Skuba į pagalbą

Bet koks pranešimas Bendrajam pagalbos centrui apie gaisrą ant kojų sukelia specialiąsias tarnybas. Į tokį įvykį rajone išvyksta artimiausiai esanti kaimo ugniagesių komanda bei valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ugniagesiai gelbėtojai. Taip pat į gaisrą patalpose visuomet reaguoja ir greitosios medicinos pagalbos medikai – siunčiamas ir jų ekipažas.

Net du

Vien trečiadienį Kėdainių rajone dėl netvarkingų krosnių ar kaminų kilo net du gaisrai.

Keliolika minučių po 14 valandos gautas pranešimas, kad Pernaravos seniūnijos Pelutavos kaimo Vingio gatvėje užsidegė bendruomenės centro pastato kaminas. Atskubėjus Rugėnų ugniagesių komandai paaiškėjo, kad kamine dega suodžiai. Ugniagesiai budėjo, kol suodžiai išdegė.

Netrukus buvo sulaukta ir dar vieno pagalbos skambučio. Šį kartą iš Dotnuvos seniūnijos Beržų kaimo Ąžuolų gatvės. Pranešta, kad namuose pilna dūmų, ugnies nemato. Į įvykio vietą pirmoji atskubėjo Dotnuvos ugniagesių komanda. Paaiškėjo, kad nuo netvarkingai kūrenamos krosnies buvo uždūmintos patalpos. Gaisro požymių nerasta. Patalpas ugniagesiai išvėdino.

Prašo supratimo

Pasak priešgaisrinės priežiūros specialistų, didžiausia klaida, kad, atšalus orams, žmonės skuba kurti krosnis jų neapžiūrėję, neišsivalę dūmtraukių, tarsi tik ir lauktų gaisro. Gaisrai namuose, šildomuose krosnimis, kyla, kai jos perkaitinamos, atsiranda plyšių kaminų, židinių sienelėse, pro kurias gali prasiveržti ugnis, taip pat kai prakurai naudojami degalai ir kiti greitai užsiliepsnojantys skysčiai.

Kad iš krosnies pakuros iškritusios žarijos neuždegtų grindų, būtina prie jos įrengti nedegų pagrindą. Negalima malkų džiovinti ant krosnių arba arti jų, palikti atvirų pakuros durelių.

Suodžiai nevalytuose dūmtraukiuose dažniausiai užsidega vėjuotą dieną. Tokiam gaisrui būdingas ūžesys kamine, iš kamino besiveržiančios kibirkštys ar net liepsnos. Tada kuo skubiau užgesinkite ugnį kūrykloje, sandariai uždarykite krosnies ir peleninės dureles, kad nebūtų traukos ir ugnis negautų šviežio oro, ir kvieskite ugniagesius.