankstyti iš folijos – svarbu, kad iš jų netekėtų vanduo. Į šiuos indelius įdedame sudžiovintų gėlių žiedus, lapelius, vaisių žieveles, sėklas ir būtinai – siūlą. Po to pripilame vandens. Jis gali būti nuspalvintas. Viską sudedame į šaldiklį, o kas jo neturi – paliekame nakčiai lauke.

Ryte vanduo formelėse sušalęs, reikia jas trumpai panardinti į šiltą vandenį ir ledo žaisliukai lengvai išsiims. Už lede įšalusio siūlo juos pririšame prie eglutės šakų: štai ir turime dailiais žaislais papuoštą mūsų eglutę. Kada nors tie žaisliukai ištirps, o mes nuo šakų nurišime tik likusius siūlus. Gražių Kalėdų su nepaprasta eglute“, – linki S. Paltanavičius.